Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Tinerii muzicieni de Dumitru Avakian

Tineri muzicieni adresându-se tinerilor, adresându-se altor generaţii, iar aceasta folosind limbajul universal al muzicii ! Iată un deziderat dintre cele mai importante pe care tinerii noştri muzicieni îl împlinesc cu fiecare apariţie publică susţinută în sălile noastre de concert sau peste hotarele ţarii. Devin purtători ai imaginii şcolii noastre muzicale, ai propriei lor imagini, devin purtători acreditaţi ai imaginii noastre a tuturor. Aceasta poate fi semnificaţia recentei selecţii naţionale organizate de TVR Cultural în vederea participării la marele eveniment pe care îl reprezintă "Eurovision Young Musicians", competiţie destinată tinerilor muzicieni liceeni din U.E. şi susţinută în acest an la Viena, cu o finală grandioasă ce are loc în aer liber, în faţa Primăriei, în prima decadă a lunii mai. Ţara noastră participă pentru a patra oară în cadrul acestei importante gale a tinerilor muzicieni europeni. Cu doi ani în urmă din partea României a fost desemnată să participe pianista Alina Bercu din Braşov, iar în anii anteriori selecţia naţională s-a oprit asupra violoncelistului Octavian Lup din Cluj şi asupra violonistului Cristian Fătu din Bucureşti. Este o importantă rampă internaţională de lansare în circuitul de semnificaţie al vieţii muzicale europene, oportunitate pe care, însă, doar unii dintre tinerii muzicieni au ştiut a o folosi în mod eficient.
In acest an alegerea juriului competiţiei s-a oprit asupra violonistului Ştefan Beşan, actualmente elev al Liceului "George Enescu" din Bucureşti, originar din Chişinău. Competiţia naţională finală a fost publică, a fost televizată şi a reunit zece finalişti selectaţi anterior în baza audiţiilor, a imprimărilor pe suport magnetic, elevi ai liceelor de muzică din ţară. Nu se poate trece cu vederea faptul că un număr de şase solişti finalişti - inclusiv Ştefan - sunt elevi ai cunoscutului liceu bucureştean de muzică, anume violoniştii Radu Paponiu, Mateus Măi-Antal, Alexandru Mălaimare, de asemenea violiştii Maria Luiza Antonescu şi Mihai Cocea, cu toţii elevi ai claselor finale ale liceului. Au mai fost prezenţi în cadrul finalei naţionale pianiştii Ionuţ Hergane, elev al Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj şi Andrei Părău de la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" din Timişoara, de asemenea clarinetistul Dorinel Puia, elev al Liceului de Artă din Târgu Mureş şi chitaristul Nicolae Leaţă, elev al Liceului de Artă "Dinu Lipatti" din Piteşti.
Transmisă în direct de canalul TVR Cultural, marea finală naţională a beneficiat de susţinerea Orchestrei "Universitaria" a studenţilor Universităţii Naţionale de Muzică, ansamblu condus de dirijorul Alexandru Ganea. Limitaţi prin regulament la nivelul unui minutaj strict, cei partu violonişti selectaţi în cadrul galei s-au prezentat cu aceeaşi piesă, anume finalul Concertului în mi minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Strălucirea solistică, fermitatea în acţiune, calitatea impresionantă a sunetului, rigoarea execuţiei, în egală măsură experienţa competiţională au fost calităţi care l-au impus pe Ştefan Beşan drept câştigător al selecţiei naţionale, drept reprezentant al ţării noastre în cadrul marei finale vieneze, internaţionale, din luna mai.
Este potrivit a aprecia faptul că, anterior acestui moment al galei, două turnee de concerte au fost susţinute de câteva formaţii, de câţiva solişti instrumentişti, elevi şi profesori ai aceluiaşi liceul bucureştean de muzică. Concertele au avut loc în Franţa - în cadrul Festivalului anual al regiunii "Deux Sevres", cu participarea Orchestrei Simfonice a Liceului, ansamblu condus de dirijorul prof. Bogdan Vodă, şi - de asemenea - în Statele Unite, pe coasta de Est, la Delaware, Harford, Georgetown, inclusiv la Washington, în saloanele reşedinţei Ambasadei României. Am în vedere concertele camerale coordonate de prof. Olga Szel, şi susţinute cu participarea soliştilor de vârf ai clasei de pian a domniei sale, a tinerilor profesori, violonista Raluca Stratulat şi pianista Adriana Toacsen. în Franţa, în cadrul manifestărilor festivaliere locale, de un succes cu totul deosebit s-au bucurat lucrările din repertoriul românesc, cea de a 2-a Rapsodie de George Enescu, prelucrările folclorice susţinute la nai de Ana Maria Drăgoi. în Statele Unite, pianista Sânziana Mircea, abia admisă în clasele liceale, şi pianistul Paul Cartianu, cu totul recent absolvent al Liceului "George Enescu", actualmente student al Facultăţii de Muzică a Universităţii din California, au adus bucurie unui entuziast public. Iar imprimările "live", din concert, vor face obiectul unei imprimări în variantă CD, cu difuzare în mediile universitare. Şi nu numai. Sunt semne ale unei aprecieri largi de care se bucură şcoala noastră de muzică la nivelul circuitelor importante ale valorilor muzicale internaţionale destinate tinerilor muzicieni.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara