Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

două interviuri

în CONVORBIRI LITERARE nr. 2/2018 sunt găzduite două interviuri cu fizicianul şi scriitorul Basarab Nicolescu (realizat de Theodor Codreanu) şi cu poetul Lucian Vasiliu (realizat de George Motroc). Ambele, confesive şi neconvenţionale, sunt de citit. Spune Basarab Nicolescu: „Acum 45 de ani, în colaborare cu Leszek Lukaszuk, am formulat o nouă teorie în cadrul interacţiunilor tari de energii înalte, bazată pe principiile fundamentale ale fizicii (teoreme asimptotice). Conceptul rezultat, numit Odderon, a fost considerat în acel moment ca fiind revoluţionar şi chiar eretic şi a stârnit violente polemici, deoarece el punea sub semnul întrebării numeroase lucrări ale unor fizicieni importanţi şi puternici pe plan social. Consecinţele sale experimentale erau spectaculoase. În cuvinte simple , Odderonul induce o diferenţă importantă între difuziunile particulă-particulă şi antiparticulă-particulă la energii înalte. Până atunci, se credea că ele sunt identice la energii înalte. Odderon-ul este deci intim legat de disimetria materie-antimaterie.(…) Acum câteva luni, în septembrie 2017, şeful experienţei TOTEM de la acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) de la Geneva, mi-a telefonat, spunându-mi că ei au descoperit un efect precis, indiscutabil, care confirmă teoria Odderon-ului.“ Iată-l şi pe Lucian Vasiliu, discutând, cu francheţe, despre un capitol întunecat al traiului în comunism, scriitorii şi Securitatea: „Vă prezint scuze: îmi displace să vorbesc despre Securitate, mai ales în absenţa documentelor reale, a probelor relevante, nu a unor diagnostice discutabile, incomplete «oferite» de CNSAS. Eu însumi am fost acuzat de… de colaboraţionism, declarat a fi fost pe o listă găsită pe nu ştiu unde, de nu ştiu cine, în anul… 1991! Din păcate, doi ofiţeri care s-au ocupat de mine, unul mai în vârstă, altul mai tânăr, reprezentând registre diferite, au murit în anii 1990. Unul m-a anchetat în 1983, altul a vrut să mă racoleze, prin 1986, dornic să scăpăm, subtil, de Nicolae Ceauşescu… I-aş fi solicitat ca martori într-un eventual proces cu iresponsabilii mei 2-3 acuzatori! S-a fabulat că mi-am ars dosarul de la Securitate chiar în ziua de 22 decembrie 1989! Despre ce dosar o fi fost vorba? Despre cel de urmărit, de atenţionat sau despre cel în care se dorea racolarea mea? Tehnici staliniste reactivate.“


repere

în revista VIAŢA ROMÂNEASCĂ nr. 3/ 2018, sunt publicate două articole foarte frumoase despre două personalităţi ale culturii noastre care au trecut, în viaţa fiind, pragul centenarului şi care reprezintă nişte modele pentru lumea românească de azi, atât de săracă în repere viabile. Astfel, Nicolae Prelipceanu semnează editorialul „Veacul Djuvara s-a încheiat“, scris la despărţirea de istoricul care în luna august ar fi împlinit 102 ani: „N-aş putea spune acum cu siguranţă numele acelui dirijor din vremea unor Leopold Stokowski sau Arturo Toscani, care a afirmat că există două categorii de dirijori, unii cu capul în partitură şi alţii cu partitura în cap. Mutatis mutandis am putea spune că şi istoricii sunt, oarecum, la fel, de două categorii, unii cu capul în documente şi alţii cu documentele în cap. Ei bine, Neagu Djuvara era unul dintre istoricii care aveau documentele în cap, dar ştiau să se uite mai departe, eventual dincolo de ele, pentru a scruta un orizont pe care categoria cealaltă nu avea cum să-l bănuiască. Şi dacă istorici factologici îl neagă pe Neagu Djuvara, el a avut întotdeauna cavalerismul de a nu se exprima despre ei. Era încă trăsătură de caracter a unor oameni de altădată, generoşi şi mai ales având delicateţea de a nu nega nimănui dreptul de a fi aşa cum doreşte sau poate fiecare. În principiu pentru a nu li se nega nici lor acest drept. Deşi… O, dar multe alte trăsături de caracter s-au pierdut odată cu Neagu Djuvara! Lumea de azi, opacă la multe, s-a închis ca o lespede de mormânt peste un om care demonstra că se poate exista şi altfel, mai bine, mai relaxat, mai senin şi fără ură.“ Iar Tudorel Urian, sub titlul „Mihai Şora – meseria de om“, îl evocă pe filosoful care, la 102 ani, este exemplar ca prezenţă publică, dar şi ca mod de a înţelege existenţa şi de a trăi cu asumare, cu bucurie: „Pentru că într-o epocă a fake news, a incompetenţei, a imposturii şi corupţiei aproape generalizate este nevoie mai mult ca niciodată de înţelepciunea şi de standardul moral pe care le aduce un om ca Mihai Şora. Şi mai ales de implicare. Pe care Mihai Şora le-o solicită tuturor, oferind propriul său exemplu.“ Ne-am bucurat să descoperim această pledoarie pentru valoare intelectuală şi etică în Viaţa Românească, un număr al revistei în care sunt atâtea pagini de citit, de la cronici până la versuri.


recitirea, rescrierea

În ORIZONT nr. 2/2018 îi sunt dedicate patru pagini lui Nicolae Manolescu, directorul revistei noastre. Acest capitol central al revistei timişorene se deschide cu un comentariu critic în zece puncte al lui Cristian Pătrăşconiu despre cartea Convorbiri cu Nicolae Manolescu, semnată de Daniel Cristea- Enache. Tot Cristian Pătrăşconiu îl provoacă la un amplu dialog pe Nicolae Manolescu, iar acesta se dovedeşte inepuizabil, căci, după ce tocmai a încheiat o carte de confesiuni, are încă atâtea şi atâtea de spus, cu vervă, fără să se simtă oboseala. De pildă, întrebat cât de uşor sau cât de greu este să scrii o istorie a literaturii române, iată-l anunţând o nouă ediţie, rescrisă, a Istoriei critice…: „Nu a fost niciodată uşor şi simplu de scris aşa ceva. Uite: Istoria mea a fost întâmpinată cu idei de acest gen – nu se mai scriu astăzi «Istorii» ş.a.m.d. Păi, fraţilor, asta a mea, ce e? A, că e bună, că e proastă, asta e de discutat. Dar, de scris, se scriu şi se vor mai scrie. Şi, ca subspecie a acestei întâmpinări, apărea şi această idee: că nu se mai scriu, că e demodat şi aproape imposibil să se scrie «Istorii…» de autor. Din nou: cartea mea ce e, dacă nu o istorie de autor? Deci, se mai poate să scrii – chiar şi aşa, de unul singur. Dacă citeşti şi îţi faci treaba aşa cum se cuvine, se poate. Eu am început să o scriu pe a mea pe la 50 de ani. Călinescu a făcut-o pe a lui la patruzeci. Am publicat prima ediţie la 70 de ani. Şi mai scot una acum, la optzeci, dacă apuc. Asta e toată povestea. Dacă vrei, poţi – cum spunea un slogan publicitar de la începutul anilor 1990. Dar nu e uşor. Şi iată în ce sens, de fapt, nu e deloc uşor să faci aşa ceva: dacă te bazezi pe ce-ai citit cândva în tinereţe sau la altă vârstă, nu merge. Trebuie să reciteşti foarte bine, e inevitabil s-o faci, din mai multe motive. Am recitit aşadar o mulţime, dar o mulţime de cărţi. Chiar din autori despre care scrisesem nu o dată, ci de zece ori. Am simţit nevoia să recitesc, pentru că nu mai eram sigur pe ce spusesem înainte. Sau nu mai înţelegeam, s-a întâmplat şi aşa ceva…“ Sigur, aşteptăm curioşi noua ediţie, să vedem cât şi cum s-a schimbat percepţia criticului asupra autorilor luaţi în discuţie.


efectul de ecou: Ramuri, nr. 2/2018

Interesant editorialul lui Gabriel Coşoveanu din revista RAMURI nr. 2, având ca subiect analfabetismul funcţional. Alegem pentru rubrica Efectul de ecou din această săptămână un fragment din observaţiile sale: „Tot mai dezbătută şi în România, tema analfabetismului funcţional are de ce să frisoneze, şi nu pentru că am fi noi catastrofişti, ci pentru că ne luăm exemplele, puzderie, din simpla interacţiune cu semenii, în cel mai pedestru cotidian. Oamenii care nu pot formula o părere coerentă la cea mai «modestă» cu putinţă întrebare a reporterului: «Cum trăiţi azi? Bine, mai bine sau ...etc.» abundă; în schimb, ei produc nişte mârâituri ubueşti, încheiate cu un pasaj inteligibil la orice oră: o înjurătură neaoşă, cât se poate de democratizantă. Oameni, iarăşi, care se bâlbâie ad nauseam când sunt puşi în situaţia de a relata ceva, chiar dacă e un ceva la îndemână, o povestire personală, de tipul unei aniversări, să zicem, sau o narativizare a zilei de lucru către terţi. Constant, la categoria conectori (ai propoziţiilor, căci fraze înseamnă şi subordonate, adică racordarea permanentă la stricteţea principalei) întâlneşti doar conjuncţia şi, bună la toate, căci nu trebuie să te ducă în nici un amonte logic, adică să-ţi provoace vreo migrenă sau, Doamne fereşte, să-ţi ardă preţiosul cip. Oameni, încă o dată, şi, de data asta, mai grav, căci oficiali, care, întrebaţi orice, răspund, invariabil, cu vocabule sărăcuţe rău şi limitate aritmetic, prin reproducerea tale quale (care include anacolutul, tautologia, contradicţia în termeni sau alte astfel de blestemăţii, de care, oricum, nu vor fi auzit) a programului partidului. Ca să nu mai vorbim de semenii tineri, fără să cădem în furor-ul generalizării, chit că, la o pogorâre (nu, nu în maelstrom!, deşi...) în stradă, vezi, involuntar, cupluri noncomunicante aşezate la cafenele, fiecare absorbit de propriul mobil, până la netresărirea de nici un fel în faţa unei sirene de tip urgenţă, care trece la trei metri de masă. Dacă ar fi să repertoriem defazajele, deseori flagrante, între aspectul social (decent vestimentar-fizic, uneori chiar opulent) şi retorica arborată în privinţa a destui concetăţeni, am ajunge, rapid, la un impas cognitiv grav, adică alienant. Respectivul impas se traduce în replica lui average man (şi nu, numaidecât, în situarea, fantezistă, dar şmecheră, în univers, a celor intervievaţi la emisiunea demitizantă Starea naţiei): or fi ei proşti, dar uite ce maşini, ce vile şi conturi au! Ce se vede e în neregulă, dar oropsitul sorţii, în loc să condamne înşelăciunile şi corupţia, visează, aşa, ca în telenovele, printr-o manevră deus ex machina, să ajungă şi el un potentat, manipulator de sume «nesimţite» după propriul plac, spre a-i umili pe aceia care, până deunăzi, i-au fost vecini «nevolnici», plătitori de taxe la stat.“

Are dreptate, în consideraţiile sale, redactorul- şef al revistei Ramuri: doar că adevărul evidenţiat de Gabriel Coşoveanu aici nu schimbă lucrurile în bine, aşa cum ne-am dori, fiindcă, în procent tot mai mare, înşişi responsabilii politici, care ar avea în sarcină măsurile din educaţie pentru îndreptarea situaţiei, se regăsesc chiar ei în categoria analfabeţilor funcţionali.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara