Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Câți membri trebuie să aibă o comisie ca să schimbe un bec...
... și ce calitate oficială trebuie să aibă ei? Iată întrebări pe care nu mi le pusesem până deunăzi, când un fost ministru al Justiției și actualmente președinte de comisie parlamentară a declarat jurnaliștilor că o astfel de comisie a fost numită ca să schimbe în arhiva unde se află depozitate documentele faimoasei SIPA un bec ars. Dramoleta SIPA deraiază în cel mai pur comic. Oare în ce lume ne e dat să trăim? Cu ce fel de politicieni avem de-a face? De când am aflat teribila știre, mă uit cu groază la becurile din apartamentul meu și mă gândesc la cine să apelez ca să numească o comisie să le înlocuiască pe cele care se ard. Probabil, una de critici literari, căci nu dețin alte documente compromițătoare în afară de cărți. (N.M.)

Poezia la Iași
De patru ani de zile, la sfârșitul lunii mai, Iașiul găzduiește Festivalul Internațional Poezia la Iași: astfel, vreme de o săptămână, orașul își pune în valoare dimensiunea culturală și își reînsuflețește tradiția, atât de prețioasă pentru literatura română, lăsându-se cucerit de poeți și de poezie. Formatul din acest an al festivalului a fost unul bine gândit: au venit la Iași 56 de poeți (34 din țară și 22 din străinătate) care au luat parte la două programe principale. Pe de o parte, în cadrul unui amplu proiect intitulat Scriitorii în școli, invitații, împărțiți în mai multe grupuri, s-au întâlnit cu elevii și profesorii de la liceele ieșene: Colegiul Național, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Economic, Liceul Sportiv, Liceul Agricol, Liceul Pedagogic, Liceul Economic 2. Pe de altă parte, în fiecare după-amiază, vreme de două ceasuri, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, s-au desfășurat, pentru pasionații de poezie, pentru cunoscători, recitaluri extraordinare (Marco Lucchesi, Mircea Dinescu, Josep Maria Sala-Valldaura, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Gellu Dorian, Carlos Ortega, Varujan Vosganian, Adi Cristi, Cassian Maria Spiridon), prefațate de recitaluri (Horia Zilieru, Daniel Corbu, Nicolae Panaite, Valeriu Stancu, Weronika Lawandowska, Francisca Ricinski, Leo Butnaru, Dinu Flămând, Radu Florescu, Nichita Danilov, Ioana Diaconescu, Mircea Pop, Nicolae Sava, Christian Schenk, Andra Teede, Evghenii Stepanov, Florentin Palaghia, Angela Furtună, Miroslava Metleaeva, Emil Brumaru, Thomas Mika, Arcadie Suceveanu, Corina Oproae, Nicolae Spătaru). Se cuvine să pomenim, desigur, numele celor doi directori ai festivalului, pe umerii cărora a căzut greul acestor zile, Adi Cristi și Cassian Maria Spiridon. De asemenea, trebuie menționată Primăria Municipiului Iași (Mihai Chirica, primar), instituția care a organizat și a finanțat această manifestare literară de amploare și foarte reușită.

Noutăți editoriale
Dintre aparițiile recente, am reținut câteva titluri, pe care le recomandăm cititorilor. În primul rând, câteva volume de versuri: Atât (Carte singură, VII) publicat de Sorin Mărculescu, la Editura Tracus Arte, despre care autorul mărturisește într-un tumul introductiv: „Cartea de față îmi încheie proiectul sau iluzia de-o viață. Predela «retablului portabil» de care vorbeam la începutul cărții anterioare (Partea din toate, 2013) își vede astfel umplută ultima întindere. (…) Ce va urma după această carte (dacă și cât va mai urma) ține tot mai puțin de vrerea autorului…”. La Editura Timpul, Ioana Diaconescu publică volumul Țesuturi: „Într- o penumbră îi deslușeam capul de aur/ Capul singur ca și cum trup n-ar fi avut/ Și fața întoarsă de la mine…”. Iar la Editura Paralela 45 apare un volum de Magda Cârneci, Viață (poeme ocazionale 1995-2015): „Această lume mică cântată de un ac subțire de diamant/ pe discul negru de ebonită al acestui univers comic// viață, viață, viață/ sămânță de mac căzută din vagoane de tren/ între traverse negre, bătrâne…”. Tot la Editura Paralela 45, poetul Călin Vlasie se lasă pus sub lupă, adunându-și interviurile pe care le-a acordat timp de 30 de ani, sub un titlu inspirat Știința apropierii de viitor. În fine, am primit și un roman nou intitulat Cum mi-am distrus viața, scos de Dan Stanca, la Editura Cartea Românească: „Roman sumbru erotic, presărat chiar cu accente pornografice, dar și cu luciri metafizice, cartea de față definește un moment important din viața autorului ei” – astfel prezintă editorul noua proză a lui Dan Stanca.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara