Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Zona D (ans) – sfidează adversităţile de Liana Tugearu

Sfidând contextul nefavorabil al ultimilor ani, atât de zbuciumaţi, ZonaD – studio Paradis Serial îşi lansează programul pe anul 2014. Dar cum este o alcătuire destul de nou apărută în spaţiul bucureştean, din 2012, trebuie să o prezentăm mai pe larg, ca atare.
ZonaD este un nou spaţiu artistic din Bucureşti, dedicat dansului şi artelor contemporane. Aflat la parterul unei cladiri noi, aparţinând unui arhitect, studioul Zonei D este un spaţiu intim, luminos – un perete întreg de geamuri dând către o curte interioară – şi în acelaşi timp suficient de larg cât să permită desfăşurarea unor ateliere, repetiţii, întâlniri, proiecţii de filme, toate legate de dans. Deja, în acest spaţiu s-a conceput şi a fost coordonat un Festival internaţional, desfăşurat în 2013, despre care am scris în paginile României literare, Festivalul E - Motional Bodies & Cities, al cărui director executiv a fost Cosmin Manolescu, iar manager Ştefania Ferchedău. Şi aventura continuă, după ce respectivul Studio a trecut prin primejdia de a nu îşi mai putea plăti chiria şi a apelat la donaţiile unor prieteni ai dansului, instituţii şi persoane particulare, a căror generozitate face ca acest filon al dansului contemporan să îşi poată continua drumul. Perseverenţa, o virtute destul de rar întâlnită prin locurile noastre şi, desigur, dragostea pentru propria meserie i-au ajutat pe ctitorii Zonei D să iasă din nou la lumină.
Anul 2014 a debutat cu două rezidenţe.Una a fost oferită dansatoarei şi coregrafei Mădălina Dan, care îşi va concepe aici un nou spectacol, împreună cu un grup de interpreţi, care în 2013 au lucrat la un atelier de improvizaţie, ţinut în cadrul programului Meet the next generation la Centrul WAPS, spaţiul acela amenajat într-o fostă fabrică de pantofi şi creat de alt susţinător eroic al dansului contemporan, Andreea Căpitănescu. Iar cea de a doua rezidenţă a fost oferită managerului Raluca Pop, ca un spaţiu de lucru şi întâlniri, zona managementului cultural având încă multă nevoie de susţinere, la noi.
Dar acestor două rezidenţe li se adaugă şi alte două proiecte de avengură, realizate cu susţinerea programului Cultura 2013-2015 al Uniunii Europene. Pe plan european avem susţinerea necesară, problema noastră fiind să ne putem descurca şi pe plan local, pentru a ne amenaja nişte spaţii vitale şi a ne putea plăti diverse „chirii”. Legat de aceste două probleme vitale, a spaţiului şi a banilor pentru întreţinere, nu putem decât să felicităm administraţia Fundaţiei Gabriela Tudor şi totodată a Studioului Paradis Serial, respectiv pe Cosmin Manolescu şi pe Ştefania Ferchedău, pentru faptul că fac faţă adversităţilor, deoarece alte două instituţii dedicate dansului sunt în grea cumpănă, din lipsa unui spaţiu imperios necesar: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi, însăşi structura de bază a acestei profesiuni, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, apărat în stradă de micuţii ei elevi, pentru a nu fi desfiinţat prin unificarea cu Liceul de Muzică. Rezultatul fericit al păstrării identităţii Liceului de Coregrafie are o dublă valoare: nu se pulverizează o instituţie cu un specific clar conturat şi micuţii cetăţeni ieşiţi în stradă, ca şi părinţii lor, au învăţat – după îndelunga somnolenţă comunistă – că au nişte drepturi, pe care le pot apăra, uneori cu câştig de cauză.
Revenind însă la marile proiecte care vor pleca din ZonaD, unul este un proiect european de rezidenţe, un nou program E – Motional şi anume E-Motional: rethinking dance, creat şi condus de Fundaţia Gabriela Tudor (lider de program), în parteneriat cu Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Letonia/ Time to Dance Festival (Riga), cu Fabrica de Movimentos/Festival de Fabrica (Porto) şi cu Centrul de Cultură „George Apostu” (Bacău) şi în asociere şi cu Centrul Coregrafic Trois CL (Luxemburg) şi cu Muzeul Naţional „George Enescu” (Bucureşti). Programul, desfăşurat până în 2015, va cuprinde rezidenţe artistice interdisciplinare, două co-producţii , la care vor participa atât dansatori români cât şi din ţările partenere, prezentări de spectacole, turnee, ateliere de dans, ateliere de scriere performativă, proiecţii de filme. Deşi nu îmi sună deloc bine în limba română noţiunea de scriere „performativă” – şi asemenea adaptări forţate sunt destule în zilele noastre – ar fi o noutate în România învăţarea unui sistem de scriere a dansului. Concursul de proiecte E – Motional este gândit pentru artişti de dans contemporan, dar şi din domenii conexe, care lucrează şi cu mişcarea corpului, precum arte vizuale, teatru, noile media, iar locurile de rezidenţă vor fi Riga, Porto, Bucureşti, Bacău, Tescani, Luxemburg. Toate rezidenţele se încheie cu o prezentare work in progress şi o discuţie cu publicul. Două rezidenţe sunt deschise doar pentru artişti români, cea de la Riga şi cea desfăşurată la Tescani/ Bacău/ Bucureşti, ceea ce constituie o posibilitate deosebită pentru toţi artiştii de dans contemporan din România. Specific apelor în care navighează în prezent toate artele contemporane din lume, nu numai de la noi, şi nu numai din domeniul dansului, conform chiar titlului actualului proiect E-Motional: rethinking dance, el va selecta, sprijini şi produce proiecte novatoare (marota zilelor noastre), care „regândesc” sau „reconsideră” dansul. Valoarea nu este pusă explicit în discuţie, fiind o noţiune uşor desuetă, valabilă, încă, pentru cei formaţi în secolul trecut. Pentru cei de astăzi noutatea înseamnă implicit valoare.
Cel de al doilea mare proiect, MAP – sharing of processes, în care MAP este acronimul din portugheză de la „Mostra de processos”, va pune accentul nu pe lucrarea finită, ci pe descrierea procesului de creaţie a unei piese sau spectacol, a unei propuneri artistice bazate pe mişcare. Vor fi trei etape MAP organizate în cadrul proiectului E – Motiona din 2014 şi din 2015, două la Porto (MAT/ P) şi unul la Bucureşti (MAP/ B). MAP nu este un Festival, iar prezentarea în faţa publicului – sub forma unui spectacol, expoziţii, proiecţii video, artist talk etc. – va reprezenta doar un moment, o parte a procesului de creaţie a unei noi piese. În fine, acest proiect MAP a fost iniţiat şi produs de Fabrica de Movimentos şi Produtora de Risco şi se va desfăşura la Teatrul Naţional San Joao din Porto. În 2014, vor avea prioritate propunerilor venite din ţările Europei de Est şi din Balcani.
Alături de marile proiecte europene şi de cele două rezidenţe mai sus pomenite, în primele luni ale anului în curs se desfăşoară în ZonaD – studio Paradis Serial felurite ateliere, dintre care de o importanţă deosebită este cel al lui Cosmin Manolescu, din februarie, gândit pentru jurnalişti culturali, care pot ajunge la o înţelegere mai potrivită asupra dansului, practicând dansul. Era, într-o direcţie tangentă, şi părerea Floriei Capsali, aceea că nu toţi micii elevi ai Şcolilor de balet vor deveni profesionişti, dar vor fi spectatori avizaţi.
Prin doi dintre managerii cei mai capabili ai dansului contemporan de la noi, Cosmin Manolescu, secondat în prezent de Ştefania Ferchedău, pe de o parte, şi Andreea Căpitănescu, pe de altă parte, dansul contemporan îşi face loc în conştiinţa publicului bucureştean, secondaţi, în oarecare măsură, de evenimentele de la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, care se zbate încă în lipsa unui spaţiu adecvat şi a unor subvenţii corespunzătoare. Sectorul particular a învăţat să se descurce, depăşind adversităţile şi consolidându-ş i relaţiile internaţionale.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara