Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

din sumar

REVISTA LITERARĂ (nr. 1, 2018), care apare la Chişinău (editori: Uniunea Scriitorilor din Moldova şi Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Chişinău), ne întâmpină cu un sumar consistent, care merită să fie consemnat. Editorialul semnat de Mircea V. Ciobanu îi are în atenţie pe scriitorii şaptezecişti (cei de dincolo de Prut) ajunşi acum la şaptezeci de ani. Ni s-a părut binevenit şi fragmentul reprodus dintr-un volum apărut la Polirom în care Toma d’Aquino vorbeşte despre „tirani, regi, glorie şi răsplată“. La Rubrica Mirador, Ion Pop scrie despre „reunirea prin poezie“, comentând lirica lui Grigore Chiper, iar Teo Chiriac, sub semnul Teofaniilor în format A4, glosează despre „ziua de ieri a zilei de mâine“. Sunt prezenţi în paginile revistei şi alţi scriitori români de dincoace de Prut: Răzvan Voncu, cu „două observaţii despre Eminescu post festum“ şi Ana Blandiana cu Fragmente. Eugen Lungu intervine într-o polemică derulată chiar la Bucureşti, în paginile revistei noastre, între Alex Ştefănescu şi Ştefan Cazimir. Am citit cu interes şi un text inedit de Serafim Saka intitulat Regele părinţilor noştri, dar şi eseul O, Zigule, cât eşti de Freud! de Nicolae Leahu, poemele lui Gellu Dorian, proza publicată de Emil Galaicu- Păun, Jurnalul din anul 1971 al lui Leo Butnaru, debutul în poezie al Iuliei Iaroslavschi, poemul intitulat Chiar aşa al lui Arcadie Suceveanu şi, în fine, pagina de versuri a poetului ceh Michal Šanda tradusă de Mircea Dan Duţă.

în tren

Actorul şi muzicianul Tudor Chirilă a postat pe internet un filmuleţ în care apărea el însuşi, precizând că se află în compartimentul unui tren care străbate distanţa de aproape cinci sute de kilometri dintre Paris şi Lyon în circa două ore. Apoi, firesc, artistul îşi amintea de starea jalnică a căilor ferate de la noi, calcula în cât timp se parcurge o asemenea distanţă cu trenuri româneşti şi accentua cu amărăciune „Aici sunt îngropaţi banii noştri“. Nu ni s-a părut nimic reprobabil sau deplasat în postarea lui Tudor Chirilă. Dar o televiziune, Antena 3 (unde am şi văzut postarea cu pricina), a găsit de cuviinţă să-l critice şi, de fapt, să tabere pe el: cu reproşuri şi insinuări de inspiraţie stalinistă („Dar ce căuta el în Franţa?!...“) sau cu urecheli de tipul „De ce nu vede el că, la noi, căile ferate acordă călătorii gratuite pentru elevi şi studenţi de sute de milioane de lei anual…“ şi altele de acelaşi fel. Sinceri să fim nu putem să înţelegem mentalitatea acelor comentatori (Alessandra Stoicescu, dl Pieleanu): cât de mare să fie antipatia ta faţă de o persoană încât să te orbească şi să negi evidenţa, făcându-te să ataci acea persoană şi atunci când are dreptate? Fiindcă şi comparaţia lui Tudor Chirilă între trenurile din Franţa şi din România, şi concluzia trasă erau îndreptăţite: nu e limpede şi dramatic pentru oricine faptul că în România de astăzi infrastructura căilor ferate e la pământ, de la linii nemodernizate, la trenuri vechi, ponosite, cu accidente din ce în ce mai dese, cu viteze de melc şi întârzieri de zeci şi sute de minute, cu o mizerie de nedescris în vagoane?! Şi apoi: am văzut, e drept la altă televiziune, Digi 24, un reportaj despre starea gărilor, unele din ele clădiri de patrimoniu, din diferite locuri din ţară: e jalnică, te iei cu mâinile de păr, au ajuns nişte ruine la propriu, în care poţi filma liniştit scene dintr-un film de război, cu un bombardament ce tocmai a făcut ravagii.

macaraua uitată în casă

Şi àpropos de sutele de milioane de lei cheltuiţi de autorităţi pe transportul gratuit al diferitelor categorii de călători: sunt bani aruncaţi, gest populist care, probabil, speră ei, iniţiatorii, le aduce voturi, dar care nu îmbunătăţeşte viaţa oamenilor din această ţară. Aceşti responsabili guvernamentali/politici nu trebuie să acorde pomeni din astea triste, dacă le pasă de cei pentru care s-ar cuveni să lucreze, ci trebuie să investească în ceea ce e cu adevărat important: să modernizeze căile de rulare şi să achiziţioneze trenuri moderne, de mare viteză, nu să rămânem cu infrastructura asta nefuncţională, având termenul de garanţie expirat, de-acum cincizeci sau o sută de ani. Şi, chiar dacă nu este efectul unor calcule politicianiste, un asemenea mod de acţiune (e vorba de gratuităţi) arată ce înseamnă să faci lucrurile fără cap. A da gratuităţi pe o cale ferată care se prăbuşeşte la propriu e totuna, în opinia noastră, cu a ridica o casă uitând macaraua înăuntru: eşti silit la sfârşit să dărâmi pereţii ca s-o scoţi afară, adică nu te alegi cu nimic. La fel ni se pare şi recenta mărire spectaculoasă, enormă a salariilor medicilor. Degeaba le faci doctorilor salarii ca-n Occident, dacă laşi spitalele în mizerie, fără medicamente şi aparatură medicală, în clădiri insalubre ce stau să cadă pe medici şi pacienţi. Raţional e să măreşti salariile (e foarte bine, e necesar să se mărească!), dar cu un procent rezonabil, suportabil de către bugetul ţării şi, neapărat, simultan, să investeşti în infrastructura medicală: una fără alta nu se poate, e în van, sunt bani irosiţi. Singurul efect: produci dezechilibre imposibil de gestionat în societate, între diferitele categorii profesionale şi între angajaţii la stat şi cei privaţi. Repetând: rămâi cu macaraua în casă şi e musai să spargi pereţii, să dărâmi ce-ai încercat să construieşti.

neminţind poporul cu televizorul

Cu cât se înmulţesc vocile care transmit în spaţiul public mesaje mincinoase care creează confuzie şi sucesc minţile oamenilor, cu atât se cade să-i urmărim mai atent şi să-i evidenţiem pe cei care-şi fac cinstit şi cu profesionalism meseria de ziarişti. Vorbind despre atitudini meritorii, în spiritul adevărului, am nominalizat altădată persoane, jurnalişti. De data aceasta am vrea să remarcăm o întreagă instituţie, o televiziune, Digi 24. De la felul cum sunt concepute şi transmise informaţiile (decent, documentat, cu preocuparea permanentă de a se aşeza sub semnul adevărului), până la calitatea întregii echipe de jurnalişti (e vorba şi de pregătirea lor intelectuală, profesională şi de onestitatea implicării lor de partea bună a lucrurilor: iar aici s-ar cuveni menţionaţi mai toţi realizatorii şi redactorii de la Digi 24, de la Cosmin Prelipceanu până la Elena Vijulie, Alice Iacobescu şi Liana Alexandru sau Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu şi Tudor Muşat) şi până la calitatea invitaţilor chemaţi să se pronunţe asupra subiectelor de maximă urgenţă, cum ar fi Cristian Tudor Popescu, Ion Bogdan Lefter sau Ion Stanomir. Ce constatăm urmărind programele Digi 24? Echilibru, acurateţe, fermitate pe ton civilizat, privire pătrunzătoare asupra realităţilor româneşti, deschidere şi bună- credinţă. E o televiziune în care o parte a societăţii româneşti, nu mai spunem care parte, se recunoaşte. Ar fi minunat dacă toţi românii s-ar regăsi în modelul de reprezentare a ceea ce se întâmplă cu noi pe care-l promovează Digi 24.

un anunţ îmbucurător

Am sugerat, nu o dată, în acest colţ de pagină, stringenţa unor proiecte de anvergură pentru Bucureşti, care să redefinească, să readucă în contemporaneitate, să modernizeze oraşul, pe diferitele sale faţete. Acum, după aşteptări, doamna Gabriela Firea a vorbit despre o iniţiativă urbanistică importantă, care ne bucură şi care ne dă speranţe că primarul general şi colega noastră, membră a Uniunii Scriitorilor, are, în ceea ce priveşte capitala, planuri mari, cu acea doză de îndrăzneală şi cu acel strop de vizionarism fără de care nu se poate. Dumneaei a anunţat organizarea unui concurs internaţional de arhitectură pentru restaurarea şi revitalizarea unui spaţiu urbanistic atât de valoros din centrul Capitalei, Bulevardul Magheru. Desigur, ne dorim ca acest proiect anunţat să fie dus la bun sfârşit (concursul şi apoi restaurarea în sine). Ar fi un pas extraordinar pentru oraş, care ar arăta că totuşi nu e imposibil, metropola aceasta se poate schimba la faţă, poate deveni din oraşul pe care-l iubim, dar e urât şi e plin de hibe, un oraş iubit (chiar şi de vizitatorii străini!) şi frumos.

din nou, (pseudo-)edilitare: trenul Otopeni-Snagov

De peste 25 de ani, de când au luat avânt călătoriile cu avionul, iar Bucureştii au reintrat, cât de cât, în circuitul turistic european, o fantomă bântuie spaţiul public românesc: metroul de la aeroport în oraş. De prisos să observăm că, dacă excavarea liniei de metrou ar fi început atunci, în anii 1990, chiar şi dacă s-ar fi săpat cu lingura, până azi, Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ ar fi fost conectat la reţeaua de metrou a Capitalei. Să spunem doar că, în locul lucrărilor concrete, se derulează periodic spectacolul unor proiecte tot mai fantasmagorice. În urmă cu câţiva ani, de pildă, CFR Călători (un standard în materie de confort şi punctualitate – vezi prima notă din această pagină) chiar a propus, chipurile, o legătură... feroviară cu aeroportul. Potrivit minţilor luminate din conducerea de atunci a companiei, călătorul ardea de nerăbdare ca, plin de bagaje şi obligat să ajungă la aeroport cu cel puţin două ore înainte de plecarea avionului, să parcurgă următorul traseu: cu autobuzul, tramvaiul sau metroul, până la Gara de Nord, de acolo cu trenul până la gara Otopeni, de acolo cu bagajele până la un alt autobuz şi cu acel autobuz până la aeroport. Nu s-au mirat, probabil, decât autorii minunăţiei că nimeni nu a dorit să se supună la această corvoadă, demnă de călătoriile cu poştalionul din Vestul Sălbatic şi nemaiîntâlnită pe nici un aeroport din lume, iar legătura feroviară a dat faliment.
Acum se apropie Campionatul European de Fotbal din 2020, în care Bucureştii vor fi gazda câtorva meciuri. Se pare că şi singura dintre gazde al cărei aeroport nu este legat de oraş decât prin taxiuri şi o firavă linie de autobuz (783), de mult transformată în linie de navetă pentru comunele de pe parcurs. În loc să direcţioneze de urgenţă fonduri pentru construcţia liniei de metrou între aeroport şi Capitală, guvernanţii agită din nou fantoma... legăturii feroviare. Imposibilă, ca legătură directă, din cauză că între linia ferată şi aeroport trece DN1.Nimănui nu-i dă prin minte, desigur, că se poate face ceva foarte rapid: un scurt tunel pe sub DN1, care să ajungă până la gara din Otopeni, de unde se poate folosi ca linie de metrou... chiar linia ferată (căci are acelaşi ecartament). Instalarea de alimentatoare pentru metrou e infinit mai simplă şi mai ieftină decât construcţia tunelului şi se poate face în câteva luni. Linia respectivă ar putea fi băgată sub pământ cu câteva sute de metri înainte de nodul de metrou de la Gara de Nord şi, astfel, aeroportul ar fi conectat rapid la reţeaua de metrou a oraşului.
Nici unul dintre edilii şi guvernanţii noştri, deşi sunt mari amatori de călătorii peste hotare, nu a observat, însă, că majoritatea sistemelor de metrou care leagă aeroporturile de marile oraşe sunt supraterane... Aşa e când te duci la cumpărături, ai altele pe cap.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara