Al doilea roman de debut la care mă refer aici e semnat de Liza Strøme și poartă numele unui tablou de Heyerdahl, Fata cu fragi (Humanitas Fiction, 2017, traducere din engleză și note de Irina Bojin). Ca și în cazul lui Constellation, reconstituirea romanescă pornește de la un sâmbure de adevăr. Într-un sat din Norvegia, unde boemii din Oslo (numit în roman Kristiania, cum i s-a zis până în 1925), pictori, scriitori, se strâng peste vară ca să creeze, Edvar Munch are o idilă estivală cu fiica unui amiral. Ceea ce se știe cu siguranță este că pe amiral îl chema Nils Ihlen, iar Munch, artistul cam nebun, renegat de oamenii serioși și pudici ai sfârșitului de secol, îi dezonorase familia prin legătura de două anotimpuri cu Emilie (Milly), fiica lui cea mare, căsătorită pe atunci cu Carl Thaulow, căpitan de marină, fratele pictorului Frits Thaulow. Însă Lisa Strøme află dintr-o carte a lui Inger Alver Gløersen, istoric de artă, că pe lângă povestea cunoscută a mai existat una, între Munch și sora mai mică a lui Milly, Regine, alintată Tullik.
De aici începe ficțiunea, în căutarea imposibilei povești de iubire care a stat în spatele unui tablou celebru, Strigătul. Naratoarea, Fata cu fragi, imortalizată de Heyerdahl în pictura omonimă, e o adolescentă rebelă, Johanne Linen, hoinărind prin pădurile de lângă satul ei natal ca să adune fructe pe care le vinde. Vara, când artiștii vin la țară să picteze, atrași de lumină și de mare, privește fascinantă la tablourile ciudate ale lui Munch, pe care femeile onorabile nici nu vor să le vadă. Între ei se naște o prietenie interzisă, Johanne începe să picteze, frecventând pe ascuns atelierul celui căruia i se spune Păcătosul. Decizia mamei de a o trimite ca fată în casă la familia amiralului, pe ea, învățată să colinde dealurile și plajele cât e ziua de lungă e o lovitură grea dată dorinței ei de libertate, până când o cunoaște pe Tullik. Între slujnică și stăpână se leagă o complicitate pe viață și pe moarte, condamnată și de celelalte femei în casă, și de surorile lui Tullik, Caroline și Milly, una searbădă ca o călugăriță, cealaltă libertină și superficială. Johanne va asista, într-o vară cât un destin, la aprinderea pasiunii între Tullik și Munch, brusc, ca din greșeală, la transformarea ei în muza lui tot mai bolnavă, la corespondența lor amoroasă prin pânze pe care el le pictează și i le trimite în secret. Însă Munch este logodit cu arta lui, iar o femeie poate conta doar în măsura în care stârnește sentimente puternice, bune de transpus în culori. Va pleca în Germania, să expună, lăsând în urmă o Tullik pustiită, cu mințile pierdute, și o Johanne care încearcă să o ajute, în ciuda oprobriului general. Pânzele aduse, cu atâtea riscuri, în camera lui Tullik sunt descoperite și puse pe foc, iar ea e trimisă la un ospiciu.
Dar Lisa Strøme alege să nu lase lucrurile pradă disperării clocotitoare din Strigătul. Tullik va înțelege că Munch are nevoie de libertate și, deși nu-l va avea niciodată lângă ea, îi rămâne fidelă toată viața, eliberată, în scurtă vreme, din ospiciu și îmbătrânind în casa de vacanță, unde-și îngrijește găinile și e vegheată, în nopțile cu febră, de fosta slujnică devotată. Munch o răsplătește, distant și echivoc, transpunând-o în compozițiile lui. Johanne, pe punctul de a fi absorbită de societatea pictorilor excentrici și de propria ei chemare spre artă, se întoarce, totuși, la compania modestă a lui Thomas, un simplu pescar, dar un om de ispravă, care-i tolerează, fără să i-o înțeleagă, nevoia de a picta. Lucrurile, până la urmă, se așază cumva, iar viața fără complicații își ia revanșa. Strigătul, singura pânză salvată, ascunsă de Johanne și de fratele ei sub podeaua căsuței de pescari unde stăteau vara, cât casa lor era închiriată familiei Heyerdahl, își găsește liniștea, renunțând să mai tulbure nopțile celor care-i aud durerea și-i împărtășesc secretul. Ceea ce putea fi o dramă sfâșietoare, prelungă, neagră și ciudată ca tablourile de rău augur ale lui Munch, devine o poveste de vacanță, bună de depănat, cu calm și melancolie, la bătrânețe. Într-un fel, păcat.