Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
O nouă antologie de literatură română în limba sârbă de ---

Sunt binecunoscute relaţiile literare româno-sârbe şi interesul pe care literatura noastră îl stârneşte la sud de Dunăre. Traducători renumiţi, în frunte cu Adam Puslojic (dar şi alţii: regretatul Petre Cârdu, Ileana Ursu şi Milan Nenadic, Miljurko Vukadinovic), au oferit în mod constant cititorilor sârbi volume ale scriitorilor români, clasici şi contemporani, deopotrivă, în traduceri de calitate, care s-au bucurat de ecouri favorabile în rândul criticii şi al publicului.

Cea mai recentă apariţie o constituie antologia de literatură română contemporană, tradusă şi editată de Miljurko Vukadinovic, sub titlul Knjiga nasred druma (Cartea din mijlocul drumului). Rezultat al îndelungatei sale experienţe româneşti, ca lector de limbă sârbă la Universitatea din Bucureşti, antologia – cuprinzătoare, ca autori şi generaţii literare reprezentate – îşi propune să înfăţişeze cititorului sârb de astăzi un chip verosimil al literaturii noastre, cu un accent particular pe poezie.

Antologia, coeditată de Editura Dinex din Belgrad şi de Biblioteca „Rade Drainac” din Prokuplj, cu o copertă aparţinându-i lui Vlad Ciobanu, este împărţită în trei capitole, fiecare dintre ele beneficiind de unul sau mai multe texte de escortă.

Astfel, poezia română de azi e reprezentată, în antologia lui Miljurko Vukadinovic, de nume ca: Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Ioan Flora, Cezar Ivănescu, Gabriel Chifu, Ioan Es. Pop, Traian T. Coşovei, Mariana Marin, Angela Marinescu, Alexandru Muşina, Nichita Danilov, Ion Stratan, Eugen Suciu, Daniel Bănulescu, Robert Şerban, Adrian Urmanov, Matei Vişniec. Este partea cea mai consistentă a antologiei (175 din 313 pagini) şi se încheie cu un ciclu aparţinându-i poetului sloven Tomaž Šalamun, scris în timpul prezenţei sale în România, cu ocazia Zilelor şi nopţilor de literatură de la Neptun.

Romanul este reprezentat doar de un amplu fragment din Antonia, de Eugen Uricaru, iar eseul, de Alex Ştefănescu, Gheorghe Crăciun şi Gheorghe Bârlea.

Antologia Cartea din mijlocul drumului se înscrie, astfel, în mersul firesc al relaţiilor literare românosârbe, ca încă o dovadă că spaţiile literare vecine sunt mult mai permeabile la valorile noastre literare.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara