Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

In Memoriam:
Valeriu Anania de ---

Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă a scriitorului Valeriu Anania,mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cunoscut ca IPS Bartolomeu.
IPS Bartolomeu urma să împlinească în 18 martie 90 de ani. El a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului timp de 18 ani şi a fost unul dintre candidaţii la tronul patriarhal după decesul Prefericitului Teoctist.
Membru al Uniunii Scriitorilor din 1978, la Asociaţia Bucureşti, s-a transferat la Filiala Cluj în 1996. Ca poet, dramaturg, prozator şi traducător, dar şi ca remarcabil memorialist, a lăsat o operă deosebit de întinsă şi valoroasă.
Valeriu Anania s-a născut la data de 18 martie 1921, la Glăvile-Piteşteana, în judeţul Vîlcea. A urmat şcoala primară în satul natal, Seminarul Teologic Central din Bucureşti. A frecventat şi cursurile la liceele Dimitrie Cantemir şi Mihai Viteazul absolvind aici în 1943. În 1942 s-a călugărit la Mănăstirea Antim Bucureşti, dându-i-se numele de Bartolomeu. A studiat la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj. Ca preşedinte al studenţilor din Centrul Studenţesc „Petru Maior“, a organizat şi condus o grevă studenţească cu caracter anticomunist, şi, totodată, antirevizionist şi a fost exmatriculat. Ulterior, şi-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu, fiind licenţiat în Teologie.
În 1959 a fost arestat, sub acuzaţia de activitate legionară înainte de 1944. A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”, fiind închis la Aiud. În 1964 a fost eliberat, împreună cu alţi deţinuţi politici. În 1967 a fost hirotonit ieromonah, acordându-i-se din partea Sfântului Sinod rangul de arhimandrit.
În 1982 s-a retras la Mănăstirea Văratec pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoriceşti s-a adăugat diortosirea şi adnotarea Sfintei Scripturi după Septuaginta. Această lucrare o va elabora şi desăvîrşi după alegerea ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, în 1993. În 2006 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Ca dramaturg, a realizat numeroase piese între care dramele: Mioriţa, Meşterul Manole, Du-te vreme, vino, vreme!, Steaua Zimbrului, Poeme cu măşti. Multe dintre ele au fost reprezentate. În anul 1982 a obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor. A publicat, de asemenea, volume de poezie între care: Geneze (1971); Istorii agrippine (1976); File de acatist (1981); Anamneze, Rotonda plopilor aprinşi (1983) şi multe altele.
Valeriu Anania a primit numeroase premii literare şi recunoaşteri sub formă de ordine de stat şi ale Bisericii, între care Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce; Premiul Opera Omnia, al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Prin dispariţia lui Valeriu Anania, literatura română şi cultura noastră, ca şi lumea creştină, suferă o ireparabilă pierdere.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara