Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

O revistă de citit

„Aşa cum se scufundă încet în pământ,/ câte un centimetru pe an,/ edificiul cel alb al primăriei cu donjon-ul ei cu tot,/ cu primar cu tot,/ iar ferestrele de la parter sunt acum/ cu luminile jumătate aprinse în pământ…“. Versurile citate fac parte dintr-un grupaj de poeme, deopotrivă caligrafii delicate şi confesiuni dramatice, de o forţă enigmatică, pe care Vasile Dan îl publică înLUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ nr. 11-12. Acest număr dublu, de sfârşit de an, al revistei editate de Uniunea Scriitorilor ni s-a părut unul de o calitate remarcabilă. Am citit cu interes: Starea de veghe şi starea de vis, cronica literară prin care Dan Cristea întâmpină două cărţi recente ale Irinei Petraş; capitolul de istorie literară pe care Alex Ştefănescu i-l consacră lui Gheorghe Grigurcu, în care vede „un exilat în propria lui ţară“; eseul inteligent al lui Horia Gârbea intitulat Tetralogia răului; relatarea lui Tudorel Urian despre simpozionul internaţional organizat la Sighet de Fundaţia Academia Civică, cu tema Centenarul revoluţiei din octombrie. 100 de ani de represiune; textele de omagiere colegială scrise de Dan Stanca şi Emil Lungeanu la aniversarea a 75 de ani împliniţi de directorul revistei; Domeniul universal, capitolul de literatură străină cu traduceri de Linda Maria Baros, Tudora Şandru Mehedinţi, Victor Ivanovici şi Ana Laura Cocora; cronica de arte vizuale a Iolandei Malamen care vorbeşte despre „farmecul şi «viciile» naraţiunii“; cronicile lui Ioan Buduca (la volumul Frica de Eugen Suciu), Paul Aretzu (la Copiii războiului de Varujan Vosganian), Carmen Ardelean (la noul roman Logodnica de Doina Ruşti); paginile de istorie literară (Anastasia Dumitru despre N. Steinhardt, Dan Ionescu despre Caragiale şi Dan Gulea despre romanul Balaurul al Hortensiei Papadat-Bengescu); prozele publicate de Cornel Nistea şi de Emil Lungeanu; şi, ca să încheiem simetric această consemnare, încă o pagină de poezie care se reţine, datorată lui Gellu Dorian, un autor care are capacitatea de a se reînnoi permanent: „Nu e zi lăsată de la Dumnezeu/ să nu am de-a face cu durerea,/ leacuri am şi mi le iau din greu/ ca săracul din nimic averea,// iar când mi se face chinuri vrerea/ dau cu zaru şi-mi refac puterea/ pe care mi-o ştiu doar eu.“

Înţelesul ascuns în cuvinte

Cine citeşte REVISTA LITERARĂ, publicaţie de literatură şi de dialog cultural, editată la Chişinău de Uniunea Scriitorilor din Moldova, iese de două ori în câştig: fiindcă se întâlneşte cu nume importante ale literaturii române şi de pe un mal al Prutului (Leo Butnaru, Grigore Chiper, Mircea V. Ciobanu, Teo Chiriac, Emil Galaicu-Păun, Eugen Lungu), dar şi de pe celălalt (Ion Pop, Ana Blandiana, Răzvan Voncu). Astfel, în numărul 10/2017, găsim o excelentă tabletă a Anei Blandiana intitulată Lingvistică şi istorie: „Din copilărie încă – de pe când am început să fiu atentă la capacitatea cuvintelor de a spune mai mult decât au oamenii intenţia să exprime prin ele – am fost fascinată de uşurinţa cu care se adoptase pentru lumea de dincoace de Cortina de Fier apelativul «lagărul socialist». Şi asta nu de către ceilalţi, care ar fi putut astfel să definească infamant lumea căzută sub dominaţie sovietică, ci chiar de către responsabilii acestei lumi. În dicţionare – chiar şi în cele ale perioadei respective – cuvântul lagăr era definit ca un spaţiu de detenţie, ca un loc în care erau ţinuţi prizonieri, încât, semantic vorbind, «lagărul socialist» nu putea să însemne decât acea parte a Europei în care popoarele erau private de libertate. Iar impunerea – de altfel, cu mândrie – a sintagmei de către conducătorii acelei lumi echivala cu o recunoaştere a caracterului ei concentraţionar şi cu o mărturisire. Această involuntară mărturisire mă fascina cu atât mai mult cu cât explicaţia adoptării formulei era slugărnicia faţă de limba rusă, în care termenul avea, se pare, alte conotaţii; slugărnicie care se transforma – fără ca nimeni să observe – într-o autodemascare. Lingvistica reuşea să exprime ceea ce istoria nu-şi putea permite să facă.“ Pe cât de simplă, pe atât de subtilă se dovedeşte a fi această exemplificare a Anei Blandiana despre puterea ascunsă a limbii, despre înţelesurile necontrolate din cuvinte.

Trecutul se rescrie

Revista LETTRE INTERNATIONALE, în nr. 103/ toamna 2017 (un număr foarte bun, ca de obicei), ne aduce aminte că în anul 2017 s-au împlinit 100 de ani de la ceea ce s-a numit mult timp Marea Revoluţie din Octombrie. Astfel, este publicat eseul intitulat Anul roşu, în care Georges Nivat răspunde extrem de nuanţat şi de convingător la întrebarea de ce regimul Putin şi întreaga societate rusă arată o evidentă reticenţă privind celebrarea Marii Revoluţii din Octombrie (din 25 octombrie, după calendarul iulian sau din 7 noiembrie, după calendarul gregorian). Să urmărim o parte din explicaţiile lui Nivat: „Revoluţia din 1917 se compune din două revoluţii. Alexandr Soljeniţîn şi-a oprit fresca istorică Roata roşie în aprilie 1917, estimând că totul fusese jucat, că liberalii care luaseră frâiele revoluţiei începute pe străzile şi în cazărmile din Petersburg în februarie 1917 pierduseră totul. Şi că, una peste alta, ceea ce se întâmplase în octombrie era doar urmarea logică. Aşadar, a corectat vulgata comunistă: a detronat luna octombrie «în favoarea» lunii februarie. Probabil că greşeşte, fiindcă nimic nu era jucat dinainte. Detaliile înlănţuirii evenimentelor, dezintegrarea armatei (tatăl lui Soljeniţîn era fără îndoială un ofiţer liberal, care, venit în permisie în 1917, a murit într-un accident de vânătoare, din lipsa îngrijirii medicale), încăpăţânarea lui Lenin faţă de opiniile a doi dintre tovarăşii săi cei mai apropiaţi (Zinoviev şi Kamenev) au schimbat cursul istoriei. A mai fost şi disoluţia manu militari a Adunării Constituante reunite în ianuarie 1918, în care bolşevicii nu obţinuseră majoritatea, care revenea socialiştilor revoluţionari şi menşevicilor, partide burgheze fiind şi ele reprezentate. Şi, în definitiv, în luna Octombrie a fost schimbat chipul Rusiei şi cursul istoriei secolului al XX-lea. Astfel, comemorarea lui 1917 nu e lesnicioasă, fiindcă e vorba de două revoluţii opuse, din care cea dintâi e «adevărată» revoluţie, iar cealaltă o lovitură de stat care va deveni rapid o «Revoluţie» sacralizată.“ Trecutul se rescrie permanent: aşa că nu ne mirăm de impasul autorităţilor ruse de astăzi care nu ştiu cum să sărbătorească şi să prezinte public o revoluţie, cea din octombrie, care, în realitate, n-a fost decât un puci prin care bolşevicii conduşi de Lenin au preluat puterea.

Un film documentar: semnal de alarmă la început de an

La începutul acestui an, în două seri, TVR a difuzat un film documentar excepţional intitulat Înainte de potop. Între producători îl găsim de Leonardo DiCaprio, iar producător executiv este Martin Scorsese. Celebrul actor american deţinător al Premiului Oscar, care e şi un important activist ecologist, având calitatea onorifică de ambasador al păcii, este protagonistul peliculei: narator, reporter, martor, personaj, este cel care duce în spate povestea şi, cu faima câştigată prin cinematografie, atrage atenţia publicului asupra unui subiect îngrijorător privind viitorul planetei. Despre ce este vorba? E pusă în discuţie încălzirea globală şi, în fond, fragilitatea planetei noastre în ecuaţia cosmică. Sursele de energie folosite astăzi în exces, combustibilii fosili (petrolul, cărbunele, gazele minerale), emană în atmosferă uriaşe cantităţi de dioxid de carbon, ceea ce are ca efect încălzirea globală, iar aceasta schimbă clima şi ameninţă echilibrul Pământului: gheţarii din Groenlanda şi de la Polul Nord se topesc, creşte nivelul mărilor şi oceanelor, uriaşe suprafeţe de litoral, de la insule idilice din Pacific până la regiuni cum ar fi Miami şi întreaga Florida sau Long Beach din California, sunt ameninţate să fie acoperite de ape, se schimbă dramatic clima, întreaga configuraţie a vieţii pe pământ. Actorul s-a deplasat în zone periclitate, din Groenlanda până în China şi în Canada, a stat de vorbă cu personalităţi ştiinţifice, cu importanţi lideri ai planetei, de la Papa Francisc la Barack Obama, care priveşte cu exemplară luciditate fenomenul încălzirii globale ca pe o problemă de siguranţă naţională, căci, observă fostul preşedinte american, dispariţia sub ape a unor teritorii şi deşertificarea altora vor face să se împuţineze resursele, iar statele lumii se vor lupta pentru spaţiile vitale rămase, din ce în ce mai puţine. Concluzia acestei campanii este clară: pericolul este uriaş, degradarea se produce într-un ritm teribil, dar încă se mai poate salva totul, trebuie redusă încălzirea globală, trebuie folosite surse de energie regenerabilă nepoluante. E de precizat însă că, în 2016, când a fost făcut filmul, răul era mai mic decât astăzi şi existau unele speranţe, căci tocmai se semnase Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice. Între timp, sub noua administraţie de la Washington, Statele Unite s-au retras din acest acord.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara