Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

 
Să ne cunoaştem trecutul de ---

Numerele 5 şi 6/ 1957 ale Gazetei literare se ocupă pe larg de apropiatele alegeri, există supratitluri permanente cu îndemnul „Votaţi candidaţii Frontului Democraţiei Populare”, iar majoritatea articolelor înfierează sistemul electoral de dinainte, cu exemple literare menite să ridiculizeze. Nici măcar adierea unei opoziţii nu se simte şi nici alţi candidaţi decît cei ai Frontului nu populează paginile unei reviste culturale aşa cum este Gazeta literară. În pagina cinci a numărului din 31 ianuarie 1957, Ov.S. Crohmălniceanu îl prezintă pe Mihai Beniuc, candidat la Marea Adunare Naţională: „E comunist? Se vor întreba alegătorii. Fără îndoială, răspund imediat. Faptul se vede din însăşi arta lui poetică.”

În pagina doi a aceluiaşi număr, Tudor Vianu reuşeşte să scrie un articol despre poetul latin Ovidiu fără nici un tribut plătit ideologiei.

În numărul 6 se termină perioada electorală cu un supratitlu imens „Poporul a ales” şi cu un articol de atmosferă semnat de Eugen Barbu care povesteşte despre „oraşul poleit de soare în duminica alegerilor” şi despre „votul masiv, aproape unanim”.

Pe ultima pagină a acestui număr, o frază memorabilă a criticului Ion Vitner, care în ultimul timp se ocupă asiduu de scriitori străini. Fraza are un involuntar efect comic, fiind un portret ce uneşte concizia (tipic englezească, poate prin contaminare de la subiectul portretului) şi sentinţa politică (tipic comunistă), trăsătura de personalitate, de caracter şi apartenenţa, categoria politică: „Aldous Huxley este un englez calm, lucid şi reacţionar.”

(Luminiţa Marcu, "Literatură şi ideologie. Gazeta literară, 1954-1968")

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara