Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
tineri muzicieni, mari maeştri de Dumitru Avakian

o actualitate muzicală dinamică animă în aceste săptămâni viaţa muzicală la nivelul tinerilor dar şi al maeştrilor, pe toate marile scene muzicale ale capitalei. La Atheneul Român, la aniversarea Colegiului Naţional „George Enescu“ – şase decenii de la înfiinţarea uneia dintre primele instituţii ale învăţământului vocaţional de la noi – am primit confirmarea unei continuităţi privind filonul proaspăt al talentului muzical, privind îndrumarea înaltă oferită la clasele de măiestrie artistică; ambele aspecte au putut fi observate cu prilejul concertului oferit marelui public bucureşten, cel care a covârşit literlamente Sala Mare a Atheneului, eveniment oferit colegilor de şcoală, părinţilor, profesorilor. Demn de remarcat, micuţa pianistă Eva Garet de nici 11 ani şi violonistul Mircea Dumitrescu, de 19, se dovedesc a fi cele două autentice vedete, cele două nume care, de ani buni, au impus un palmares impresionant al evoluţiilor în contextul vieţii noastre muzicale, în egală măsură într-un context artistic internaţional. Celebrităţi ale marilor săli de concerte, mezzosoprana Ruxandra Donose şi violonistul Alexandru Tomescu, foşti elevi ai Colegiului, au fost de faţă sau pe scenă spre încântarea entuziastă a marelui public. Este contextul în care au evoluat succesiv o pitorească formaţie ghitaristică – Trio Zamfirescu, Cvartetul de harpe al Colegiului, îndrăgitul ansamblu Violoncellissimo condus de maestrul Marin Cazacu, de asemenea Orchestra Simfonică a Colegiului „Enescu“, sub bagheta dirijorului Gheorghe Iliuţă; s-au reunit actualii şi foştii elevi ai Colegiului, unii dintre profesorii acestora. În deschiderea evenimentului, drept un solemn semnal sărbătoresc, a răsunat în primă audiţie absolută mişcarea simfonică Jubilo, lucrare pe care cunoscutul compozitor Dan Dediu, fost elev al Colegiului, a dedicat-o evenimentului. Apariţia pe podiumul de concert, în faţa orchestrei, a publicului, a unui tânăr dirijor este în sine un eveniment. Este mai mult decât o promisiune! Este o responsabilitate pe care şi-o asumă cel în cauză dar şi organizatorii. Interesul devine cu totul special atunci când – fericită coincidenţă! – atât în compania Orchestrei Filarmonicii cât şi a Orchestrei de Cameră Radio apar două captivante personalităţi ale baghetei dirijorale!

Aflat în pragul vârstei de patruzeci de ani, Mihnea Ignat este şeful de orchestră de neobosită circulaţie în spaţiul vieţii muzicale europene; a dirijat mult inclusiv în ţară. Era firesc să apară în faţa publicului bucureşten, la Atheneul Român. Şi-a probat meşteşugul şi muzicalitatea pe parcursul acestui pitoresc opus de tinereţe datorat lui P.I.Ceaikovski, anume cea de a doua Simfonie în do minor, lucrare impregnată de melosul popular rus introdus în structura simfoniei clasic-romantice. Proba cea mai însemnată a dat-o conducând lucrarea concertantă Ciuleandra pentru percuţie şi orchestră, de Andrei Tănăsescu, o lucrarespectacol de mare antren dinamic atent coordonat, lucrare realizată în compania unui reputat mănunchi de muzicieni performeri, pianistului Sorin Petrescu şi percuţionistul Doru Roman; la cererea insistentă a publicului li s-a alăturat flautistul Ion Bogdan Ştefănescu pe parcursul unor evoluţii de excepţional antren sonor.

cealaltă apariţie dirijorală inedită? O datorăm belgianului Olivier Robe la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, un tânăr muzician care a ştiut să dea un îngrijit contur expresiei cordiale, luminoase, a acestei lucrări a preromantismului european, în egală măsură formei celei de a 5-a Simfonii vieneze, în si bemol major, de Franz Schubert. A fost aşteptată cu real interes apariţia solistică a cuplului pianistic Zsuzsa Bálint – Cristian Niculescu, artişti de remarcabilă experienţă în literatura genului, pagini celebre dedicate celor două instrumente începând cu Barocul muzical târziu, cu literatura concertantă bachiană – mă refer, de această dată, la prezentarea celor două concerte nr.1 şi nr.3, pentru două piane, ambele în do minor; au cântărit cu evidentă aplecare în ce priveşte raportul dinamicei sonore realizate în eficientă corelare faţă calitatea timbrală, faţă de mişcare.

pe de altă parte, trebuie observat, două dintre scenele muzicale bucureştene au programat în ultimele săptămâni momente memorabile ale repertoriului de operă, ale repertoriului romantic italian şi german de secol XIX. Rossini, Wagner şi Verdi sunt marile nume care au fost prezente atât în Studioul de Concerte din str. Berthelot cât şi la Opera bucureşteană.

În mod cert, Orchestra Naţională Radio îşi consolidează un bun renume programând în versiune de concert opera verdiană Rigoletto şi, de asemenea, imensul act secund al operei Tristan şi Isolda de Wagner. Am beneficiat de echipe remarcabile de solişti dar şi de doi şefi de orchestră ce dispun de o largă experienţă în domeniul acestui gen. Mă refer la neobositul David Crescenzi, indubitabil un specialist în domeniul operei italiene, cunoscător intim al tempo-urilor, al mişcării privind susţinerea frazei muzicale intonate vocal, al raportului acesteia cu orchestra, ridicată din fosă la nivelul cântăreţului aflat pe scenă. S-a beneficiat de o echipă de cântăreţi formaţi în mare parte la Academia clujeană de Muzică. În rolul titular, baritonul George Petean este în aceşti ani una dintre cele mai frumoase voci de bariton ce pot fi auzite pe marile scene de operă ale lumii actuale; generozitatea expresiei este susţinută de un impresionant complex al armonicelor ce particularizează coloritul timbral; permanent însoţit de un simţ dramatic ce împlineşte firesc construcţia rolului. Celelalte partituri vocale au fost susţinute de soprana Luiza Fatyol, de tenorul Cosmin Ifrim, de mezzo-soprana Cristina Damian, de başii Petre Burcă şi Marius Boloş. Şi-a dat concursul Corul Academic Radio condus de maestrul Ciprian Ţuţu.

Câteva săptămâni mai târziu, pe aceeaşi scenă, în realizarea aceluiaşi ansamblu orchestral, marele act secund al operei wagneriene Tristan şi Isolda a putut fi audiat sub bagheta dirijorului Julien Salemkourt, un muzician care revine la pupitrul O.N.R. spre bucuria publicului de concert dar şi a celui de specialitate. Susţinerea din memorie a întregii partituri îi favorizează contactul direct cu membrii întregului aparat orchestral. Spaţializarea sonorităţilor a fost fericit aleasă. Gândirea simfonică a beneficiat de coerenţă. O anume specificitate postromantică a sonorităţilor, consistenţa maleabilă, fluenţa evoluţiei orchestrale au rămas însă un deziderat. Marea voce a momentului s-a dovedit a fi mezzosoprana Aura Twarovska în rolul secundar dar atât de consistent, Brangäne. Stăpâneşte deplin cultura wagneriană postromantică a glasului. Marele duet al iubirii interzise – durează în jur de patruzeci de minute, punctul central al acestui act, al întregii opere – a fost susţinut de tenorul Marius Budoiu şi de soprana Barbara Krieger; au dat o probă de impresionantă rezistenţă vocală.

Întregul program al serii de muzică a fost admirabil întocmit; s-a deschis cu memorabila Noapte transfigurată de Arnold Schönberg, una dintre ultimele creaţii ale postromantismului german.

Spectacolul Bărbierul... a adunat săptămâna trecută, la Opera bucureşteană, un numeros public doritor a-l reaudia – după o îndelungată absenţă – pe tenorul Bogdan Mihai; de ani buni dezvoltă o voce pură de tenor liric rossinian; şi-a cucerit o îndreptăţită faimă internaţională. Cu ani în urmă am avut ocazia de a-l fi urmărit la Opera din Stuttgart în Cenuşăreasa; a fost entuziasmant, cuceritor, dată fiind detalierea impecabilă a coloraturii, dată fiind limpezimea glasului, muzicalitatea pe care am perceput-o ca fiind desăvârşită. L-am recunoscut şi de această dată în aspectele esenţiale ale evoluţiei domniei sale. Întregul spectacol rossinian – literalmente genial din punct de vedere muzical-dramatic – precede scena finală şi marea arie a contelui Almaviva, un elogiu adus bucuriei, înţelegerii, adus iubirii greu cucerite. Sunt pagini memorabile, marcate de dificultăţi virtuoze aproape imposibil de surmontat. Marea majoritate a cânăreţilor o evită! Nu şi temerarul Bogdan Mihai! Aria finală, recunosc, am auzit-o acum pentru prima dată cântată pe viu! A fost realizată impecabil. Totuşi nu poţi să nu observi că de-a lungul întregului spectacol domnia sa s-a menajat în vederea asaltului final; sau a dispus de o uşoară indisponibilitate vocală învinsă pe parcursul ultimei scene. Au fost de apreciat evoluţiile vocale ale basului Iustinian Zetea în rolul Bartolo, şi baritonului Iordache Basalic în marele rol titular. Alert condus de dirijorul Ciprian Teodorescu, spectacolul a fost precedat de celebra uvertură, parcursă cu neglijenţe de frazare dar atent formulată în privinţa sonorităţilor. Nu este de insistat din punctul de vedere regizoral; aşteptările au fost retezate încă din timpul premierei, de acum doi ani; o sumă de mărunte momente comice atrase în actualitate; le-aş numi cârlige comice urmărind captatio benevolensis.

Nu poţi să nu accepţi, au fost săptămâni marcate de evenimente muzicale dintre cele mai atractive, mai interesante!

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara