Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Popularitatea lui Adrian Năstase de Cristian Teodorescu


Dacă ne luăm după sondaje, dl Năstase e marele favorit al opiniei publice în ultima vreme. Premierul se bucură de cea mai mare încredere ca om politic, e cel mai bine cotat reprezentant al executivului, iar dacă ar avea loc alegeri la această oră, dl Năstase ar fi a treia opţiune, după Ion Iliescu şi CV Tudor.
Chiar dacă sondajele de opinie de la noi nu strălucesc prin acurateţe, e mai mult decît probabil ca premierul să fie favoritul opiniei publice reprezentate prin aceste sondaje.
Cam toţi cei care s-au perindat la Palatul Victoria în funcţia azi îndeplinită de dl Năstase au avut aceeaşi soartă în primele luni de guvernare. Li s-au acordat certificate de încredere în alb, după care, treptat, au început să apară scadenţele.
Presa a speculat în aceste luni, mai mult decît era cazul, pornind de la avantajele de pornire ale premierului. Dl Năstase conduce nu numai guvernul, ci şi un partid care îşi poate impune punctul de vedere în Parlament. D-sa a adoptat o atitudine agresivă faţă de ziarişti, invitîndu-i la întîlniri cel puţin de două ori pe săptămînă. În sfîrşit, chiar dacă se vorbeşte despre neînţelegeri între premier şi preşedintele României, ele nu pot fi dovedite.
Chiar dacă dl Năstase pare un premier special, cum se spune în presă, după părerea mea d-sa e deocamdată un premier înseriabil.
De la Victor Ciorbea încoace, n-a fost premier care să nu fi fost privit drept pomul lăudat al guvernării, cu speranţa că va face ceva din cîte şi-a propus. Ce să zică biata opinie publică? Şi ăsta minte?! Ea nu îşi poate îngădui să fie cinică din simplul motiv că o face pe pielea ei. Dacă opinia publică ar fi la fel de rezolută ca analiştii politici cei mai pesimişti, în România alegerile ar fi înlocuite cu aruncarea zarurilor, la mai mare.
În privinţa unei relaţii aparte a premierului Năstase cu presa, sper că d-sa îşi dă seama că nu are cum să-l întreacă la acest capitol pe Stolojan, pregătitorul alegerilor, în 1992. La acelaşi capitol, dl Năstase a început deja să-şi pună presa în cap ironizîndu-i pe ziarişti sau făcîndu-se că le răspunde.
Experienţa ultimilor ani ne mai arată un lucru, că opinia publică reprezentată de cei care răspund sondajelor de opinie nu mai acoperă decît parţial realitatea opiniei publice. Altfel spus, există tot mai mulţi cetăţeni ai României care n-au chef să răspundă acestor sondaje. Or, şi proporţia acestora ar trebui să intre în calcul, înainte de alcătuirea rezultatelor finale ale unui sondaj de opinie.
Oricum, dl Năstase e premierul preferat de alegători care speră din partea lui că le va aduce oarece bine. El e şi personalitatea politică în care aceştia au cea mai mare încredere. Dar, nota bene, ca premier, nu ca posibil candidat la preşedinţie. Altfel spus, dl Năstase nu trebuie să-şi închipuie că poate sări mai sus decît îi e locul. Rolurile sînt chiar împărţite de cei care au răspuns la sondaje în ultima vreme. Ion Iliescu e preşedinte, iar Adrian Năstase nu poate fi decât premier. Şi asta chiar dacă ar avea loc noi alegeri.
E limpede că opinia publică distinge din ce în ce mai limpede între rolul preşedintelui şi cel al premierului. Astfel că, în ciuda faptului că are foarte multă încredere în Adrian Năstase ca personaj politic, omul care răspunde sondajelor de opinie vrea să fie sigur că Adrian Năstase nu va încurca planurile, încercînd să asalteze şi Palatul Cotroceni.
Aceeaşi opinie publică îl avertizează pe un plan subţire pe premier că una e încrederea în el şi cu totul altceva e încrederea în echipa pe care el o conduce. Dl Năstase ar trebui să intre în griji mari din pricina preţuirii mărunte de care se bucură miniştrii săi în ochii alegătorilor. Iar dacă mai luăm în calcul că nici în privinţa relaţiei cu marile centrale sindicale guvernul nu mai stă atît de bine ca în urmă cu cîteva săptămîni, cititorii acestui microscop vor înţelege de ce cred că dl Năstase e numai la prima vedere favoritul opiniei publice.