Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Falsurile lui Dan Mircea Cipariu

Ca şi cum procesul intentat anul trecut de Dan Mircea Cipariu, suspendat din funcţia de preşedinte al Filialei de Poezie Bucureşti, prin care contestă statutul USR, pe baza căruia a fost ales el însuşi la Filială şi a candidat la preşedinţia USR, n-ar fi fost de ajuns, de curând, DMC se adresează din nou justiţiei cu solicitarea unei ordonanţe prezidenţ iale în care solicită demiterea preşedintelui ales al USR, Nicolae Manolescu, şi numirea lui însuşi ca preşedinte interimar. „Argumentele” sunt aceleaşi din procesul aflat pe rol. Intervenţia din urmă a lui DMC conţine două falsuri. Unul este felul cum se prezintă petentul: preşedinte al Filialei de Poezie Bucureş ti. Suspendat de Consiliul USR pe durata procesului intentat de DMC propriei instituţii, în care solicită invalidarea statutului în a cărui comisie de redactare DMC s-a aflat, pe care l-a votat şi pe baza căruia a candidat el însuşi la două funcţii, DMC îşi arogă într-un act oficial o calitate pe care n-o are. Al doilea fals: DMC afirmă că preşedintele în funcţie al USR ar fi fost votat de „un organ inferior”, Consiliul USR, şi nu de Adunarea Generală. DMC ştie mai bine decât oricine că votul a fost acordat de membri din toate Filialele, adică de Adunarea Generală, care a rezultat din Adunările Generale de alegeri din Filiale. Nu putem să tragem decât o concluzie: DMC este un falsificator.
Pe 10 februarie, AgenţiadeCarte.ro a aceluiaşi DMC adresează ministrului Culturii o scrisoare în care îi solicită verificarea legalităţii aplicării legii finanţării de la buget a publicaţiilor USR. Conţinutul scrisorii contează prea puţin: el reia elucubraţiile din proces şi din intervenţia de mai sus. Înainte ca justiţia să se pronunţe, DMC mai bate o dată câmpii în scopul de a împiedica pe orice cale aplicarea unei legi în interesul breslei sale. Textul difuzat de AgenţiadeCarte.ro e un nou fals: ar fi vorba de o scrisoare primită de oficina lui DMC de la Profesorul Horia Haţieganu, „colaborator al României literare”. Am fi luat-o ca pe o glumă proastă, dacă scrisoarea cu pricina n-ar avea caracterul unui denunţ ticălos. Şi i-am fi cerut lui DMC să dovedească autenticitatea scrisorii. Nu e cazul s-o facem: scrisoarea reprezintă un fals grosolan! Realitatea este cât se poate de simplă: Profesorul Horia Haţieganu nu există. Citiţi de două ori şi minunaţi-vă de o inventivitate de care DMC ar fi trebuit să dea dovadă în poeziile sale! Nicidecum într-un text oficial. Horia Haţieganu este un psudonim redacţional folosit de revistă cu ani buni în urmă. Nu putem trage decât concluzia de mai sus: DMC este un falsificator.


Despre al cui „deces“ vorbim?

„Decesul unui premiu de prestigiu” se intitulează un text al neprietenului nostru Radu Vancu, cunoscut ca traducător al lui Ezra Pound în limba lui Mircea Ivănescu mai degrabă decât ca poet în limba proprie. Tema articolului este o veche obsesie a lui Vancu et.comp.: premiul „Eminescu” de la Botoşani. Lăsând la o parte superbia cu care Vancu et.comp. dau lecţii unor critici de la care ar fi fost normal să ia lecţii, să remarcăm lejeritatea cu care autorul îi atribuie lui Mircea Martin, membru în juriul botoşănean, dezvăluirea unui viciu de procedură cu ocazia votului de anul trecut, viciu pe care preşedintele juriului l-ar fi provocat. Mai mult: „Cert e că, la cât de viciat a fost mecanismul votului anul trecut, am toate temeiurile să mă îndoiesc că anul acesta votul a fost curat ca lacrima”. Despre ce viciu e vorba numai Vancu ştie. Mircea Martin n-avea cum să afirme aşa ceva, fiindcă el a scris şi a citit cuvenita Laudatio pentru G. Chifu cu ocazia decernării premiului, adică şi-a asumat votul. E absolut scandalos să faci afirmaţ ii pe care nu le poţi dovedi, acuzându-i pe membrii juriului, aceiaşi anul acesta, ca şi anul trecut, de incompetenţă, iar pe preşedintele juriului, de manipulare a unor naivi. „Temeiurile” pe care Vancu îşi sprijină îndoielile sunt nu numai false, dar lipsite de onestitate. Şi să crezi că vei convinge opinia literară că premierea unor poeţi de primă mână cum sunt Nicolae Prelipceanu, Gabriel Chifu sau Gheorghe Grigurcu înseamnă „decesul simbolic” al prestigiosului premiu „Eminescu” de la Botoşani e o dovadă de aroganţă pe care opera personală, când şi câtă este, a lui Vancu n-o îndreptăţeşte nici cât negru sub unghie. E vorba mai degrabă despre decesul, vai, prematur şi nu neapărat simbolic, al reputaţiei, când şi câtă a fost, a lui Vancu însuşi.


Prezenţa unui scriitor

După extraordinarul articol publicat în numărul trecut al revistei noastre sub titlul „Destul!”, un text puternic, memorabil, model de implicare în chestiunile urgente ale actualităţii literare, Mircea Mihăieş se menţine în atenţie intervenind într-o altă dispută apărută în spaţiul public: subvenţionarea revistelor de cultură. Astfel, în revista 22 (nr. 6), într-un interviu pe care i-l ia Brânduşa Armanca, Mircea Mihăieş pune câteva accente care sunt de reţinut. Iată: „Revistele culturale sunt subvenţionate peste tot în lume. Vreau să spun, în lumea civilizată. E drept că finanţă- rile provin în cele mai multe dintre cazuri din surse private. Acest lucru este posibil deoarece, pe de o parte, în Occident chiar există «surse private», legitime (acolo, lumea se îmbogăţeşte mai rar prin potlogării) şi, pe de alta, legislaţia încurajează cu generozitate acţiunile de mecenat. În România, unde statul e atotputernic şi unde, paternalist, practică pe scară largă «sufocarea prin îmbrăţişare», e normal ca el să îşi asume şi astfel de îndatoriri, nu doar să spolieze cetăţeanul.” Sau, despre mecanismele de finanţare a acestor publicaţii: „Mecanisme – e cam mult spus. Mai degrabă improvizaţ ii. O categorie priveşte publicaţiile locale sau judeţene. În cazul lor, finanţarea e asigurată de către primării sau consiliile judeţene, aşa cum e asigurată cea a teatrelor, filarmonicilor, muzeelor, caselor memoriale etc. Revistele profesioniştilor n-au fost incluse, practic, în niciun sistem de finanţare oficial. Abia începând cu vara lui 2015 există o lege de finanţ are a revistelor culturale, Legea 136.” Aşadar, revistelor locale le era recunoscut statutul, celor de nivel naţional – nu. Bizarerie tipic românească. Acum, când printr-o lege se realizează în fine o lăudabilă normalizare, atâţia deştepţi sar ca arşi şi pornesc războiul: să moară capra vecinului, să rămânem cum eram, anapoda, cu susul în jos. Şi, întorcându-ne la autorul opiniilor din 22, Mircea Mihăieş: dacă şi alţi scriitori de valoare, cât mai mulţi, ar avea aceeaşi atitudine publică, solidarizându-se în jurul cauzelor importante, denunţând impostura şi agresivitatea marginalilor, viaţa culturală de la noi ar fi cu totul alta, categoric schimbată în bine.


Violul ca artă

Cât de mult pot fi lărgite graniţele fenomenului artistic? Iată o întrebare deloc simplă. În orice caz, actuală. Cu pledoaria unor tineri pentru arta aşa zicând alternativă, fără sau, mai ales, cu negarea artei aşa zicând culte (ne folosim de expresia relativizantă aşa zicând în locul ghilimelelor), am putea spune că ne-am obişnuit. Profesionalismul şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul în artă, cu bune perspective de a fi supus unui tratament similar şi în ştiinţă. Mai întâi, pe furiş, apoi, în văzul lumii, ne întoarcem la arta naivă şi la ştiinţa empirică a unor vremuri străvechi. Iată că un bârlădean oarecare, Andrei-Silvian Spiridon, numit beizadeaua (nu ni se spune a cui), împinge graniţele şi mai departe: violează o fată de 17 ani şi explică doct judecătorilor că actul săvârşit de el nu se cheamă viol, ci „sex-surpriză”, şi că violenţa în materie de sex trebuie să fie considerată o artă. O artă, precizează el, care implică umilirea partenerului, brutalizarea, scuipatul şi tot tacâmul. Să-l fi citit junele pe Marchizul de Sade? Ne îndoim. Dar s-ar putea să-l aştepte aceeaşi soartă aşa zicând antumă, fiindcă postumitatea mai cere, pe lângă scuipat, şi oarece talent. N-are beizadeaua norocul ăsta! Sperăm să se specializeze în scuipatul printre gratii.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara