Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Actualitatea:
Ochiul magic de Cronicar

Portret de editor

În BUCUREŞTIUL CULTURAL citim un interviu cu Silviu Lupescu, directorul general al Editurii Polirom. În aproape orice capitol al discuţiei, Silviu Lupescu exprimă puncte de vedere consistente, de care trebuie să se ţină cont: „Pe plan local, doar câteva biblioteci municipale mai achiziţionează cărţi. Pentru localităţile mai nevoiaşe, facem donaţii. Polirom face multe donaţii de carte, pentru 50 de biblioteci anual, şi sper că şi alte edituri fac la fel. Donaţiile noastre însă nu pot suplini situaţia critică a bibliotecilor, cu atât mai mult cu cât nici legea nu permite. Cred că suntem unica ţară în care donaţiile de carte se impozitează. Apoi, TVA-ul la carte în România e printre cele mai mari din Europa. În Marea Britanie, de exemplu, e zero. Sunt sute de localităţi în România unde cărţile nu ajung, pentru că nu există librării. Articolul 33 din Constituţie, cel privind dreptul la informare şi, implicit, la cultură, e doar o glumă bună şi nimic mai mult. Nimeni nu se simte obligat să îl respecte, cu atât mai puţin să îl pună în practică.” Interviul acesta ni-l arată pe Silviu Lupescu aşa cum ni-l arată, indirect, şi cărţile scoase la editura pe care o conduce: un intelectual de remarcabilă deschidere care, în activitatea sa de director, păstrează „un just echilibru între componenta de business şi misiunea culturală”.

„Lunga pauză de gîndire“

În DILEMA VECHE nr. 456 (8-14 noiembrie), Andrei Pleşu ne prezintă „avantajele partizanatului”: „Avantajul numărul unu, atunci când ai optat definitiv pentru o tabără sau alta, este că poţi lua o lungă pauză de gîndire. Nu mai trebuie să judeci, să iei notă de realitate, să faci evaluări calme ale «situaţiunii». Ştii din capul locului cine sunt duşmanii, vinovaţii, băieţii răi. Ştii cine şi cum a greşit, ştii cine nu greşeşte niciodată, ştii cine trebuie urît (necondiţionat) şi cine trebuie iubit (necondiţionat). Ştii ce-ar trebui să facă guvernul, opoziţia, electoratul. Ştii că ştii şi că ceilalţi, cei care te contrazic, nu ştiu. Cu asemenea premise, orice prestaţie publică e gata făcută. Devii executantul aproape mecanic al unui program prestabilit. Nu ţi se cere, în fond, decît capacitatea de a nu te plictisi niciodată să ai dreptate.” Cu fină ironie şi cu stil, eseistul ne demonstrează că „partizanatul rentează”. De aceea, probabil, la noi, a devenit o ocupaţie naţională.

Din sumar

În formatul elegant cu care ne-a obişnuit, revista POESIS (numărul triplu 7-8-9) are în centrul său, evident, poezia. Sunt publicate numeroase grupaje de versuri ale autorilor consacraţi şi ale unora aflaţi la început de drum: Andrei Zanca, Eugen Dorcescu, Marcel Mureşeanu, Flore Pop, Ion Maria, Valeriu Marius Ciungan, Adela Naghiu, Gheorghe Cormoş, Zina Bivol, Ion Coriolan Aniţaş şi, în traducere, Wislawa Szymborska şi Leons Briedis. Revista găzduieşte şi confesiuni ale poeţilor (Daniel Corbu scrie despre „a supravieţui ca poet în România”), şi un interviu cu poetul Christian W. Schenk, şi eseuri despre poeţi şi poezie, avându-i autori pe Cornel Ungureanu, Constantin Cubleşan, Elvira Iliescu, şi cronici la recente volume de poezie, cronici semnate de Viorel Mureşan, Gheorghe Mocuţa, Lucian Gruia, Ladislau Daradici, Adrian Ţion. În cei 23 de ani de când fiinţează, revista Poesis s-a străduit să devină un primitor şi sigur adăpost pentru toţi cei pasionaţi de poezie. Iar recentul număr triplu dovedeşte şi el că publicaţia din Satu Mare îşi respectă programul.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara