Ştefan C. Baciu. Scrieţi: Aş dori să ştiţi că vă apreciez mult rubrica. (…) Nu am publicat nimic până acum, dar am fost încurajat de prieteni, rude şi vecini. Încercarea moarte n-are, cum se spune. Vă mulţumesc pentru aprecieri. Trebuie să ştiţi că mulţi corespondenţi încep aşa, iar după ce le spun ce cred despre textele lor îşi schimbă opinia brusc. Sper să nu fiţi dintre ei. Oricum, purtaţi un nume de poet, deosebindu-vă doar iniţiala intermediară. Din păcate, mostrele trimise, în număr de două, în fişiere intitulate criptic: D1 şi D2, sînt prea puţine pentru a fi concludente. Mi-ar trebui un grupaj mai substanţial. Textul Printre secole, cel din D1, vădeşte o anumită nelinişte a imaginaţiei şi are cîteva imagini stranii care atrag atenţia. Celălalt text e mai confuz. Vă descurajez categoric să folosiţi literele majuscule (verzale) pentru a evidenţia cîte un cuvînt care vi se pare esenţial. Şi în poezie e democraţie: cuvintele sînt egale şi nu se impun prin majuscule, ci prin forţa semnificaţiei lor. De asemeni, nu cred că este eficient ca un substantiv să fie urmat de un şir lung de atribute din zone diferite pentru că, astfel, în loc să fie caracterizat, nu mai prezintă relief: cerul negru, tanatic şi iubitor. Aştept noi dovezi că vecinii dvs. nu greşesc în legătură cu vocaţia pe care o arătaţi.
L. Carsochie. În fine un cititor cu simţul umorului! Scrieţi: Inspirată şi savuroasă pagina dvs. din nr 43. Felicitări! Mulţumesc. Aşa credeam şi eu.
Francisc Pal. Mult succes, aştept volumul finisat.
Toma Ştefan. Îmi scrieţi că sînteţi „poet popular”, concept destul de dificil de acceptat cîtă vreme sînteţi un autor cu identitate precisă şi activaţi într-un cenaclu de literatură cultă. Mai rău e însă faptul că documentul ataşat mesajului dvs., deşi are extensia .doc şi ar trebui să se deschidă cu Microsoft Word, nu poate fi deschis cu nimic. Aşa că, vă rog să repetaţi trimiterea asigurîndu-vă că textul e accesibil. În ceea ce priveşte sponsorizarea unui volum de versuri al dvs., mă tem că nici eu şi nici măcar redacţia revistei nu vă putem fi de un real folos. Aşa cum bănuiţi, desigur, dacă aş cunoaşte un sponsor m-aş adresa lui fără întîrziere… pentru volumele mele.
Florentin Streche. Deşi mi-aş dori ca în poezia românească să existe un autor cu numele dvs., care sugerează o mare nelinişte creatoare, nu pot să vă încurajez deocamdată. Versurile sînt mai curînd banale, rimele nu sînt dintre cele fericite, iar unele nu sînt rime deloc: eu nu scriu poezii/ de dragul unor femei,/ am energie pentru rime,/ adio, vouă, iluzii feminine!// eu nu scriu poezii/ să-mi cumpăr iluzii,/ sunt lefter şi nefericit, iubind tot ce-i sfinţit.// eu nu scriu poezii/ în parcuri pustii,/ înconjurat de străini/ cu priviri de arginţi. Trebuie să citiţi un tratat de prozodie şi să vă convingeţi că, dacă aţi adoptat formula clasică a versificaţiei, trebuie să vă ţineţi de ea pe parcursul textului. Apoi, doar un exemplu, cum vine asta: priviri de arginţi? Privirile pot fi din argint (în cadrul unei metafore) şi nu alcătuite din nişte monede, cum sugeraţi. Mai aveţi mult de învăţat. Angajaţ i-vă curajos pe calea lecturilor intensive.
Antoniu Poienaru. Da, puteţi debuta la orice vîrstă, dar nu cu orice texte. Ale dvs. suferă de o lipsă acută de lirism. Acest lucru e acceptabil în principiu într-o anumită poetică, dar nu şi dacă enunţurile sînt de o perfectă banalitate. Ca exemplu negativ dau poemul dvs. Amigdale: Cu un gust de migdală m-am trezit./ N-aveam nimic, decât o durere profundă./ Mi-am întrebat fraţii mai mari, ce simt?./ Unul din ei avea greutăţi. Nu putea înghiţi./ Cel de-al treilea, la fel, înjura de durere./ Nu ştiu cum am ajuns la cuţit!/Din unul bolnav, ne-a lăsat pe toţi trei fără ele. Nici lirism, nici semnificaţie. Perseveraţi, dar şi citiţi mai mult.
Anne Marie Bejliu. Am primit textele, unele sînt demne de atenţie. Să vedem ce se poate face ca să fie tipărite. Dar în cazul dvs., după cît aţi publicat, rubrica debutanţilor nu vi se mai potriveşte. O să le trimit spre avizare redactorilor paginilor de poezie.
Aştept în continuare textele literare şi opiniile dvs. la adresa e-mail: posta.romlit@gmail.com