Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Prepeleac:
Zamfira şi Însemnările artificierului de Constantin Ţoiu


(Tolstoi despre români, II)Ca ofiţer, în cursul campaniei din 1854, Tolstoi călătoreşte prin multe locuri din viitoarea Românie: Buzău, Râmnic, Focşani, Tecuci, Bârlad, Iaşi, Sineşti, Slobozia, Giurgiu, aici, între Slobozia şi Giurgiu, ruşii mâncând bătaie ca şi la Silistra. Apucându-se de chefuri şi jucând cărţi, el se leneveşte, imputându-şi mereu lenevia ca pe un păcat greu. Ajunge chiar în pragul unor grele depresii, ca aceea patetică, notată la 1 august 1854:

“...Pentru ultima oară îmi imput lenea. Dacă mâine nu fac nimic, mă împuşc.” Nu era prima dată. A doua zi, însă, 2 august, criza îi trece. După cum notează pe scurt: “Dimineaţă am scris puţin la Însemnările artificierului. După masă am dormit şi m-am dus la Zamfira, cu succes (...)”. Urmează cele trei puncte de suspensie aţâţătoare. August se pare că este luna erotică a tânărului ofiţer rus deplasat în Balcani. Se cunoaşte virilitatea lui Tolstoi. Legătura lui mai spre bătrâneţe, la Iasnaia-Poliana, cu o ţărancă simplă însă inteligentă... Lamentările, cu scrisul, însoţite acum de acute crize erotice. 5 august. “M-am sculat devreme şi m-am apucat imediat cu plăcere de scris. Am scris bine, pentru că am scris cu plăcere, sfârşitul episodului cu ghiuleaua. Dar, vai, pe la ora 12, am descoperit că încă nu m-am vindecat şi, ca totdeauna, această constatare m-a influenţat atât de puternic, că nu m-am mai putut apuca de nimic. După masă m-am dus călare la Gorceakovi şi am stat la şah cu Zolotariov cam 2 ore. În schimb seara, prosteşte, fără nici un rost...” 6 august. “Toată ziua n-am făcut nimic şi am jucat cărţi...” (11 august) 7, 8, 9, 10, 11 august. “Am fost la Bârlad... Amândouă serile, de după venirea mea, am fost la vecini şi am jucat cărţi.” 12 august (Focşani). “Dimineaţa am început-o bine, am lucrat, dar seara! Dumnezeule, oare n-am să mă îndrept niciodată! Am pierdut la joc restul banilor şi am pierdut şi ce n-aveam cum plăti – 3000 de ruble. Mâine îmi vând calul“... 13 august. “M-am trezit destul de devreme şi dimineaţa am lucrat bine, în schimb după amiază... m-am bramburit toată seara” (...) 15 august. “M-am sculat cam pe la ora 7, am scris destul de bine, deşi puţin, am luat dejunul, din nou am mai scris puţin, m-am ţinut după o muieruşcă... am stat la Stolâpin, am discutat în contradictoriu până la îngreţoşare despre păcatul originar...”

Să fi fost Zamfiriţa?... Ţinând însă cont de inconsecvenţa, de inconstanţa sa, pe care singur şi le impută, n-aşi crede. Şi-apoi muieruşcă nu merge cu o femeie căreia îi spui pe nume într-un jurnal. Obsesia care îl bântuie neîncetat şi pe care o consemnează zi de zi ca pe un memento ar fi lipsa de caracter, ceea ce, în general, puţini inşi recunosc...De pildă, notele din acelaşi august românesc: “27 august (Iaşi)... O zi grea, păcătoasă! Mai important decât orice pentru mine este să scap de lene, de irascibilitate, de lipsa de caracter”. 17 august (Tecuci)...”Seara m-am lăsat dus de visare şi am lenevit. Mai important decât orice pentru viaţa mea este îndreptarea celor trei vicii: lenea, lipsa de caracter şi irascibilitatea...” 28 august. “Am 26 de ani. Am scris câte ceva şi m-am gândit la multe... Mai important decât orice pentru mine este să scap de lene, de irascibilitate, de lipsa de caracter.” 7 septembrie Călăraşi. “Marş până la Călăraşi. O zi plăcută. Mai important decât orice pentru mine este să scap de lene, de irascibilitate şi de lipsa de caracter...”

Scriitorul, scutit de morală?... Iată ce crede Tolstoi la 9 august 1897, 43 de ani mai târziu:

“...Îndată ce omul pierde sensul moral, devine deosebit de sensibil faţă de estetic...”.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara