Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Omătul, demnitarii şi Hora Unirii... de Dumitru Hurubă


Premergător Zilei Unirii, Jurnalele tv anunţau că sud-estul ţării era sub omături; porturile maritime şi dunărene fuseseră închise; trenurile întârziau normal, sau erau chiar suspendate; majoritatea şoselelor din zonă se aflau blocate de nămeţi şi de coloane de autovehicule; viscolul smulgea acoperişuri şi copaci; troienele creşteau văzând cu ochiul camerei de filmat; oamenii aveau feţe şi vorbe disperate... Era Urgia începutului de secol!

Ei, şi în asemenea condiţii atmosferice de comă şi de groază, marii şi vitejii noştri oameni politici, sub impulsul unor înălţătoare sentimente şi simţind sângele dacilor clocotind-le prin vene, au purces spre Iaşi pentru a se prinde în Hora Unirii... Desigur că, în prealabil, au făcut chiar declaraţii în faţa camerelor de filmat – unele cam năstruşnice, însă, pe-o aşa vreme, cine mai stă să alcătuiască nu-ştiu-ce fraze academice ? Totul e să spui ceva care să adie a iz electoral – care-i problema1) ? Din păcate, sau, poate, din cauza vizibilităţii reduse, Dumnezeu n-a observat că (,) clasa demnitarilor, pătrunsă de fiorul cam necunoscut al patriotismului, dorea să dea acest test de sacrificiu, drept care nu a pus vreun trâmbiţaş din Apocalipsă să sune a pauză de publicitate – revenim în câteva secunde2); precizare: la televiziune submultiplii secundei sunt minutele... Şi astfel a început bejenia distinşilor demnitari spre “dulcele târg”, via Focşani, având şi scopul nemărturisit al spulberării credinţei multor pesimişti cum că ei n-ar fi în stare să aplice principiul caragialian “pupat Piaţa Independenţi” dacă interesele de imagine electorală o cereau. Culmea e că, peste toate, plutea elegant, şi dezinteresat ?, dorinţa să-i convingă de acest adevăr pe răzeşii de pe cele două maluri ale Milcovului (secat acum “dintr-o sorbire” de ger), şi pe transilvăneni, dar minus consiliul secuimii care tocmai elabora constituţia, drapelul şi capitala provizorie la Budapesta a noului stat intracarpatic. Oricum, pe răzeşi nici nu-i tenta “sorbitul” Milcovului, fiindcă nu mai prea aveau după ce bea apă...

Aşadar, Domnul, în urma informaţiei primite de la un salariat al S.C. “Ochiul şi Timpanul” S.R.L. (sau S.R.I. ?, că nu se vedea bine pe e-mail...), prin troienirea zăpezii şi blocarea căilor de acces, a demonstrat că nu era de acord cu... maratonul spre Mecca Unirii, anulând din start frumoasa, îmbujoranta şi emoţionanta executare a Horei Unirii de către politicieni. Regret sincer, fiindcă tocmai mi-i imaginam, într-un amplu reportaj tv, pe Traian Băsescu ţinându-se de brâu şi de curea cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase, în timp ce Cozmin Guşă cu Gigi Becali – “viitorii de aur” ai spectrului politicianismului românesc, executau “Brâul de la Mehadia” în ritmul unui “Joc de doi ca-n Banat”, interpretat în primă audiţie de formaţia “Blide sparte-haine rupte”; ca să nu mai reproduc chiuiturile, ventrilocice acum, pe care le-ar fi “strigat” urmaşul3) demn al senatorului George Pruteanu, învăluindu-l în căldura privirii pe bălăcăritul mai an, “Bădica Traian”4) (Mânaţi, măi! Hăi! Hei!...) Din nefericire, n-a fost să fie. Doar d-l Theodor Stolojan se pare că a reuşit să organizeze pe bază de... arcan o şezătoare electorală la Roman, iar la “Hora...” din centrul Focşaniului D-l Adrian Năstase a trimis un singur “sol de pace”, respectiv pe unul dintre cei mai viteji oşteni din Guvern pentru a salva onoarea marii şi eşuatei migraţiuni politico-electorale...

-Aşa ne trebuie!, zice Haralampy, că ne tot unim, dar suntem dezbinaţi de parcă am fost îmbăiaţi în zeamă de piper5)...

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

1) Gigi Becali: Cuvântări politico-electorale, Opere, vol.I şi urm.

2) Secunda şi submultiplii ei la televiziune: minutele. Din vol.Timpul ne presează la emisiunile culturale, editat de Aripa Tânără şi Anticulturală a Televiziunilor din România.

3) Cozmin Guşă: Minciuni despre Marea Revoluţie din Decembrie ’89. Interviuri sentimentale cu Ion Iliescu, ediţie permanentă, revăzută şi adăugită din când în când.

4) Traian Băsescu, în vol. de versuri Nu v-am spus că iarna nu-i ca vara ? Ediţie de iarnă, bilingvă, româno-“euxină”.

5) Din Istoria şi motivele dezbinării românilor de pretutindeni, serie de volume legate în piele de cameleon.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara