Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

O povestioară cu poeţi şi versurile lor

La înapoierea de la o manifestare literară, câţiva poeţi, într-un compartiment de tren, purtau o discuţie despre evenimentul tocmai încheiat, încercând să-l rezume, cu luciditate şi cu amărăciune. În esenţă, ei constatau că la lecturile publice la care participaseră undeva în ţară, practic, nu avuseseră public. Sau avuseseră un public format exclusiv chiar din ei înşişi, cei treizeci - patruzeci de poeţi prezenţi acolo. Iar reacţia acestui public special la poeziile ascultate fusese una de respingere, de rivalitate încordată, fiecare aştepta de la celălalt să dezamăgească, auditoriul era satisfăcut nu dacă versurile unuia sau ale altuia erau bune, ci dacă erau proaste. Suntem tentaţi să le dăm dreptate: poezia şi cei care o practică se pare că au intrat pe un drum care se înfundă. Cu fiecare zi, cititorii adevăraţi de poezie se împuţinează, iar tendinţa este să dispară de-a dreptul. Şi cu cât sunt mai părăsiţi de cititori şi cu cât poezia devine pentru omul de rând o îndeletnicire de neînţeles, ca un soi de joc de cuvinte încrucişate ciudat rău, în loc să fie alarmaţi de această devalorizare, de această pierdere de prestigiu şi de sens, poeţii, parcă orbiţi şi mânaţi de o forţă autodistructivă, sunt prinşi într-o competiţie zadarnică, duc războaie ei cu ei, căutând, cu vehemenţă şi chiar cu ură, cu o ferocitate greu de explicat, să stabilească priorităţi şi ierarhii care să-i cuprindă pe ei la vârf şi să-i elimine pe ceilalţi. Aşa, în loc să bucure, poezia ajunge să deprime. Boală curată, nu ştim ce nume e potrivit să-i dăm.


Un iniţiat în arta compromiterii

În revista 22 (nr. 24), Daniel Cristea- Enache exprimă un punct de vedere ferm şi fin argumentat în ceea ce se cheamă scandalul Breban – Patapievici şi Liiceanu. De ce atrage atenţia intervenţia criticului Daniel Cristea- Enache? Fiindcă el introduce în scenă, curajos, un nou personaj despre care toată lumea ştia că este parte principală în conflictul acesta, ca şi în altele, dar al cărui nume nu era rostit de nimeni, Eugen Simion: „Mie mai vinovat decât acad. Nicolae Breban mi se pare acad. Eugen Simion, care, pentru a-l taxa prin intermediari pe «demitizatorul» H.-R. Patapievici, l-a stârnit şi încurajat pe colegul său în această nefericită direcţie. Simion văzuse emisiunea de la Antena 3 şi-i plăcuse, iar la data şedinţei de la Academie avea cunoştinţă de fanteziile lui Breban de la ICR. Ştia deci bine ce face când l-a invitat să rezume contribuţia sa de la Antena 3; nu era un om luat prin surprindere. În fapt, preşedintele Secţiei i-a creat condiţiile pentru ca acesta să se reverse acuzator-delirant şi l-a compromis pe Breban cu Breban însuşi. Compromiterea poate fi o artă. Interesant cum fostul preşedinte al Academiei Române nu găseşte ceva mai bun de făcut decât de a o trece prin diferite stadii: de la compromiterea «adversarilor» (Patapievici, Liiceanu) la compromiterea «prietenilor» (Breban, ca altădată Sorescu şi Valeriu Cristea) şi de aici la cea a instituţiei (Academia Română) căreia i-a provocat nemeritate daune de imagine.” Să reţinem: arta în care Daniel Cristea-Enache îl consideră un iniţiat pe Eugen Simion este arta compromiterii.


Dialogul surzilor

De altfel, în CULTURA nr. 22, Eugen Simion renunţă la poziţionarea distantrezervată cu care ne obişnuise şi atacă dezlănţuit tabăra adversă, Patapievici şi Liiceanu, folosind tot arsenalul de care dispune. Replica sa ocupă nu mai puţin de două pagini de revistă şi se intitulează foarte lung „O etopee postmodernă sau Despre «un pluton de execuţie» inventat şi o fabulă şugubeaţă despre un adulter care n-a avut loc”. Ca în atâtea rânduri, şi în acest conflict, ne-o arată textul din Cultura, avem de-a face cu un dialog al surzilor, în care fiecare o ţine pe a lui, fără a răspunde direct la acuzele şi argumentele adversarului. Dacă e să-l credem pe domnul Simion, nimic grav nu s-a petrecut, totul e o făcătură îndoielnică pusă la cale de gruparea cealaltă: „Concluzia, formulată de Gabriel Liiceanu în finalul scrisorii sale, cum că în şedinţa Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române s-a lansat «o instigaţie la crimă» este, să-mi fie scuzate vorbele, o pură aberaţie. Ca şi comparaţia pe care o face cu mineriadele… Toate acestea – şi încă altele, pe care le citesc prin gazete – mă fac să cred că etopeea, gen desuet, se hrăneşte copios din utopiile negative ale secolului nostru şi se pregăteşte să vină la putere… P.S. Este de mirare pentru mine să constat că 90 de gazetari, scriitori, oameni politici (printre ei şi inevitabila doamnă Macovei, care veghează, neabătut cum se ştie, la Bruxelles, asupra statului de drept) au putut crede, cu atâta uşurinţă, fără a verifica, că ceea ce se zvoneşte este adevărat sau este doar o închipuire pusă într-o etopee publicistică?!” Nu ne este foarte clar ce legătură are etopeea, pictura moravurilor şi a caracterelor umane, cu afirmaţiile scandaloase ale prozatorului Nicolae Breban, dar chiar nu mai contează.


Crochiuri expresive

În ACOLADA, Alex Ştefănescu îşi continuă seria de mini-portrete literare. Reproducem din numărul 5 al revistei care apare la Baia Mare două crochiuri expresive. Al Monicăi Lovinescu: „Prin comentariile ei de la postul de radio «Europa Liberă», Monica Lovinescu a fost decenii la rând (şi anume deceniile şapte, opt şi nouă ale secolului douăzeci) un fel de curte supremă de justiţie a literaturii române. Ori de câte ori în România comunistă cauza literaturii părea pierdută, avocaţii ei autohtoni nemaireuşind să se facă auziţi, mai exista o speranţă: verdictul pe care urma să-l dea Monica Lovinescu în cadrul faimoasei emisiuni Actualitatea culturală românească.” Şi al lui Radu Aldulescu: „Radu Aldulescu nu scrie, ci strigă, răguşit, revendicativ. El face cronica vieţii primitive a unor declasaţi şi crede că îi reprezintă pe oamenii nedreptăţiţi de soartă. Este de un stângism… stângaci. Şi totuşi… criticii s-au predat! Ca de obicei, intelectualii aplaudă în mod iresponsabil brutalitatea. Se pierd cu firea în faţa autorilor inculţi care dau sugestie de forţă, aşa cum se emoţionează domnişoarele în prezenţa bărbaţilor muşchiuloşi de la Salvamar.”


Meşteşugul portretului literar

În RAMURI (nr. 6), Eugen Negrici exersează şi el în meşteşugul portretului literar. Într-o pagină intitulată banal, simplu „Însemnări”, criticul notează în anul 1978: „De ce îl stimez pe Sorescu? Fiindcă se plictiseşte abrupt, chiar mai repede decât mine. De ce îl iubesc? Fiindcă îi percep nesiguranţa şi umilinţa urcând din aceleaşi izvoare cu ale mele. La el, fireşte, mai bine camuflate, disimulate în literatură şi greu de sesizat, din pricina succesului şi a notorietăţii.” Sau, în acelaşi an: „Cronica lui Manolescu despre ultimul volum de poezii al lui N. Stănescu: severă, respingând orice compromis cu imaginea sacralizată a poetului. Aparent o probă impresionantă de atitudine critică exemplară, necruţătoare faţă de orice derogare de la valoare, de la oricine ar veni.(…) Dacă ar fi fost un interpret, un gânditor-interpret al limbajului poeziei conştient de dinamica valorii şi de procesualitatea receptării, ar fi trebuit să prevadă simptomul de oboseală, să-l înţeleagă ca fatalitate a perimării. N.M. e prea grăbit şi prea sigur pe ce reprezintă, pe ce portret al lui mizează ca să ia în seamă astfel de amănunte. El trebuie să fie senzorul incomparabil al stării poeziei şi să se profileze, în conştiinţa noastră, drept singurul critic care îşi poate permite să se delimiteze nu numai de opinia generală, ori de poezia prietenilor, ci şi de el însuşi.” Cum se vede, în portretizările sale Eugen Negrici se dovedeşte interesat nu de fotografia personajelor, ci mai ales de ideile care definesc ecuaţia, traiectoria literară după care evoluează diversele personaje.


Un publicist nervos

Pe vremuri, Florin Iaru era un poet talentat, dar de cînd nu mai scrie poezie, se compensează în publicistică. Unde deschizi televizorul, dai peste Iaru gesticulînd nervos. Răsfoieşti o gazetă, dai peste Iaru dînd sfaturi tuturor. Iaru pricepîndu-se la toate, aflăm că şi pe o reţea de socializare comentează abundent. Te întrebi: omul acesta, aflat mereu în priză, oare cînd mai citeşte? Şi, în general, oare cînd mai gîndeşte?

O contribuţie recentă a sa, din „Caţavencii”, arată că rar. Florin Iaru îi cere colegului său de generaţie ‘80 Mircea Mihăieş „actele la control”, încurcînd Institutul Cultural Român, unde Mihăieş a fost vicepreşedinte, cu Uniunea Scriitorilor din România, unde colaboratorul revistei noastre se numără printre membrii Comitetului Director. El are la USR exact aceeaşi poziţie instituţională ca Dan Mircea Cipariu, de care Florin Iaru se simte reprezentat şi cu care defilează, pe bani publici, pe la tot felul de manifestări poetice; mă rog, poezia lui Cipariu şi Iaru…

E curios să defilezi cu Dan Mircea Cipariu şi să-i ceri socoteală lui Mircea Mihăieş, dar gusturile publicistului nostru nervos nu le discutăm; le apreciem ca atare.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara