Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Votul bucureştenilor de Cristian TeodorescuUn recent sondaj de opinie pentru alegerile locale dezvăluie că afacerea Costea n-a avut nici un efect asupra cetăţenilor cu drept de vot din Bucureşti. Nu-mi prea vine să cred, dar nu pot acuza de minciună un institut de sondarea opiniei publice din cauza asta. Candidatul PDSR, doctorul Sorin Oprescu, a cîştigat chiar cîteva puncte în acest interval, aflăm din acest sondaj de opinie realizat de IMAS pentru postul de televiziune Antena 1.
S-ar putea înţelege din rezultatele acestui sondaj că afacerea Costea a adus puncte candidatului PDSR fie prin ricoşeu, fie direct. Prin ricoşeu, dl Sorin Oprescu a cîştigat voturi deoarece afacerea Costea se pare că a fost considerată de alegătorii bucureşteni drept o făcătură a puterii. Direct, deoarece aceiaşi alegători nu acceptă să dea voturi contracandidaţilor d-lui Oprescu din cauza unui scandal politic. Ba chiar, cei care nu i-ar fi dat voturile acestuia pînă la izbucnirea scandalului, i le-ar oferi acum, parcă pentru a le da cu tifla politicienilor, ziariştilor şi comentatorilor care afirmă că PDSR a călcat pe bec în afacerea Costea.
Acest tip de reacţii, care pare greu de priceput, seamănă, am impresia, cu cel din 1990, cînd principalii actori ai puterii de azi, PNŢCD, PNL, erau consideraţi apriori de o majoritate a alegătorilor drept partide duşmănoase. Azi, PNŢCD în special e considerat un fel de cap al răutăţilor de tot felul prin care a trecut România din 1996 încoace. Nici PNL-ul, care a mizat pe un candidat acceptabil şi de către votanţii actualei opoziţii şi de către cei ai actualei puteri, dl Pădure, nu scapă mai ieftin.
Să fie alegătorul de azi din Bucureşti asemănător aceluia din '90? Cu siguranţă nu. El, adică cel care plusează pentru doctorul Sorin Oprescu, e neîncrezător în jocurile politice şi în dezvăluirile care pot veni în sprijinul puterii. Experienţele anterioare l-au convins că puterea minte şi că e ajutată de mass-media, în special de posturile de televiziune. Nu contează că azi şi presa şi posturile de televiziune nu mai aparţin puterii, iar unele dintre ele sînt categoric împotriva puterii.
Însă cel mai puternic argument în favoarea acestui vot care nu ţine seamă nici de firul roşu, nici de afacerea Costea nu e că bucureştenii au descoperit în persoana doctorului Oprescu posibilul primar ideal. Poate că ei dau astfel un răspuns tăios sărăciei tot mai accentuate în ultimii ani şi lipsei de personalitate a primarilor CDR-işti. Poate şi uriaşului eşec reprezentat chiar de actualul primar general, Viorel Lis, om cu biografie sentimentală demnă de o telenovelă şi care a fugit din PNŢCD pentru a obţine voturi personale, în calitate de făcător de bine al urbei.
Bucureştiul, care părea la alegerile locale de pînă acum afacerea din capul locului cîştigată de CDR, a devenit obiect de schimbare. Ar fi stupid să considerăm Capitala, azi, un oraş care s-a vopsit în roşu fiindcă dl Oprescu se află în fruntea sondajelor de opinie. Probabil că în turul doi dl Oprescu va fi înfrînt. Probabil, dar nu sigur.
Cînd o afacere de amploarea şi cu evidenţele aceleia reprezentate de scandalul Costea nu scade, ci aduce voturi pentru PDSR la alegerile locale, începe să fie limpede că puterea actuală are nevoie de rezultate palpabile în nivel de trai şi în stabilitate economică pentru a convinge că scandaluri gen Costea nu sînt simple manevre politice.
Poate, mai degrabă sigur, actuala coaliţie plăteşte preţul unei politici a atacurilor reciproce şi a crizelor găunoase care au ruinat autoritatea fiecărui partid în parte. În urma lor PD-ul a tot scăzut în audienţă, PNŢCD-ul e considerat partidul vinovat pentru tot ce se mişcă rău în România, iar PNL nu prea are cu ce ieşi în faţă, în singurătatea pe care şi-a impus-o la locale.
Doctorul Oprescu cîştigă acum voturi, fără nici un efort, dar nu e sigur că va izbuti să cîştige Bucureştiul, dacă votanţii contracandidaţilor săi îşi vor da mîna împotriva lui. Dar şi-o vor da?