Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Când reforma se reduce la „semnătura în bancă“!

VIAŢA ROMÂNEASCĂ nr. 3 se deschide cu un editorial al lui Nicolae Prelipceanu intitulat Mica-mare dezinformare. Tăios şi bine scris, textul său abordează fără ocolişuri şi fără precauţii oportuniste tema de actualitate, care a bulversat lumea literară: „Ca să vin la scandalul declanşat de o mână de luptători pentru te miri ce contra conducerii în exerciţiu a USR şi în special contra preşedintelui ales, aflăm acum că un bătăios domn nu vrea să fie el preşedinte al USR, ci luptă doar aşa, ca să pună lucrurile în ordine şi la uniune, cum le-o fi pus şi-n alte părţi. Frumos aş zice, dacă n-ar exista o acţiune în justiţie a aceluiaşi domn, prin care acesta solicită instanţelor să-l suspende pe preşedintele în exerciţiu şi să-l pună pe d-sa interimar „cu drept de semnătură în bancă”. (Ce-o fi vrând domnia sa să facă cu semnătura în bancă?) Se găseşte şi-un conf. dr. care să-şi arunce în spaţiul virtual admiraţia sa faţă de domnul de mai sus pentru modul dezinteresat în care luptă. Repet, totul în spaţiul virtual, cel care suportă mai multe decât biata hârtie, atât de pudică totuşi faţă de marile minciuni şi falsuri care se propagă, dincoace, cu viteza luminii. Sunt destui oameni neinformaţi care cad în plasa acestor dezinformări şi minciuni crase, aşa cum cad alegătorii neinformaţi victime inocente ale candidaţilor la diversele alegeri. E preferabil să te informezi din mai multe surse, spunea un principiu de presă cândva şi poate că-n presă se mai întâmplă uneori şi azi aşa. În spaţiul virtual, însă, nu. Aici eşti crezut instantaneu, mai ales de către cei interesaţi să te creadă şi mai ales cu cât eşti mai agresiv, semănând cu generaţia violentă a străzii.” Altfel, acest număr al revistei care tocmai a împlinit în luna martie 110 de la înfiinţare este consistent, ca de fiecare dată: sub genericul Brâncuşi 140, putem citi un grupaj de articole interesante dedicate marelui sculptor, de asemenea este marcată aniversarea criticului şi poetului Gheorghe Grigurcu la împlinirea a 80 de ani, sunt publicate două opinii despre o carte, Cărţi pereche în literatura română şi universală, a regretatei Elisabeta Lăsconi, dar şi pagini de poezie şi proză, cronici literare şi de artă semnificative.


Din sumar

Bun şi numărul 3, recent apărut, al revistei RAMURI, o altă publicaţie literară de tradiţie întemeiată cu un an înaintea Vieţii Româneşti. Am reţinut din sumar cronica literară Nora Iuga în trei cărţi de Gabriela Gheorghişor, rubricile Gambitul lecturii de Gabriel Nedelea, despre o relectură contemporană a lui Marin Sorescu, şi Etnologiile subiective de Nicolae Panea, care scrie despre Mărţişoare ruseşti, avanpremiera editorială din Foe de J. M. Coetzee (în traducerea Irinei Horea), carnetul plastic de Cătălin Davidescu despre opera plastică a lui Mihai Ţopescu, pe care-l situează între sacrificiu şi speranţă, amplul eseu de Ion Bogdan Lefter, Mircea Nedelciu: trecerea la roman, rubricile fixe de Adrian Popescu, Gabriel Dimisianu, Nicolae Prelipceanu şi Gheorghe Grigurcu, cel care în însemnările sale răzleţe notează memorabil: „Invidia e forma rudimentară a sentimentului de competiţie, aşa cum, după spusele cuiva, infracţiunea e forma rudimentară a revoltei.” Nu putem încheia această lectură a revistei craiovene fără a menţiona editorialul lui Gabriel Coşoveanu, Câţiva termeni necunoscuţi „reformiştilor”: „Autoritatea liderilor USR e contestată (şi) pe motivul că ei ar fi aroganţi, predispuşi la ironizare şi, în fapt, ostili comunicării. Dar e o mare deosebire între «a înţelege ceva» şi «a ne înţelege asupra a ceva». Cum să te înţelegi cu acela care jură pe inexistenţa adevărului, cu excepţia celui propriu, exprimat şchiop şi sordid? Ce să aştepţi de la unul care îi face profesoraşi şi impostori pe intelectualii fără de care niciunul dintre ciufuţii ciudaţi erijaţi în robespierri de operetă n-ar fi ajuns în postura de a i se auzi vocea? La asemenea limbaj, emitenţi pe măsură! Istoria e dreaptă, iar devărsătorii de «flegme» (cuvânt favorit al lor) vor rămâne legaţi de termenul respectiv şi atât.”


Cărţi noi

Semnalăm două apariţii editoriale recente. La Cartea Românească, un nou roman masiv (508 pagini) de Matei Vişniec, Iubirile de tip pantof, Iubirile de tip umbrelă…, receptat critic chiar în acest număr al revistei noastre. Iată ce mărturiseşte scriitorul despre noua sa propunere epică: „Poveştile ne plac atunci când conţin enigme. Sau tâlcuri (cuvintele vechi au uneori o înţelepciune care stă la pândă, este cazul cuvântului tâlc). Acest roman doldora de poveşti aparent disparate este unul care s-a scris aproape singur. Iniţial am vrut să merg pe un singur fir, pe urmele iubirii mele pentru cuvânt şi pentru teatru, pentru gest şi pentru ceremonie. Cartea s-a transformat într-o călătorie, altfel spus, m-a dus singură dinspre centrul lumii (de la Rădăuţi, oraşul în care m-am născut) spre periferii, adică spre Paris şi Avignon (mari capitale ale teatrului). Reţineţi că, dacă vă place călătoria, nimeni nu vă mai obligă să vă mai întoarceţi din ea…”. La Editura Pleiade, cu precizarea pe coperta întâi Gheorghe Grigurcu vă recomandă, apare un elegant volum conţinând poeme de admirabilă tensiune spirituală, Muntele Viu, de Paul Aretzu: „nu când îţi iese sufletul. ci când scrii, atunci să/ dai drumul fluturelui din colivie. când îţi iese/ carnea de sub tipar, atunci să deschizi larg/ uşiţa. iar când coşul pieptului ţi se coboară cu/ uşurare, atunci să dai drumul şi la colivie.”


Alegătorii neinspiraţi nu au cum s-o ducă bine

În revista 22 nr. 12 (22-28 martie) găsim un interviu convingător cu un posibil candidat la fotoliul de primar al Capitalei, Ciprian Ciucu, ale cărui idei ne-au atras atenţia şi ni se par novatoare. Iată, de pildă, cum vorbeşte el despre centrul istoric al Bucureştiului: „Centrul nostru nu e doar Aleea Lipscani, nu e doar Centrul Vechi, cu clădiri istorice. Centrul istoric al Bucureştiului este mult mai mare. Dacă ne plimbăm pe aici, în zona Căii Victoriei, a Bulevardului Magheru şi intrăm pe străduţe, vedem că ţesutul urban efectiv este într-o oarecare… n-aş folosi cuvântul putrefacţie, dar altul nu-mi vine… în dezintegrare. Nu-ţi face plăcere să te plimbi, nu ai viaţă economică, nu ai oameni fericiţi care au businessul lor acolo şi clienţi care să vină pe stradă şi să aibă o viaţă economică şi culturală activă. Bucureştenii acum se refugiază în mall-uri, nu zic că e neapărat ceva rău, pentru că Primăria a eşuat în a organiza spaţiul urban astfel încât să încurajeze comerţul stradal de calitate ca în alte capitale europene. Mediul privat a reuşit să subordoneze unor interese comerciale viaţa de timp liber, ceea ce mult mai bine ar fi fost să o facă administraţia, Primăria Bucureştiului sau primăriile de sector. Şi de aceea bucureştenii stau ore întregi în maşină, n-au contact cu oraşul, nu simt oraşul.” Acest om tânăr, Ciprian Ciucu (a fost preşedintele Consiliului Naţional de Integritate) se arată a fi şi determinat şi competent să conducă altfel Capitala. Desigur însă, nu sunt suficiente şi determinante calităţile propriu-zise ale unui candidat. Din nefericire, primează notorietatea celui ce vrea să acceadă la o funcţie publică şi susţinerea politică pe care o are sau n-o are. Oricum, sunt puţine şanse să alegem persoana potrivită, fiind de-acum verificată şi răsverificată proasta noastră inspiraţie când e să-i votăm pe cei care ne conduc.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara