Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Impresii amestecate

Cum cronicarul a fost de curînd la Chişinău, s-a întors de acolo cu o impresie amestecată, pe jumătate bună şi pe jumătate rea. Partea bună e dată de forfota unui oraş modern, cu înfăţişare răspicat europeană, pe ale cărui străzi oamenii se agitau cu neastîmpăr, în ciuda gerului tăios ce îngheţase aerul. Fără doar şi poate, Chişinăul începe să semene cu o capitală adevărată, a cărei civilizaţie e în pas cu epoca. Partea rea e că, fiind începutul Postului Paştelui, cronicarul a intrat în biserica cu hramul „Naşterea lui Hristos“ din parcul central, din dreptul Arcului de Triumf. Înăuntru, mulţimea se bulucea să sărute o icoană făcătoare de minuni, pentru atingerea căreia trebuia să stai la o coadă care începea de afară, pe o lungime de zeci de metri. Nici vorbă de a critica inept obiceiul de a venera moaştele, cum nici o intenţie de a vedea ceva rău în procesiunea prilejuită de o icoană veche.
Dar detaliul bizar e că icoana, înfăţişînd-o pe „Sfînta Madonă“, fusese adusă tocmai de la Moscova, iar românii (căci biserica din mijlocul parcului e ortodoxă şi liturghia la care cronicarul a luat parte s-a ţinut în româneşte) băteau mătănii în faţa ei, sărutînd-o şi atingînd-o, fără să perceapă unda subterană a propagandei ruseşti. Cînd aduci o icoană făcătoare de minuni de la Moscova, în loc s-o aduci dintr-una din mînăstirile din România, gestul are un subînţeles pe care e de prisos să-l mai comentăm. Dacă mai adăugăm că pe străzile din Chişinău auzi vorbindu-se rusa în proporţie de 80%, şi că aceeaşi proporţie lingvistică o regăsim la posturile TV din Basarabia, atunci ne dăm seama că peste Prut se duce un război cultural pe care numai naivii nu vor să-l recunoască. Detaliul trebuie reţinut mai ales acum, în anul în care aniversăm un centenar de la o unire al cărei prim pas a fost făcut de Basarabia.


texte-pilule

Ştirile, notele, textele de tip pilulă sau, dacă vreţi, textele aidoma unor firimituri îşi au, bineînţeles, rostul lor. Când sunt bine scrise, ele pot avea un impact deosebit, comparabil cu cel al articolelor lungi şi elaborate. De pildă, am citit cu interes scurtele însemnări din DILEMA VECHE (nr. 730), de la rubrica Cu ochii-n 3,14. Iată puterea neaşteptată a cifrelor, dacă sunt puse la locul lor, atunci când se compară situaţii/ instituţii cu un anume grad de similaritate: „Primăria din Berlin are 207 angajaţi (la 3,46 milioane de locuitori şi 17 sectoare). Primăria din Viena are trei societăţi municipale (la 2,26 milioane de locuitori). Primăria din Madrid are şapte societăţi municipale (la 3,16 milioane de locuitori). Un fleac, i-am ciuruit: primăria Bucureştiului are 19 societăţi municipale, 41 de organisme de servicii publice şi două regii autonome (la 1,88 milioane de locuitori). Şi peste 800 de angajaţi. Cărora, desigur, le-au crescut salariile. În rest, salariile nu scad, ci «se reaşază».“ De observat, à propos de comentariul din finalul notei semnate D.C.: dacă tot s-au folosit cifre, ar fi trebuit, pentru corectitudine, să fie precizat şi cât e salariul mediu al angajaţilor de la primăriile din Berlin, Viena, Madrid, pe de o parte, şi cât e salariul mediu (acela care a crescut!) al angajaţilor bucureşteni. Şi tot la categoria note, texte scurte, scenete super concentrate, am reţinut şi o anecdotă, un banc auzit recent, din folclorul românesc care rămâne mereu viu, inventiv şi capabil să se adapteze la realităţile de ultima oră. Gluma sună cam aşa: O doamnă dă buzna în secretariatul unui minister şi o anunţă pe secretară că doreşte neapărat să vorbească cu ministrul. „Cine sunteţi dumneavoastră?“ o întreabă aceasta. „Sunt o bună prietenă a domnului ministru, am fost colegă de liceu cu dumnealui.“ „Vai, răspunde secretara. Îmi pare rău să vă spun, dar minţiţi, doamnă. Domnul ministru n-a făcut liceul.“


un război în timp de pace

Sub titlul „Dezinformare, trolling şi hacktivism în România“, revista 22 (nr. 7) publică un fragment dintr-un studiu dedicat influenţei ruse în România, studiu realizat de Corina Rebegea, coordonator al Iniţiativei SUA-România în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA), Washington, D.C. Reproducem aici câteva pasaje semnificative: „În România, la fel ca şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, maşina de dezinformare a Kremlinului este profund oportunistă. Speculează şi foloseşte contextul socio-politic, stârneşte emoţiile sau credinţele existente la nivelul diverselor grupuri societale, pentru a le aduce mai aproape de naraţiunile sprijinite de Kremlin. Acest lucru implică o investiţie relativ modestă a aparatului de propagandă, care reuşeşte să creeze confuzie, uneori panică, cultivând teorii ale conspiraţiei şi neîncrederea în sistemul de valori occidentale şi al guvernării democratice. Comportamentul oportunist face parte dintr-un ecosistem alambicat al dezinformării. Pe de o parte, naraţiunile aprobate de Kremlin se multiplică cu ajutorul platformelor mediatice senzaţionaliste, marginale şi uneori chiar al celor mainstream. Pe de altă parte, platformele mass-media pro-ruse şi grupurile Facebook acţionează ca amplificatori ai vocilor şi mesajelor anti-americane / anti-NATO / anti- UE care nu-şi au sursa neapărat în laboratoarele de dezinformare ale Kremlinului. În ambele cazuri, o gamă largă de platforme mass-media şi grupuri de social media dau o mână de ajutor propagandei ruseşti. RT şi Sputnik – braţele oficiale ale propagandei ruse – au lansat, în principal prin conspiraţii, prin spălarea şi reinventarea naraţiunilor, subiecte care apar şi pe o mulţime de site-uri româneşti şi pe reţelele de social-media.“ Şi: „Ideea că Occidentul nu este un aliat, ci un «inamic disimulat» pare să fie obiectivul principal al maşinăriei de dezinformare din România. Ţara noastră este în general prezentată ca un simplu vasal al Occidentului, o «colonie americană» folosită ca un simplu câmp de luptă şi ca sursă de extragere a resurselor şi a capitalului autohton. Din perspectiva elementelor constitutive ale naraţiunilor anti-occidentale remarcăm, aşadar, câteva direcţii principale. În primul rând, NATO şi SUA în special sunt portretizate ca fiind egoiste şi controlate de elite războinice. (…) În al doilea rând, România, ca stat membru al NATO, este ridiculizată şi considerată drept o marionetă între războiul dintre Vest şi Rusia.(…) În al treilea rând, investiţiile occidentale şi, în special, cele americane sunt descrise ca fiind o formă de spoliere – un discurs foarte aproape de naraţiunea neo-colonială.“ Aşadar, suntem în plin război, iar atâţia dintre noi, naivi, neinformaţi, dorm liniştiţi crezând că e vreme de pace. Iar acest război se poartă cu o armă de o noutate absolută – internetul, care nu este doar acel instrument formidabil de comunicare şi cunoaştere, ci, cum se vede, posedă şi o considerabilă forţă malefică, distrugătoare.


cărţi noi

Ne face plăcere că, nefiind indiferenţi la situaţia politică şi socială, colegii noştri continuă să îşi îndeplinească menirea şi să furnizeze cititorului, săptămână de săptămână, noi cărţi de valoare.

Fără a intra pe teritoriul criticii de întâmpinare, care suntem siguri că va consemna în viitorul apropiat aceste apariţii, semnalăm aici, în avanpremieră, câteva dintre volumele care credem că vor suscita interesul criticilor şi al cititorilor, deopotrivă.

Mai întâi, ne-a reţinut atenţia volumul de povestiri autobiografice al regizorului Alexander Hausvater, intitulat Ce dacă şi apărut nu de mult la Editura Integral. Important om de teatru româno-israelian, autor al câtorva memorabile montări în ţară, după 1989, Alexander Hausvater se dovedeşte în acest volum şi un iscusit prozator, care narează cu farmec şi cu încărcătură intelectuală întâmplări din perioada copilăriei şi adolescenţei sale, aceea în care s-a transformat din bucureştean în israelian şi a început devenirea sa ca intelectual şi om de teatru. Scrise cu har şi cu condei, povestirile au vivacitate şi un discret conţinut moral, recomandându-l pe Alexander Hausvater ca un scriitor matur, stăpân pe uneltele scrisului, la fel cum este pe cele ale scenei.

Preotul şi poetul Eugen Barz, din Madrid, cunoscut pentru activitatea sa poetică revuistică şi, totodată, ca animator al vieţii literare româneşti în Spania, publică la Editura Colorama, sub auspiciile Cercului Literar de la Cluj, cel de-al doilea volum de autor, cu titlul Iarba din ceainic. Ilustrat splendid de Vlad Ciobanu şi beneficiind de un convingător cuvânt de prezentare pe coperta a IV-a, semnat de Adrian Popescu, volumul atestă o vocaţie poetică autentică şi o mână sigură, formată.

Un volum colectiv, compozit atât ca teme, cât şi ca semnături, este consacrat, sub formula Ştefan Petică – 140. Restituiri, memoriei poetului simbolist prematur dispărut, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naştere. Volumul, îngrijit de Nicoleta Presură Călina şi apărut la Editura Universitaria din Craiova la sfârşitul lui 2017, reuneşte contribuţii ale istoricilor literari (Mihai Zamfir, Iulian Boldea, Constantin Trandafir, Mihai Cimpoi), poeţilor (Ana Blandiana) şi traducătorilor literari, prezentate cu ocazia mai multor simpozioane şi colocvii universitare desfăşurate pe parcursul anului trecut. O restituire inspirată a unui capitol important al istoriei poeziei româneşti de la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

În fine, Editura Tracus Arte, care ne-a obişnuit cu atenţia acordată literaturii (şi mai ales poeziei) contemporane, publică o binevenită antologie din opera poetului Ioan Flora, intitulată Ordinea în care continuu să exist. Binevenită, întrucât, ca şi colegii săi de generaţie Ion Stratan, Traian T. Coşovei sau Dan David, şi acest important component al generaţiei optzeci, plecat dintre noi mult prea devreme (în 2005), părea că a intrat într-un con de umbră. Neasumată de vreun editor, cuprinzătoarea antologie pune laolaltă poezii din volumele care i-au adus consacrarea (Fişe poetice, Terapia muncii, O bufniţă tânără pe patul morţii, Tălpile violete) şi creaţii din volume pe care critica le-a comentat mai puţin, ca Medeea şi maşinile ei de război, Dejun sub iarbă şi, nu în ultimul rând, din volumul postum Bătrânul Werther. Antologia ne atrage atenţia asupra prospeţimii şi forţei poeziei lui Ioan Flora, în persoana căruia am pierdut unul dintre cei mai puternici şi mai originali poeţi de după Nichita Stănescu şi Marin Sorescu.

O „recoltă“ substanţială, care arată că literatura română se află, în pofida... vremurilor, într-un moment cât se poate de fast.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara