Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Seară magică la Ateneul Român: Concertul regal aniversar de Ioana Diaconescu

Muzica începe unde cuvintele încetează: este imposibilă exprimarea în cuvinte a întregului ei înţeles”. Comunicarea directă dintre muzică şi cel ce o ascultă îl poate lipsi de orice discurs interpus. Ea naşte o atmosferă magică şi cuvântul ar putea rupe vraja creând doar iluzia forţei transcendente. Parafrazând şi în acelaşi timp concentrând ideea inutilităţii discursului în tipul de spectacol care este concertul clasic, al cunoscutului critic muzical Andrew Clark, se poate vorbi, în anumite circumstanţe, despre caracterul sacru al muzicii. Nu se invocă aici experienţa estetică pură, ci alegerea noastră asupra modului de a savura spectacolul.
Pentru cine are cheia misterului, muzica se regăseşte în sistemul simbolurilor. Muzica prin trăsăturile ei generale simbolizează construcţia Universului. Ea poate crea imaginea eternităţii şi a frumuseţii: fiecare sunet al fiecărui instrument sau al vocii umane poate atinge această performanţă.
Muzica poate fi întotdeauna o modalitate mai expresivă de a transmite ceea ce discursul nu o poate face în aceeaşi măsură. De aceea Concertele Regale ce au loc de câţiva ani în România, cu ocazia zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României sunt un omagiu ce poate înlocui orice discurs. Concertul poate fi momentul perfecţiunii. Armonia divină se poate arăta fie şi pentru o clipă marcând, strălucitor, evenimentul.
Serata în beneficiul Programului „Tinere Talente”, din cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României de pe scena Ateneului Român, a fost organizată anul acesta la 25 octombrie cu prilejul aniversării a 93 de ani de viaţă ai Suveranului României. Aflat la cea de-a VII a ediţie, concertul caritabil a avut loc în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta, a Principilor Radu şi Nicolae, a numeroşi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi a unor personalităţi ale lumii culturale şi academice româneşti şi s-a bucurat de un public numeros. Cu ocazia acestui eveniment al Fundaţiei, fondurile strânse vor sprijini Programul naţional „Tinere Talente” ediţia 2015.
Concertul extraordinar a fost un regal absolut. Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta, înfiinţată anul acesta, avându-l ca dirijor pe maestrul Tiberiu Soare, a oferit performanţa în ceea ce priveşte arta interpretării şi excelenţa tinerilor instrumentişti. Dirijorul Tiberiu Soare pune în valoare întreaga frumuseţe a acestei orchestre: diversitatea timbrelor, culorilor şi energiilor pe care, ca într-o magie, tânăra formaţie muzicală le regăseşte când este solicitată în cel mai profund sens al cuvântului. Spontaneitatea intensă a şefului de orchestră ne-a captat cu febrilitatea ei atenţia, fără să o risipească nici o clipă.
Concertul s-a deschis cu participarea admirabilă a trei foarte tineri artişti lirici, bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta, laureaţi ai unor premii naţionale şi internaţionale. I-am urmărit astă vară, la cursurile de master class conduse de maestrul Vasile Moldoveanu (tenorul român cu o spectaculoasă carieră internaţională, mentorul pentru secţiunea „canto” a Programului „Tinere Talente” din cadrul Fundaţiei, venit special de la Monte Carlo pentru a participa la Concertul Regal) de pe scena Studio a Filarmonicii George Enescu. Cu o dedicaţie pasionată a interpretării, posedând un dinamism vocal fără efort şi delicateţe vitală, soprana Diana Alexe a condus cu agilitate aria O luce di quest anima din opera Linda di Chamounix de Donizzetti . Alături de ea a evoluat mezzosoprana Cosmina Stancu, cu o voce strălucitoare, uzând de un minimum vibrato şi un ton suplu în interpretarea Habanerei din opera Carmen de Bizet, posedând frumuseţea remarcabilă a timbrului vocal. George Vîrban, tenorul de curând premiat în ţară şi în străinătate, a fost prezent în spectacolul regal cu vocea lui naturală, devreme performantă, de o puritate de cristal conformă tinereţii artistului. El a interpretat aria Quanto e bella, quanto e cara din opera Elixirul dragostei de Donizzetti, cu care a cucerit publicul. Scena mare a Ateneului Român a fost luminată de o aură specială odată cu finalul microrecitalului celor trei bursieri ai Fundaţiei, care au cântat împreună celebrul Brindisi din opera Traviata de Verdi, aducând în plus strălucirea tinereţii lor.
Miezul spectacolului l-a constituit recitalul Alexandrei Dariescu, prima pianistă de origine română care a concertat pe scena Royal Albert Hall alături de Orchestra Filarmonicii Regale, desemnată în acelaşi an (2013) câştigătoarea Premiului „Woman of the future” la categoria Artă şi Cultură. În anul 2015 ea va reveni pe scena Royal Albert Hall pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru pian de Ceaikovski (acompaniată de aceeaşi Orchestră a Filarmonicii Regale) pe care pianista l-a interpretat şi în cadrul Seratei Regale, acompaniată de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta dirijată de Tiberiu Soare. Foarte cunoscută, cu un mare grad de dificultate, celebra lucrare muzicală a fost atacată de faimoasa pianistă cu virtuozitate, supleţe şi tehnică impecabilă; interpretare fără efort a unei bijuterii muzicale şlefuite de marea pianistă întru perfecţiune faţă de care entuziasmul publicului a fost, aşa cum era de aşteptat, fără margini.
Programul „Tinere Talente” al Fundaţiei Principesa Margareta a României oferă anual burse de studii, mentorat şi promovare pentru tinerii artişti plastici şi muzicieni la început de carieră. În acest program se remarcă contribuţia entuziastă şi plină de generozitate a doamnelor Gabriele Iordache (coordonator Program „Tinere Talente”) şi Oana Rebeca Anton (manager Departament Atragere de Fonduri şi Comunicare) de la Fundaţia Principesa Margareta a României, a tuturor celor ce îşi dau întreaga măsură a priceperii lor pentru reuşita acestor manifestări ale artei tinere.
Concertul Regal din 25 octombrie de la Ateneul Român a purtat în el magia evenimentului de înaltă clasă. Părea că armonia divină a ales, cu această ocazie, să ni se arate.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara