Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Meridiane:
Premiile toamnei de Rodica Binder


Despre Germania se mai spune că ar fi ţara poeţilor şi a gînditorilor. De nu puţine ori afirmaţia are şi un caracter obligatoriu: indiferent de împrejurări, poeţii şi filozofii trebuie să fie prezenţi la apel. Premiile literare există, din abundenţă. Ele sunt în număr relativ fix, sunt decernate prin tradiţie toamna, au funcţia unor stimuli pentru scriitorii care încă nu le-au obţinut şi a unor certe obligaţii şi avantaje pentru cei intraţi deja în posesia lor.

Cel mai rîvnit şi mai prestigios premiu literar german este Premiul Büchner, dotat cu 40 de mii de mărci, decernat de Academia de Limbă şi Poezie din Darmstadt. Anul acesta, distincţia i-a revenit scriitorului şi cineastului Alexander Kluge, al cărui crez mai degrabă moral decît literar sună cam aşa: cunoaştem lumea destul de bine dar nu prea ştim să-i dăm de capăt. Alexander Kluge, în vîrstă de 71 de ani, este considerat de membrii juriului Academiei drept un cronicar al secolului al XX-lea, un fin şi plin de fantezie investigator al istoriei şi al emoţiilor. Cea mai recentă scriere a lui Alexander Kluge s-ar intitula în traducere, Golul pe care diavolul îl lasă în urmă-i şi ea atestă genealogia literară a autorului laureat: Kluge este un scriitor ieşit din “mantia lui Kafka”.

Şi fiindcă nu numai la scriitori, ci şi la gînditori am făcut o trimitere directă - demnă de menţionat este atribuirea Premiului literar Gleim filozofului Christoph Schulte, specialist în istoria iudaismului. Premiul, dotat cu 5000 euro, poartă numele poetului Johann Wilhelm Ludwig Gleim, de la a cărui moarte se împlinesc 200 de ani şi este atribuit la fiecare doi ani unor personalităţi ştiinţifice care s-au remarcat în studierea perioadei luminilor.

Premiul literar al ziarului DIE WELT, una din cele mai rîvnite distincţii literare în ultima vreme şi datorită publicităţii pe care i-o asigură autorului laureat, i-a revenit scriitorului american Jeffrey Eugenides, pentru romanul Middlesex - istoria unui tînăr care în urma unei mutaţii genetice, a dobândit caracteristicile fizice ale ambelor sexe. Autorul acestui roman, urcat rapid în fruntea topurilor literare ale anului, are în palmaresul său un Premiu Pulitzer.

Hermann Hesse este numele unui premiu acordat atît pentru performanţe literare deja notorii cît şi pentru încurajarea unor autori de talent. Dotat cu 15 000 euro, el i-a revenit scriitorului Klaus Böldl, pentru cartea sa Insule îndepărtate. Jurnalistului şi scriitorului Christoph Amend i-a fost atribuit premiul de încurajare, în valoare de 5000 de euro. Cu aceeaşi sumă este dotat Premiul literar Ernst Toller, atribuit de oraşul Neuburg pe Dunăre în memoria dramaturgului cu acelaşi nume, exilat în 1939 în Statele Unite. Juli Zeh este laureata acestei distincţii, atribuită pentru modul în care a formulat în plan literar eşecul politicii. Romanul de succes al acestei scriitoare, juristă de profesie, se intitulează Înger şi Vultur şi tematizează relaţiile cinice dintre politică, profit şi criminalitate.

Fundaţia Brückner Kühnen din Kassel acordă în această toamnă Premiul literar în valoare de 10 000 de euro scriitorului şi graficianului Eugen Egner pentru umorul grotesc al scrierilor şi desenelor sale.

Un alt premiul literar de prestigiu - Erich Fried îi revine romancierului şi eseistului Robert Manasse. Scriitorul care ia cu umor şi sarcasm pulsul unei societăţi febrile şi hărţuite, va primi distincţia cu ocazia simpozionului Erich Fried care se desfăşoară la Literaturhaus din Viena. Printre laureaţii acestui premiu finanţat de guvernul Austriei se numără şi Oskar Pastior, scriitor originar din România, membru al grupului OULIPO, din care a făcut parte şi Raymond Queneau. Pastior ale cărui scrieri sunt publicate în ediţie completă în Germania în acest an este şi laureatul, împreună cu regretatul său bun prieten Gellu Naum, al Premiului European de Poezie.

Şi în sfîrşit dar nu în ultimă instanţă, printre laureaţii acestei toamne îl întîlnim pe Cătălin Dorian Florescu, scriitorul originar din România, stabilit în Elveţia, care cu primul său roman Wunderzeit apărut la Editura Pendo din Zürich a cules deja elogiile criticii. La fel s-a întîmplat şi cu a doua sa carte, Der Lange Weg nach Hause. Anul acesta, tînărul autor, născut în 1967 la Timişoara, ia în primire Premiul Anna Seghers dotat cu 12.500 euro. Juriul îl consideră pe laureat drept un povestitor pasionat care fără a da uitării elementul miraculos al existenţei, dă expresie căutării locului său în lume, cu melancolie, uzînd de pregnanţa unor imagini şi de acurateţea unor descrieri, toate aceste calităţi literare conferind vocii sale un timbru inconfundabil în literatura contemporană de limbă germană. Aceasta este cel puţin, aprecierea juriului, citată de agenţiile de presă. Cătălin Dorian Florescu mai este posesorul Premiului Adalbert von Chamisso şi al Premiului Fundaţiei Dineman din Lucerna.Cătălin Dorian Florescu se prezintă publicului din Germania, la Literaturhaus din Hamburg, alături de Carmen Francesca Banciu, cu prilejul ciclului de manifestări literare intitulat Transnationale, organizat sub egida guvernului german între 20 noiembrie şi 16 decembrie. Dar despre această manifestare, cu altă ocazie.