Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 


de

În istoricul Cimitir San Michele din Veneţia, lângă locurile de veci ale lui Ezra Pound şi Igor Stravinsky, se afla şi mormântul românului Carl Filtsch, cel mai iubit şi preţuit elev al Chopin, răpus prematur - la numai 15 ani - de "boala secolului", tuberculoza. Pe piatra tombală se află inscripţionat un text în limba germană, care în traducere românească ar spune: "Carl Filtsch, născut la 28 mai 1830 la Mülbach şSebeş - Albaţ, Transilvania - mort la 11 mai 1845, la Veneţia. Artistul doarme: se odihnesc scumpele sale mâini, care odată au stăpânit marea de acorduri. Dar pe veci o vie şi profundă nostalgie a sufletului îl va chema pe nume, îl va binecuvânta şi îl va plânge".

Cum se întâmplă nu de puţine ori cu propriile noastre valori, străinii au făcut cercetări despre viaţa tânărului artist român, care a lăsat o profundă amintire în memoria oamenilor şi a locurilor pe unde a trecut, a învăţat şi a cântat. În prezent poate fi consultată o importantă bibliografie Filtsch, din care amintesc monografia în limba germană şi italiană publicată în 1993 de Ernst Irtel; cât despre opera componistică a tânărului pianist, aceasta se găseşte integral în ediţia Gehann-Musik-Verlag, Lamperter Flur Nr. 2, D-55481 Kludenbach. Iar Münchener Musikseminar, prin neobositul său reprezentant, maestrul Walter Krafft, organizează anual un concurs internaţional de interpretare pianistică şi compoziţie "Carl Filtsch"; Anul acesta, cea de-a XI-a ediţie va avea loc la Sibiu, în perioada 11-16 iulie. Tot anual, în mai, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează "Zilele Carl Filtsch". Protagonistul de anul acesta, ales în urma unei riguroase selecţii de Münchener Musikseminar, a fost pianistul Mihai Diaconescu, elev al Liceului de Artă "Marin Sorescu" din Craiova, al treilea specialist în lume în interpretarea creaţiei lui Filtsch, după Leonhard Westermayr şi Boldizsár Csiky.

Dar cine este Carl Filtsch, acest "ilustru" necunoscut pentru compatrioţii săi?

Născut la Sebeş în 1830, este iniţiat în tainele pianului de tatăl său, preotul Josef Filtsch. Pleacă la studii la Viena (,Când am părăsit ţara împreună cu tatăl meu, de-abia împlinisem şapte ani"); în 1837, când Carl Filtsch îşi făcea intrarea în mediul vienez, era în plină desfăşurare epoca marilor maeştri: Haydn, Gluck, Mozart şi Schubert. Îl cunoaşte pe Liszt, care nu îl impresionează în mod deosebit (,Îmi place mai mult Thalberg, rivalul lui Liszt"). Carl devine faimos în cercurile vieneze datorită articolului elegios scris de cel mai temut critic al Vienei, Moritz Saphir: "Sunt convins că acest copil este pe cale de a intra în lumea artiştilor şi de asemenea că tatăl şi maestrul său au luat o decizie înţeleaptă aducându-l în locul cel mai indicat pentru dezvoltarea totală al geniului său inconfundabil". La 11 ani încă neîmpliniţi, Carl Filtsch susţine primul său concert public la Musikvereinsaal din Viena.; apoi, în 1841 vine la Paris şi intră în cercul elitist din jurul lui Chopin: Liszt, Berlioz, Meyerbeer, Heine, George Sand, Delacroix. Timp de un an şi jumătate, între decembrie 1841 şi mai 1843, Carl lucrează cu Chopin un repertoriu compus din Beethoven, Mendelssohn, Weber, Bach. "Dumnezeule, ce copil! - scrie Chopin. Nimeni nu m-a înţeles mai deplin ca el. Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat vreodată".

Există mărturii ale presei britanice (,Musical Examiner" şi "Musical World") despre geniul lui Carl Filtsch, demonstrat cu ocazia concertelor susţinute la Londra, în perioada mai-iulie 1843. Destinul face însă ca Veneţia, unde ar fi trebuit să urmeze o altă etapă glorioasă din creaţie şi carieră, să îi legene cu spiritul său etern locul de veci. La 11 mai 1845, la nici 15 ani, "micul geniul transilvan" se stinge din viaţă în Cetatea Dogilor, răpus de tuberculoză.

Din opera sa componistică, cele mai des cântate în concerte sunt cele trei piese pentru pian (Romanţa, Barcarola şi Mazurca), publicate la Londra în 1843 de Wessel Stapleton, precum şi ultima compoziţie păstrată, Adieu şŕ Veniseţ: acestea, mai ales, îmbină virtuozitatea tehnică cu acea inspiraţie proprie geniilor.

Nu ne putem dori decât ca în sălile noastre de concert să ascultăm pe viitor şi creaţiile românului Carl Filtsch.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara