Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Si, totusi, de ce a demisionat Cozmin Gusa? de Cristian Teodorescu

S-au facut atitea speculatii, saptamana trecuta, despre plecarea lui Cozmin Gusa din PSD, de parca s-ar fi dus de ripa partidul de guvernamint. Comentatori si politicieni s-au grabit sa vada in demisia lui Gusa semnul ca dihoniile de tot felul au inceput sa dea pe de laturi in partidul condus de Adrian Nastase. In oricare alt partid, in afara de PSD, demisia responsabilului cu organizatoricul ar fi putut fi luata drept un cutremur cu urmari devastatoare. Secretarul general e indeobste omul cheie in partid. El are oamenii sai, stie tot ce se intimpla si cum bate vintul atit la centru cit si in teritoriu, incit daca pleaca, asta inseamna ca stie el ceva.
          
Or, Cozmin Gusa a ajuns secretar general al PSD in calitate de om al lui Nastase. In cei doi ani si jumatate cit a indeplinit aceasta functie, el nu a putut, dar, mai probabil, nici n-a fost lasat sa devina un secretar general veritabil. Si asta cred ca i se trage chiar de la protectorul sau, Adrian Nastase.
          
Partidul de guvernamint nu a avut probleme de organizare atunci cind a fost preluat de dl Nastase, ci mai degraba premierul avea probleme cu partidul si cu aripile sale, cind a devenit presedintele PSD. Ca sa fie sigur ca va tine situatia sub control, dl Nastase a recurs la o smecherie.
          
A pus un om nou in functia de secretar general, dar l-a dublat cu unul vechi, Octav Cozminca, pe care l-a cooptat in guvern. Asa ca, in realitate, titularul functiei a fost un fel de tinta falsa, in timp ce Octav Cozminca a tras sforile in partid, sub directa supraveghere a premierului.
          
Instalindu-l pe Cozmin Gusa intr-o functie atit de importanta, Adrian Nastase a lansat implicit semnalul ca va moderniza partidul. Premierul nu s-a temut sa schimbe numele PDSR in PSD, impingind si mai departe iepurele modernizarii. Cind s-au apropiat alegerile, dl Nastase a renuntat insa la mofturile modernizarii, preferindu-l la greu pe omul vechi Cozminca, de a carui fidelitate s-a convins si rasconvins in acesti ani ai guvernarii. Spre deosebire de Cozmin Gusa, care si-a incercat de mai multe ori si insusirile de primadona politica, uitind ca acest rol e rezervat premierului, Cozminca a nadusit in postura de vechil al partidului. El a agitat harapnicul cind Adrian Nastase se incrunta si a stiut sa-i ia pe baronii locali pe limba lor, cind acelasi Nastase se deda la consideratii critice asupra activitatii acestora in asa-numitul teritoriu.
          
Cind si-a dat seama ca a fost jucat, Cozmin Gusa a dovedit o data in plus ca nu are stofa pentru functia cu care l-a cadorisit premierul si ca in 2000 i-a pus Dumnezeu mina in cap. Vazind ca dirijorul campaniei electorale a fost uns Cozminca, nu el, asa cum s-ar fi cuvenit conform cu organigrama de partid, Gusa a plecat din PSD. Nu a plins nimeni dupa el, iar Adrian Nastase i-a consacrat un mic epitaf politic pe tema Si era tinar, saracul....
          
Daca avea mai mult instinct politic, Cozmin Gusa ori ar fi ramas in PSD, incercind sa cistige puncte din aceasta infringere, ori ar fi provocat un scandal rasunator. Cu dezvaluiri si cu imprecatii de politician democrat care si-a pierdut iluziile in partidul de guvernamint In acest fel s-ar fi asigurat de invitatii care mai de care, formulate din toata inima, vorba sa fie, de opozitie. El a preferart o demisie cu jumatati de explicatii si cu sferturi de adevar. O asemenea plecare politica, de tip dl Goe, care tipa dupa ajutor dupa ce se baricadeaza de unul singur in WC, ma face sa cred ca dl Gusa n-a inteles regulile jocului in PSD. Ori poate ca a priceput ca dupa functia pe care a avut-o in partidul de guvernamint e mai cuminte sa plece fara sa faca prea mult scandal, fiindca nu se stie nici ce se mai afla nici ce se mai poate intimpla. 

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara