În locul nașterii poetului Lucian Blaga, la Lancrăm, și în ziua nașterii sale, 9 mai, a avut loc ceremonia decernării Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga” pentru Opera Omnia. Este primul an când se acordă această distincție literară, inițiată de Consiliul Județean Alba (președinte Ion Dumitrel), prin instituțiile sale, Centrul Cultural „Augustin Bena” și Biblioteca „Lucian Blaga”, și de Filiala Alba-Hunedoara a USR (responsabili ai evenimentului – Aurel Pantea, Mircea Stâncel, Cornel Nistea și Cristina Smadea). Organizatorii și-au exprimat convingerea că această instituție națională a Premiului „Lucian Blaga” era necesar să apară, ca semn al prețuirii pe care autoritățile locale și scriitorii din zonă i-o poartă acestui mare și imperisabil poet ardelean. Premiul este menit, așadar, să-l omagieze pe Lucian Blaga răsplătind creația unora dintre cei mai valoroși poeți români de azi și el se înscrie, firesc, în circuitul celorlalte premii naționale de poezie existente la noi, ce stau și ele sub semnul câte unui poet exponențial pentru acele spații culturale românești de tradiție, Premiul Național „Mihai Eminescu” de la Botoșani și Premiul Național „Tudor Arghezi” de la Târgu Jiu.
Cum deja s-a anunțat, juriul Premiului „Lucian Blaga” are următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Al. Cistelecan, Dan Cristea, Gheorghe Grigurcu, Irina Petraș, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu. Potrivit regulamentului, organizatorii au propus o listă inițială de 20 de poeți din care, prin sondaj efectuat în toată țară, la publicații literare și la filialele USR, s-au ales nominalizații: Gabriel Chifu, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Adrian Popescu, Ion Mureșean, Ioan Moldovan și Ion Horea.
După un periplu la statuia poetului, operă a sculptorului Romulus Ladea, și la mormântul lui Blaga din curtea bisericii din Lancrăm, ceremonia de decernare a avut loc la Casa Memorială „Lucian Blaga” (restaurată admirabil, prin strădania autorităților locale). În fața unui numeros public (ne-a bucurat prezența multor elevi, care, la provocarea președintelui juriului, au demonstrat că sunt familiarizați cu opera blagiană), au vorbit Nicolae Manolescu, Ion Dumitrel, Aurel Pantea, Mircea Stâncel, apoi a avut loc recitalul nominalizaților prezenți la ceremonie, Gabriel Chifu, Emil Brumaru, Ioan Moldovan și Adrian Popescu. De asemenea, sau ascultat versuri din lirica blagiană și muzică instrumentală de calitate. Cum regula premiului impune ca poetul laureat să fie prezent la festivitatea de decernare și cum Gabriel Chifu sa recuzat, juriul primei ediții a avut o misiune ceva mai ușoară, trebuind să aleagă între trei candidați: Emil Brumaru, Ioan Moldovan și Adrian Popescu. Câștigătorul primei ediții a fost declarat, prin vot secret, Adrian Popescu, unul dintre cei mai de seamă poeți de astăzi ai Ardealului. Nicolae Manolescu, președintele juriului, a ținut o Laudatio pentru laureat, remarcând lirismul creației sale de o dimensiune profund spirituală. În cuvântul său de mulțumire, Adrian Popescu și-a mărturisit, emoționat, afinitatea pentru modelul cultural blagian. A fost o manifestare literară de ținută, care a marcat un foarte reușit debut al Premiului Național de Poezie „Lucian Blaga”, grație tuturor participanților și, desigur, grație organizatorilor, autoritățile locale din Alba, care, iată, demonstrează o rară vocație pentru actul autentic de cultură. (Rep.)