Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Prepeleac:
Scrisori din Canada de Constantin Ţoiu

Deţin, bătute la maşina de scris cu o panglică albastră azurie, nuanţă mai rară, expediate la 8 august 1958, două scrisori adresate domnului Vasi Bater de către prietenul său plecat din ţară, Lazăr Haberthal - din Montreal, - acesta, evreu, găsindu-şi o altă patrie dincolo de Ocean, după cum reiese din scrisoarea plină de aduceri aminte şi de evenimente, tipice epocii...

Reproduc prima dintre scrisori cu ortografia şi grafica vremii.

"Dragul meu Vasil,
Am găsit scrisoarea ta, la revenirea din voiajul săptămânal. Mi-a creat aceeaşi stare sufletească pe care ai avut-o şi tu când mi-ai scris-o.
De altfel, acum câteva săptămâni, am avut vizita avocatului Poldi Shrager, care mi-a spus multe lucruri despre voi. Scrisoarea ta recentă, mi le-a completat.

Dar, înainte de a intra în fondul scrisorii, vreau să te lămuresc asupra unor fapte, care-ţi vor explica multe lucruri despre noi, pe care - desigur - n-ai putut să le ghiceşti...

Câţiva ani, am dus-o extrem de greu: ţară străină, obiceiuri noi, o totălă lipsă de pregătire... Este inutil să-ţi spun cum am dus-o, pentru că acum sunt lucrurile trecutului. Un lucru însă ţi-l semnalez: am venit în ţara asta, fără să am o rudă, un cunoscut, o relaţie care să-mi fi putut da un sfat. Desigur că la Montreal sunt mulţi români şi printre ei mulţi cunoscuţi...

Am ajuns într-un oraş necunoscut într-o după amiază de Ianuarie obişnuiţi cu căldura tropicală a Israelului, de unde pornisem câteva zile înainte, pe un frig de crăpau pietrele. Aveam UN DOLAR în buzunar. Când aşteptarea s-a dovedit inutilă, am cerut credit - primul - unui taxiu, care ne-a dus în oraş. Aveam adresa unor români, care, după multă căutare (căutare, noaptea, pe jos, nemâncat, fără haine de iarnă etc...) i-am găsit. în fine. Pe la orele 10 în aceeaşi noapte ne-am găsit gazda. Şi aşa a cam mers vreo doi ani. înţelegi! Şi vei înţelege mai departe de ce îţi spun toate acestea istorii.

Am fost exploatat. Datorită lipsei mele de experienţă, naivităţii. Am învăţat o meserie, dar desigur că nu poci aduna de la bun început.

în epocă, când am început să vă trimit câte ceva, agonisisem şi eu ceva. Dar soarta crudă mi-a scos în cale pe cineva. îl cunoşti şi tu: un avocat BARAFF din Bucureşti.

Mi-a fost recomandat călduros de alţii şi i-am încredinţat TOT CE AVEAM şi TOT CE AM PUTUT îMPRUMUTA, ca să facem o afacere.

Individul s-a dovedit un escroc: l-a pedepsit Dumnezeu. Dar îmi mai trebuie doi ani ca să achit împrumutul făcut...

Ca şi cum asta nu ar fi fost deajuns, cumnatul meu LEO AUER a căzut bolnav (paralizat!).

înţelegi?... Din Israel, altă dramă, cu mătuşa Suzetei, - şi, între timp, poate că nici nu aţi auzit şi voi - a izbucnit o criză unică în istoria Canadei (celebra recesiune).

Desigur că acestea sunt simple evenimente, dacă le priveşti de departe.
Dar când eşti angajat să plăteşti... Eu lucrez în încredere cu firma mea, şi trebuie să garantez clienţilor, - automobil, chirie, hotel, restaurant, toate s-au dus.

Dar am scris două scrisori în primăvară. I-am scris chiar şi lui Lily, recomandându-i să nu cheltuiască atâţia bani pentru retur cu recipisă, pentru că la noi vine toată poşta care se scrie.

Cu voi e mai complicat. Mi s-au întors anul trecut un pachet şi apoi, încă unul!...

- 5464 Victoria Av. Montreal -

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara