Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Ochiul Magic:
Ochiul magic de Cronicar

Ce se mai fură pe la noi

Inventivitatea, fantezia hoţilor noştri sunt uimitoare şi binecunoscute. Când e vorba de furat, cele mai neaşteptate lucruri intră în atenţia conaţionalilor noştri şi totdeauna se găseşte ceva nou de luat. De pildă, în domeniul nostru de activitate: numele cu care intri în literatură. De curând, revista noastră a primit spre publicare manuscrise semnate Adrian Popescu. Întrebat de unul dintre redactorii revistei noastre dacă a trimis vreun manuscris României literare, distinsul scriitor clujean a negat nedumerit. În primul moment. Apoi şi-a amintit că şi la Viaţa Românească a păţit ceva asemănător: cineva încearcă să publice, folosindu-se de numele său. Sigur, numele Adrian Popescu este unul răspândit. E posibil chiar să existe cineva cu acest nume care bate la porţile literaturii. Dar, o regulă nescrisă te obligă să-ţi schimbi numele literar în astfel de situaţii, când numele cu pricina a căpătat notorietate cu mult timp înainte, prin altcineva. Dacă vrei să intri în literatură astăzi şi, prin hazard, te cheamă Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu, e de la sine înţeles să foloseşti un pseudonim: altcineva înaintea ta a locuit în chip glorios numele tău. Dacă nu o faci este echivalent cu o încercare frauduloasă de a exploata prestigiul câştigat de o altă persoană. Cum spuneam, numele Adrian Popescu este unul comun, predispus la încurcături. Cu umor ardelenesc, poetul Adrian Popescu recapitula câte feste i-a jucat omonimia: un Adrian Popescu ziarist la Adevărul, un Adrian Popescu ziarist la Radio Guerrilla, un Adrian Popescu fotbalist la U. Craiova şi, acum, altul în literatură. Cam mulţi, cam greu de făcut faţă.


Recitind Scrisorile

Într-o vreme a atâtor futilităţi sau, cu o expresie aparţinând lui Eminescu însuşi, a atâtor „istorii pe apă”, ne bucurăm când cineva îşi găseşte răgaz, disponibilitate pentru demersuri livreşti serioase. Cum ar fi recitirea critică a Scrisorilor lui Eminescu. În LUCEAF|RUL DE DIMINEAŢ| (nr. 6) găsim un substanţial eseu intitulat Recitind c o e eminesciene, datorat lui Dan Cristea. Textul său, un adevărat îndreptar de lectură adecvată, beneficiază de o privire critică proaspătă şi, în acelaşi timp, de un fundament teoretic solid care lărgeşte cadrul, aşezând poemele eminesciene unde le este locul, în sistemul de referinţă al principalelor voci din cultura europeană: „A căuta în întregul ciclu al Scrisorilor, creaţii, postromantice, doar insule disparate de «lirism» (cum s-a procedat de multe ori, chiar şi de către Călinescu sau Negoiţescu), punând pe planul al doilea sau ignorând de-a dreptul pluralitatea excepţională a «vocilor»din poeme, structura lor fundamental dramatică, diversitatea, stranietatea, alcătuirea binară a acestora, din fragmente antitetice («Orice valoare, scrie Bachelard, se învecinează cu propria antivaloare») şi, nu în cele din urmă, estetica avansată prioritar, a vehemenţei şi a vituperaţiei, înseamnă a ocoli specificul poemelor, dar şi a socoti poezia şi lirismul ca fiind sinonime. Cum ne avertizează T. S. Eliot, «oamenii au tendinţa să creadă că esenţa poeziei este unică şi că poate fi exprimată printr-o formulă.»” De citit.


Concizia expresivă

În ACOLADA (nr. 6) descoperim alte mini-fişe de dicţionar semnate de Alex Ştefănescu. Am vrut să verificăm în ce măsură criticul îşi păstrează însuşirile pe care le-am remarcat în alte rânduri, şi anume – concizia expresivă, capacitatea de a închide într-o formulă ce se reţine adevărul, ecuaţia după care fiinţează diverşi scriitori. Deşi nu ne-ar fi displăcut să vedem că nu este totdeauna egal cu sine în reuşite şi că uneori mai aţipeşte şi el, trebuie să recunoaştem că n-am fost dezamăgiţi nici de data aceasta. Două exemple. Iată cum îl rezumă pe Constantin Ţoiu: „Mai citeşte azi cineva cărţile lui Constantin Ţoiu? Oricum cei care nu le citesc rău fac. Ratează şansa de a se delecta cu o proză rafinată, scrisă de un autor care avea, în plin regim comunist, un aer boieresc. Cu figura lui distinsă, cu eşarfele de mătase cu care îşi înfăşura gâtul pe sub gulerele cămăşilor, cu plăcerea de a povesti diverse întâmplări într-un stil ceremonios-ironic, părea un personaj dinainte de război adus cu «maşina timpului» în epoca lui Nicolae Ceauşescu.” Şi portretul Alinei Mungiu: „Publicistei îi lipsesc răbdarea şi generozitatea de a valorifica ceea ce este bun la contemporanii săi. Remarcă numai şi numai ceea ce e rău şi, pe deasupra, este şi nemiloasă. Dacă te-ar vedea înecându-te ar fi în stare să-ţi ţină chiar atunci, de pe mal, un discurs despre neghiobia pe care ai făcut-o intrând în apă fără să ştii să înoţi.” Ironie, maliţie, spirit de observaţie şi umor într-un bun dozaj.

Din reviste

A apărut un nou număr (nr. 4, iulieseptembrie) al elegantei reviste editate de Universitatea Maritimă Constanţa, TOMISUL CULTURAL. Din sumar: un frumos poem de Ovidiu Genaru, Grafitti pe un vagon de clasa a III-a, pagini de poeme semnate de Mircea Dinescu şi Martine Gilhard, o reconstituire de Nicolae Ţiripan a trecerii scriitorilor Al. Ivasiuc şi Paul Goma prin „iadul cumplit din Bărăgan”, un interviu cu/ şi proză de Dumitru Augustin Doman, un fragment de roman de Gelu Negrea, o relatare de Delia Cornea despre un proiect constănţean de cultură a istoriei, Muzeul comunismului, alte pagini de istorie culturală locală, despre Balcic, despre Teatrul Tranulis din Constanţa şi despre cei 150 de ani ai băilor de la Mamaia.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara