Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

valoare literară şi succes de piaţă

La o lansare de carte desfăşurată de curând la Râmnicu Vâlcea, în sala Bibliotecii Judeţene, plină ochi cu un public atent, format din scriitori şi artişti plastici din zonă, dar şi din profesori şi alţi intelectuali vâlceni şi, mai important, din liceeni olimpici la limba română, Nicolae Manolescu, directorul revistei noastre, făcea o observaţie de bun-simţ, punând astfel un accent extrem de preţios: într-un mediu normal, scriitorii, criticii n-ar trebui să se întâlnească cu posibilii cititori la astfel de prezentări de carte, unde să depună eforturi pentru a le stârni, a le reînvia interesul pentru lectură, ci întâlnirea ar trebui să fie simbolică şi să se petreacă în librării, ca altădată, prin intermediul cărţilor cumpărate şi citite de la sine, fără să mai fie nevoie de campanii de convingere. Dar cum în viaţa literară de la noi lucrurile sunt departe de a funcţiona cum se cuvine, se apelează la asemenea soluţii extreme. Nu mai e nicio legătură de directă proporţionalitate între valoare şi notorietate, între calităţile literare ale unei cărţi şi succesul ei de piaţă. Predomină opiniile rapid exprimate pe facebook, oricât de departe ar fi ele de adevăr, literatura a devenit o afacere de grup, de promovare agresivă şi una de entertainment, iar cântărirea corectă a unei cărţi, evaluarea ei după criterii estetice nu mai contează decât prea puţin. Noii veniţi în literatură se feresc de spiritul critic, de ciurul critic, precum dracul de tămâie. Televiziunile, care ar putea să joace un rol benefic în promovarea literaturii de valoare, în loc de asta, contribuie şi ele din plin la falsificarea şi răsturnarea scării de valori, înfăţişând incompetent şi cu mare tamtam nişte mărunţişuri drept extraordinare evenimente şi izbânzi literare. Dar ce-ar putea să facă televiziunile şi nu fac? Simplu: ar trebui, de pildă, să invite critici literari de prestigiu care să prezinte critic volume noi, spunând publicului larg ce cărţi s-ar cădea să citească dacă vrea să iasă, intelectual, în câştig.


o revistă la primul număr

Mereu e loc pentru mai bine, ne vine să exclamăm citind primul număr (dublu) al revistei lansate în luna noiembrie, NEUMA: fiindcă, într-adevăr, deşi avem impresia că există prea multe publicaţii literare, totuşi, când apare una care respectă codul de valori, ea îşi găseşte imediat locul. E cazul acestei reviste de cultură fondate la Cluj, în prelungirea editurii cu acelaşi nume. În editorialul intitulat Începem! , Andrea Hedeş, directoarea revistei, vorbeşte despre intenţiile programatice ale publicaţiei: „Semnul vizual sub care stă Neuma este un trandafir, această floare care transcende graniţele culturale, religioase, etnice, deoarece frumuseţea şi armonia semnificaţiilor sale sunt un symbolon care are puterea de a ne aduce împreună. Trandafirul Neuma este un trandafir înflorit, rosa centifolia, trandafirul cu o sută de foi, metaforă a cărţii şi a revistei şi vorbeşte despre curajul de a înainta crezând până la capăt într-un ideal.“ Ceea ce ne-a atras atenţia la noua revistă este deschiderea ei spre întreg fenomenul literar românesc. Astfel, îl întâlnim ca invitat special pe Matei Vişniec cu fragmente dintr-o piesă de teatru intitulată Îţi aminteşti de ziua în care am făcut pentru prima dată dragoste?. Ion Cocora publică pagini de jurnal, iar Florin Logreşteanu e prezent cu proză. Horia Gârbea are o idee publicistică interesantă: „Există cărţi pe care le recitim cu plăcere sau le-am recitit de multe ori, pe care le ştim poate pe dinafară şi pe care nu le-am pune niciodată într-un top al cărţilor de valoare, dar le-am menţiona între cele 10…20…100 de titluri pe care le-am lua pe o insulă pustie. Acestea sunt best-sellers tipice, lizibile, seducătoare, «ecranizabile» eventual şi totuşi pline de defecte de construcţie…“. Desigur, după ce enunţă premisele, autorul articolului trece şi la exemplificări. În Neuma citim şi cronici literare competente: chiar Horia Gârbea scrie despre cărţi de poezie (sunt comentate volume de Eugen Suciu şi Liviu Ioan Stoiciu), Andrea Hedeş despre cartea de critică (Caii lui Ahile de Dan Cristea) şi Ioan Holban despre debuturi. Din sumarul bogat al primului număr am reţinut şi prezentările făcute unor instituţii de cultură (Teatrul Dramaturgilor şi Editura Neuma), pagina dedicată şcolii sub semnătura lui Adrian Costache, reportaje de la evenimente culturale (Gala Scriitorul Anului de la Iaşi şi lansarea antologiei de versuri Ce stradă e asta?), precum şi interviul realizat de Niculina Oprea cu poeta Hilal Karahan.


cărţi noi

Este toamnă, sezonul bogat în cărţi noi, şi ne grăbim să semnalăm câteva dintre apariţiile editoriale recente sosite la redacţie: Editura Mega din Cluj a tipărit Ursita de Pavel Dan, care conţine nuvele, opinii critice pagini de jurnal, corespondenţă, o cronologie în imagini, indici, într-o ediţie îngrijită de Aurel Podaru şi cu o prefaţă de Ion Vlad. Tot de la Cluj primim Poezia cea de toate zilele (lecturi critice) de Constantin Cubleşan (Editura Limes) şi volumul de versuri Istorii de Doina Cetea (Editura Şcoala Ardeleană). Un foarte elegant volum de versuri bilingv (traducere în limba română de Liliana Ursu) apare la Baroque Books & Arts: Tess Gallagher, Pulberea de aur a teilor / The Gold Dust of the Linden Trees. La Libris Editorial apare Cimitirul eroilor, un roman de Adrian Lesenciuc. Tot cu un roman, Siberii (Editura Tribuna), este prezent în librării şi Radu Ulmeanu. Editura Junimea ne-a dăruit trei cărţi preţioase: Haimanaua Singurătate , epistole inedite 1979-1988 de Aurel Dumitraşcu şi Lucian Vasiliu, O conştiinţă literară. Mihai Ursachi în documentele Securităţii de Ioana Diaconescu şi Instauratio noctis de Mihai Ursachi, antologie lirică şi studiu de Bogdan Creţu. În fine, la Târgul de Carte Gaudeamus s-au lansat cu succes două volume excelente, ambele apărute la Cartea Românească: Cronicile de la Snagov de Dan Cristea şi Convorbiri cu Nicolae Manolescu de Daniel Cristea-Enache. Sperăm că revista noastră va reveni cu comentarii pe larg despre toate aceste volume. (De altfel, despre cartea lui Dan Cristea se scrie chiar în acest număr).


opţiunea occidentală

din păcate, revista CONTRAFORT ajunge greu la Bucureşti, dar fiecare număr pe care-l primim confirmă valoarea acestui periodic literar care apare la Chişinău. În numărul 9-10 (septembrie-octombrie 2017), primit la redacţie, am citit cu interes articolele de deschidere Vremuri şi „vremi“ de Maria Şleahtiţchi şi Limba română, o nouă încercare de Vitalie Ciobanu, care se încheie cu această frază fără echivoc: „Ar trebui să avem curajul şi onestitatea să ne asumăm identitatea românească – un gest care ar echivala cu o declaraţie de apartenenţă a Republicii Moldova la civilizaţia occidentală.“ Tot Vitalie Ciobanu semnează şi o cronică foarte bine scrisă la romanul Ploaia de trei sute de zile. Alături de el, la rubrica cronica literară, mai sunt prezenţi cu texte critice Mircea V. Ciobanu (la Val Butnaru), Grigore Chiper (la Nicolae Panaite şi Violeta Savu), Alexandru Tabac (la Radu Vancu). Un amplu capitol al revistei este dedicat Colocviului Spiritul critic în literatura română, la care au participat scriitori din România şi din Basarabia, cu ocazia Festivalului Două state – o literatură, organizat în această toamnă la Chişinău de către Uniunea Scriitorilor din România în colaborare cu ICR şi cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Am remarcat şi pagina de poezie a lui Vasile Romanciuc, Cosmogramele lui Leo Butnaru, eseurile despre poezia Wislawei Szymborska de Vasile Gârneţ, despre proza scriitoarei canadiene Margaret Atwood de Marcel Gherman, grupajul făcut de Vasile Gârneţ şi Ana Leonte Straub poetului german Jan Wagner, deţinătorul Premiul Georg Büchner 2017, ca şi rubricile Raft „Contrafort“ (cu noutăţi editoriale la zi) şi Revista revistelor (unde e recenzată pe larg chiar revista noastră). Toate demonstrează că revista Contrafort din Chişinău este perfect sincronizată cu cultura română şi cea europeană, realizând dezideratul enunţat în editorialul lui Vitalie Ciobanu, acela al opţiunii occidentale pentru Republica Moldova.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara