Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cartea de poezie:
Testament de Dan-Liviu Boeriu

Ion Pop, Casa scărilor, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 2015.

A trecut aproape neobservat volumul lui Ion Pop, Casa scărilor , o colecţie impresionantă de crochiuri şi decupaje ironictandre ale unei realităţi tot mai palide. Nu mă miră acest refuz al cronicarilor de a vorbi despre o asemenea apariţie editorială. Până la urmă, nu e chiar la îndemână să scrii despre unul dintre cei mai valoroşi critici de poezie din literatura română postbelică. Riscurile sunt multiple, pendulând între tentaţia demolării ignobile şi un soi de letargie admirativă fără discernământ. Cu toate aceste precauţii, cred că volumul de faţă reprezintă una dintre cele mai bune cărţi de poezie ale lui 2015.

Autoreflexivă e însăşi metafora care dă titlul cărţii: casa scărilor e expresia concretă a anticamerei morţii. Poetul, lucid contemplator al propriului trecut, caută în imediatul locuibil o zonă de „trecere”, unde voluptatea bilanţului să poată încă fi rostită, cu voce tare, de pe poziţia supravieţuitorului. Apropierea finalului se trăieşte în discreţie, însă autorul, cu grija pedantă de a nu cădea într-un lirism desuet, rupe acest discurs poetic şi dinamitează concluziile într-un mod pe cât de surprinzător, pe atât de eficient: „Am tăcut, în sfârşit, / m-am simţit dintr-odată / singur. / Acolo, în casa scărilor, / acolo, la trista scară unu pe unu, / cu vopseaua de ulei scorojită a zidului, / lângă câteva ţevi şi calorifere ruginite / pe cimentul rece, cu damful de mucegai / urcând dinspre subsolurile umede. / ş…ţ Şi mi s-a părut, vai, încă o dată, / că te aud chiar pe Tine, Doamne, / înjurându-mă. Chiar aşa, / înjurându-mă, pur şi simplu, / de dumnezeii mamei.” Pe de altă parte, e foarte pregnantă în volum ideea anulării tragismului prin adoptarea unei atitudini de sfidare vioaie şi printr-un haz de necaz cu efect desolemnizator. Totul e ludic şi autopersiflant în aceste imagini cu un aproape imperceptibil substrat traumatic: „Cum să nu profiţi, dacă tot ţi-ai frânt mâna / alunecând, bătrânel ridicol, pe o zăpadă / de numai doi centimetri, / să scrii un demn poem, chiar cu mâna stângă?” Disoluţia e, de asemenea, conotată metaforic; trăită ca simbol al prăbuşirii iminente, ea trebuie asumată cu acuitate, pentru a desluşi, îndărătul fiziologiei, semnele clare ale suferinţei metafizice: „Foarte ruşinat, nu de mult, / am mărturisit / că mă cam bate vântul / şi că mă împiedic prea des, / ca şi cum aş fi beat, / că vertebrele mele se-mprăştie / ca nişte zaruri, în toate părţile, / cu ecouri urâte, de gemete.”

Cititorul nu poate scăpa de senzaţia că volumul Casa scărilor are valoarea unui testament liric. În lungul proces al rememorării, aproape toate elementele care până mai ieri compuneau scheletul unei vieţi fericite preiau acum încărcătura simbolic-dureroasă pe care le-o imprimă autorul. Nu din masochism se întâmplă lucrul acesta, ci pentru că aura nostalgiei augmentează involuntar bucuria unui trecut aproape mitic. Proiecţia anilor de atunci în prezent suferă o transfigurare emblematică pentru cel care, astăzi, e martorul propriei dispariţii lente: „S-a întâmplat ca, trecând / după ani mulţi prin satul meu, / să nimeresc în faţa casei / în care m-am născut (ea altcuiva) / tocmai la ora / când cineva, urcat pe-acoperişul / cu sure, vechi pătrate de-ardezie, / le desfăcea încet, punând / în locul lor nişte ţigle roşii. // Habar nu avea / că jupuia / câteva ceruri de deasupra mea. / Şi nici nu se auzea ţipătul.” De altfel, francheţea mărturisirii e un scop declarat al întregului volum, din moment ce efectul programatic al demersului liric este rostit în mod explicit: „După atâtea ocoluri metaforice / şi zumzet al conotaţiilor, / nu mi-a rămas, în tăcere, / decât să spun lucrurilor pe nume.”

Cu un ton când benign zeflemitor, când viril-confesiv, Ion Pop scrie aici un volum al sensibilităţilor ultime, dezvăluite cu convingerea că nu mai e, în fond, nimic de pierdut. Sarcasmul devine armă a propriei salvări, versurile (impecabile ca mici naraţiuni lirice) par fotografii în sepia ale unei memorii selective şi duioase, iar poezia devine, din aceste motive, matricea perfectă în care intră pe rând nevroza, bucuria, speranţa şi uitarea. O carte absolut remarcabilă, din care îmi permit, în final, să citez integral un poem răvăşitor şi sublim: "Mă uit la cămăşile mele / adunate prin ani, / aşezate pe umeraşe, parcă ar fi / în marş, aliniate, în pas tăcut. / Trupul meu nu e în ele, mi-l pot / numai imagina, / cu inima mea veche, bătând / în dreptul buzunarelor stângi. // Par că se umflă totuşi, din când în când, / uşor. // Ca la o adiere de Dincolo."

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara