Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Media şi cultura

Între 5 şi 8 noiembrie, a avut loc la Sibiu al 53-lea Congres al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ), organizat de Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR), cu tema „Media şi cultura”. Au participat ziarişti din mai multe ţări eurpene şi, fireşte, din ţara noastră. Discuţiile s-au desfăşurat în trei mese rotunde, cu tot atâtea subteme. O primă remarcă ar fi aceea că o reuniune a ziariştilor îşi propune drept temă legătura presei cu cultura. Nu e cazul să spunem câtă nevoie aveam de a reaminti această legătură. Dovadă este chiar faptul că există evenimente culturale importante fără nici un ecou în presă, exceptând publicaţiile culturale. Motivul recurent: nu fac rating. (Suntem curioşi să vedem dacă şi ce va scrie presa la începutul acestei săptămâni chiar despre Congresul de la Sibiu). Despre acordarea de către preşedintele României a unor distincţii Uniunilor de Creatori grupate în ANUC, joia trecută, singurul comunicat a fost al Mediafax, nepreluat de nici un cotidian şi de nici o televiziune. Şi chiar şi acesta dădea în titlu doar jumătate de informaţie! Sigur, existau alte evenimente la ordinea zilei, totuşi... A doua remarcă este că până şi AZIR reduce presa la media. A se vedea tema Congresului! Despre presa scrisă şi, cu atât mai puţin, despre cea culturală, a venit vorba doar în a doua dezbatere, la care au luat cuvântul Constantin Chiriac şi Nicolae Manolescu. Şi încă, până şi această dezbatere sa intitulat „Media şi cultura”! Se poate spune că presa scrisă nu mai există în preocupările ziariştilor de azi. În tot centrul Sibiului, să spunem în trecere, există doar un singur chioşc de ziare, la care nu se găsesc reviste, nici România literară, nici Dilema veche, nici altele. Unele se pot cumpăra, e drept, la Librăria Humanitas, situată în vecinătate. La rândul lor, cotidianele aflate la chioşcul din centrul oraşului vin în număr extrem de mic. La ora zece dimineaţa, în joia cu pricina, se mai aflau în vânzare doar unul sau două. De altele, nici vorbă! Şi dacă nu le găseşti la chioşc, cum să fii de acord cu distribuitorii că nu se vând? Să nu pretindă aceştia că au făcut vreun studiu de piaţă sau că au fost sufocaţi de retururi! Când distribuitorii încasează din retururi un procent mai mare decât din vânzări, o astfel de pretenţie este incorectă, ca să nu spunem mai mult. Şi, în fine, dacă nu la un Congres precum acela de la Sibiu trebuie discutată această tristă realitate a presei (care nu e, ce e drept, şi a mediei!), unde oare şi-ar găsi ea locul potrivit?


Soluţiile lui Soros

În numărul 608 al revistei DILEMA VECHE este reprodus, în traducere, un articol al lui George Soros, pe o temă de îngrijorătoare actualitate, criza politică generată de afluxul fără precedent de refugiaţi sirieni şi din alte ţări musulmane spre spaţiul Uniunii Europene. Miliardarul american ia în serios această nouă provocare şi, cum îi cunoaştem buna intuiţie demonstrată în momente-cheie, când apar probleme globale delicate, îl luăm şi noi în serios, la rândul nostru. Potrivit estimării sale, UE va trebui să se pregătească pentru un număr sporit de solicitanţi de azil, circa un milion anual, şi de aceea el propune un plan cuprinzător, în şase puncte, pentru ca Europa să facă faţă acestei uriaşe presiuni. Câteva dintre ideile sale atrag atenţia: de pildă, UE trebuie să investească în „ţări din proximitatea frontului”, care îi pot găzdui pe refugiaţi, ca Libanul, Iordania, Turcia, Tunisia şi Marocul, susţinând prin aceasta crearea în regiune a unor zone economice speciale, cu un statut comercial preferenţial. De asemenea, UE urmează să-şi asume o politică de azil comună, renunţând la „cârpeala actuală”, cu 28 de sisteme separate de azil, care sunt costisitoare şi neeficiente: această unificare s-ar realiza prin înfiinţarea unei Agenţii pentru Azil şi Migraţie, unică pentru întreaga Uniune şi a unui corp de pază a frontierelor. Evident, asemenea măsuri necesită fonduri colosale (după calculele sale, 20 de miliarde de euro anual), iar Uniunea Europeană le-ar obţine prin emiterea unor obligaţiuni pe termen lung, care ar crea un avantaj suplimentar, furnizând un stimul fiscal pentru economia europeană. Pe noi abordarea şi soluţiile lui George Soros ne-au convins. Nu ştim ce zic specialiştii UE care, oricum, puşi să ţină piept revărsării dramatice de migranţi din acest an, au fost prinşi cu lecţia nefăcută.


„Arta de a fi discret“

Revista ORIZONT (nr. 10) îl omagiază pe Livius Ciocârlie la împlinirea vârstei de 80 de ani, aşezând prezenţa scriitorului sub o formulă inspirată: arta de a fi discret. Scriu despre sărbătorit Daciana Branea, Vasile Popovici, Smaranda Vultur şi Adriana Babeţi, iar Robert Şerban îl intervievează provocând confesiuni care se reţin – savuroase, subtile, fals auto-persiflante, paradoxale, aşa cum sunt şi aceste consideraţii despre ce înseamnă talentul pentru un scriitor: „Talentul este foarte periculos pentru artist. E greu să-i faci faţă, pentru că, dacă- l ai, talentul ţi se poate părea suficient. Dai drumul însuşirilor tale şi lucrurile merg bine. Eu cred că un scriitor are nevoie de talent ca să-l depăşească, ca să-i pună asemenea probleme încât talentul să nu-i ajungă. În cazul diletantului, caz pe care eu mi-l arog, e bine să nu aibă talent – eu nu am talent – pentru că atunci această depăşire e continuă. Eu depăşesc nimicul. Vorbesc serios, nu în glumă. Sunt un scriitor care atunci când scrie îşi depăşeşte propriul nimic. Însă, repet, un scriitor important este cel acre-şi boicotează talentul, care reuşeşte să-şi pună asemenea probleme încât talentul să nu-i ajungă. Ca să rezum: un mare scriitor are nevoie de talent ca să-l umilească. Dacă se mulţumeşte cu talentul, nu-i un mare scriitor.”


Extremismul înfloreşte unde nu te-aştepţi

Interesantă intervenţia din revista 22 nr. 44 a lui Tom Gallagher, care, în două pagini traduse şi adaptate de Octavian Manea, publică fragmente din cartea sa Scotland Now: A Warning to the World, ce va apărea luna viitoare. Politologul ne familiarizează cu situaţia politică din Marea Britanie şi, mai ales, cu ideea că extremismul poate să înflorească în acest moment şi aici unde, spre deosebire de democraţiile continentale, precum Franţa, Italia sau Germania, extremiştii n-au avut până acum nicio influenţă. Reprezentantul cel mai vizibil al extremismului britanic este, în opinia sa, Jeremy Corbyn, aflat în ascensiune, după ce, în acest an, a devenit lider al Partidului Laburist. Iată o lapidară şi edificatoare schiţă de portret făcută acestui politician. Scrie Tom Gallagher: „Romancierul Martin Amis îl descrie pe Corbyn încet la minte şi prost educat. Educaţia sa este fragilă şi nu a urmat niciodată studii superioare. Dar ceea ce îi lipseşte la nivel de forţă intelectuală se compensează prin încredere supremă în faptul că diagnoza sa asupra lumii e singura corectă.” Dar, sigur, cea mai bună caracterizare a liderului extremist o constituie chiar ideile în care el crede şi pe care le promovează. Să desprindem doar un exemplu din lunga sa listă de convingeri stânjenitor de ciudate: „ (Corbyn) a descris uciderea lui Osama Bin Laden de către trupele americane drept o conspiraţie şi o tragedie comparabilă cu evenimentele de la 11 septembrie.” E de reţinut concluzia politologului englez: „Marea Britanie nu este atât de stabilă şi predictibilă pe cât pare la suprafaţă. În eventualitatea unor crize economice majore sau a unor revolte comunitare în anumite oraşe, o stângă radicală, care compensează prin viclenie şi fanatism absenţa popularităţii electorale, ar putea fi un jucător formidabil, care să pună probleme imense unor autorităţi confuze şi divizate.” Nu altfel s-au petrecut lucrurile în trecut, în alte părţi: în Rusia, cu Lenin, de pildă.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara