Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Optimi, mocirlă şi-o piscină de Dumitru Hurubă


Să fi fost fler ? Să fi fost inspiraţie divină ? Să fi fost norocul orb trimis de Dumnezeu să pocnească prin tragere la sorţi vreo ovină rătăcită de turmă ? Cert este că insistenţa lui Gigi Becali ca Andrei Cristea să facă parte dintre titularii Stelei în meciul cu Valencia, a fost minunea-minunilor, chiar dacă simpaticul Zenga, de nervi, a început să răspundă la întrebările reporterilor tv simultan într-un dialect (d)esperanto româno-italian. L-a acompaniat în faţa reporterilor tv, ceva mai pe olteneşte, dar băţos, şi Victor Piţurcă, uitând că, pe vremea antrenoriatului său la Steaua, păstorul se numea, coincidenţă, tot Gigi Becali... Eh, amintiri, amintiri, ar spune frumos şi sentimental compozitoarea Camelia Dăscălescu... Da, aşa e: totul e amintire, până când vor năvăli iarăşi peste noi spaniolii... villareali (era gata-gata să spun conchistadori), că mă şi mir ce, Doamne, le-o fi căşunat steliştilor să-i tot ruşineze pe iberici începând cu umilirea lor de către Duckadam, şi de către toată acea fantastică echipă de câştigători ai bătăliei cu F.C. Barcelona în anul 1986...

Eh, amintiri, istorie...

Aşadar, în seara zilei de 24 februarie, uitând de "şurubul" FMI-ului şi după ce am mai făcut o gaură pentru o nouă şi mai eficientă strânsoare a curelei tăriceniene, ne-am aşezat în faţa televizorului să vedem meciul Steaua - Valencia, transmis în direct de pe noul stadion "Mocirla" din Ghencea. Ce meci de infarct, cum ne atrag atenţia tot timpul comentatorii tv! Dar şi ce iluminat feeric, încât se vedea până şi cea mai nevinovată gropiţă din mlaştină! De către noi, telespectatorii, că FRF-ului, M.Ap.N.-ului şi altor "stafuri" nu le funcţionează nocturna, iar ziua sunt în ceaţă, fapt constatat şi de amicul Haralampy care, dezmorţit dintr-o plutire bahică la o drăcuială urlată a soacră-si, a întrebat televizorul între două pălinci:

-Mă, unde muma lu' Ştefan cel Mare umblă şi }epeş ăla, de nu vine să-i repartizeze în cele două cete stabilite de Eminescu şi să le dea foc...?

-Cui ? am întrebat.

Întrebare retorică, sau cu o mulţime de răspunsuri pe care, oricum, prietenul nu era nici în stare nici în măsură să le dea, aşa cum muţi am rămas şi noi, românii, când domnul preşedinte Băsescu ne-a spus, cu zâmbetu-i tele-imperturbabil1), că avem datoria să plătim fiecare câte o părticică din costul integrării în UE... Uraaaa! a exclamat electoratul cu lacrimi în ochi, pătruns fiind de responsabilitate patriotică. Adevărul e că ardeam cu toţii de nerăbdare să fim implicaţi direct în procesul integrării, să nu ni se tot ce greu e, ce criterii, ce capitole, ce... Acum domnul preşedinte ne-a spus direct, aşa ca întotdeauna când e vorba să mai fim jupuiţi cu câte o nouă... fonciire.

Apoi ne-am mai liniştit descoperind că mai aveam nevoie de încă o gaură la curea, noroc că acest produs există în România din belşug, după cum se anunţă deseori pe canalele tv, începând cu marile găuri din buget - suficiente chiar şi pentru fiecare locuitor al Chinei - şi terminând cu RAFO şi etc. Dar n-are rost să ne facem probleme: Steaua s-a calificat în optimi, Gigi Becali

i-a minţit pe jucători cu prime fabuloase, piscina de sub clădirea Parlamentului, după spusele lui Ovidiu Lascu şi ale lui Mihai Ungheanu, este o groapă la care pot ajunge doar alpiniştii, după escaladarea unor versanţi de moloz, groapă a cărei existenţă a uimit lumea bună a Parlamentului, fiindcă nu se ştia de existenţa ei, precum nici de cele 3 miliarde, care s-au făcut 14, investite de Contele de Monte Cristo, fiindcă toţi întrebaţii (directorul de investiţii, secretarul general al Camerei etc.) nu ştiau cine făcuse cadou Parlamentului miliardele...). Doar reporterii tv s-au încăpăţânat să afle... Şi au aflat, şi ne-au arătat şi nouă, electoratului, în ce ape se pregătesc să se scalde aleşii. Ei, glumesc! Eu cred în domnul Adrian Năstase care nu ştia nimic de groapa faianţată şi în domnul Văcăroiu spunând reporterilor tv că, după părerea lui, spaţiul era perfect amenajat (cu duşuri, chiuvete etc.) pentru o magazie de piese de schimb2) pentru parlamentari. Faină zicere, dar nici pe-aproape de cea fermecătoare pe care am auzit-o spusă, tot de către domnul Văcăroiu, la Observator (Antena 1), în ziua de Dragobete:

-Lăsaţi-o încolo, mă! i-a pus el la punct pe vreo câţiva senatori mai zglobii în urma, sau în timpul unei votări.

Să fie, oare, această intimitate parlamentară, un preambul al viitoarelor scăldări colective în piscină ? Doamne-ajută!

Altele cele.

-Maestrul Ion Irimescu a împlinit 102 doi ani. Sănătate şi putere de muncă în continuare! L-am văzut la tv şi l-am auzit. E un miracol de luciditate...

-Maria Buză prezintă la Naţional Tv emisiunea "Album naţional". Ultima ediţie (duminică, 27 februarie) i-a avut ca invitaţi pe interpreţii de muzică populară Ştefania Rareş şi Gheorghe Turda, într-o emisiune care se aliniază alături de celelalte, la fel de reuşite şi de respectuoase faţă de invitaţi şi faţă de telespectatori.

-Noua emisiune de vineri seara, de la Antena 1, intitulată sugestiv "Genialii" l-a avut în rolul principal pe Florin Piersic. Cele vreo 4 ore au fost acoperite relativ cu bine. Mai greu va fi, însă, cu alţi invitaţi pentru emisiunile viitoare. Să vedem cum se vor descurca Gabriela Vrânceanu Firea şi George Mihăiţă - prezentatorii emisiunii...

Explicaţie

1) Se pare că la Cotroceni bântuie un virus care îl atacă pe fiecare preşedinte imediat după înscăunare, făcându-l să fie tot timpul cu zâmbetul pe buze. (v.Iliescu, Băsescu şi chiar Constantinescu al cărui surâs se vedea, însă, ceva mai greu din cauza barbişonului...)

2)Aşa e: unii parlamentari ar mai trebui schimbaţi din când în când...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara