Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Noul val:
O Hortensia Papadat- Bengescu a zilelor noastre de Alex. Ştefănescu

Corina Ozon, Nopţile amanţilor,
roman, Bucureşti, Ed. Herg Benet, 2015
(copertă: TheSpartan Bureau). 240 pag.

Înainte de 1989, în literatura română erau două ierarhii de valori: una reală şi una oficială. Cea reală reprezenta gustul criticilor literari şi al iubitorilor de literatură de alte profesii.

Iar cea oficială, fără legătură cu valoarea literară, avea drept criteriu măsura în care unii autori (de obicei, fără talent) făceau servicii propagandistice partidului comunist.

În mod curios, scriitorii aflaţi în graţiile oficialităţii, departe de a fi mulţumiţi, îşi doreau, în mod obsesiv, să fie apreciaţi de criticii literari. În zadar îi răsplătea cu onoruri Nicolae Ceauşescu dacă nu îi menţiona în cronica lui literară, măcar în treacăt, Nicolae Manolescu.

În literatura de azi, există tot două ierarhii. Una reală, în deplină continuitate cu aceea dinainte de 1989, şi una falsă, promovată agresiv de autori în general mediocri, care se declară marginalizaţi. Dacă i-a marginalizat cineva, i-a marginalizat Dumnezeu atunci când i-a făcut neînzestraţi pentru literatură. Dar ei tună şi fulgeră nu împotriva lui Dumnezeu, ci împotriva Uniunii Scriitorilor, a premiilor literare, a scriitorilor aflaţi în centrul atenţiei ş.a.m.d. În plus, încearcă să impună propria lor ierarhie de valori, artificială şi tendenţioasă, în care îşi rezervă locuri privilegiate.

Şi, cum istoria se repetă, nici ei nu sunt mulţumiţi de acest succes trucat, ci îşi doresc, în mod obsesiv, o recunoaştere din partea criticilor literari. Mie, de exemplu, mi se întâmplă frecvent să fiu căutat de câte un autor „rebel”, „contestatar”, „nonconformist” (sau cum şi-or mai fi spunând) care mă roagă să scriu despre el, dându-mi cărţi cu dedicaţii curtenitoare. Iar apoi, când constată că scriu cu totul altceva decât ceea ce spera, începe să...

Dar n-o să mă ocup acum de reacţiile lor furioase, care sunt previzibile şi plictisitoare. Fenomenul cu adevărat interesant este construirea de către aceşti autori a unor succese imaginare. Fiecare carte a lor este însoţită de simulacre de dosare critice, în care figurează opinii elogioase hazardate emise de tot felul de persoane lipsite de autoritate profesională.

A apărut de curând un nou roman de Corina Ozon, Nopţile amanţilor, prezentat ca o urmare a best-seller-ului Zilele amanţilor. Romanul, foarte prost, lălăit, inform-lasciv, mizând totul pe neruşinare, este conceput ca o sucesiune de monologuri ale unor personaje pe tema vieţii lor amoroase (dar, fugitiv, şi pe tema job-ului, a shoppingului etc.). Toate personajele vorbesc la fel, într-un stil golănesc, deşănţat. Iat-o pe o tânără a zilelor noastre, Cati, povestind despre noaptea petrecută cu amantul ei, Mircea, un bărbat însurat, într-o cameră de pensiune:

„Noaptea, m-am trezit cum îmi băga el degetul în pizdă. «Ar fi cazul să-şi mai taie unghiile» mi-am zis. «Vreau să te fut acum», mi-a zis el la ureche cu voce somnoroasă. M-am întors pe o parte, cu faţa la el şi l-am călărit cu un picior, iar el mi-a tras-o aşa, prin lateral.”

Sau iată-l pe Mircea, angajatul unei corporaţii ultramoderne, stând la birou şi perorând în sinea lui:

„A fost cea mai lungă discuţie pe care am avut-o cu boul de şef. Mai dă-te-n pula mea, îmi venea să-i zic.”; „Habar n-aveam dacă venea Teo (soţia lui Mircea, n.n.) acasă mai devreme, mă durea fix în cur. N-avea decât să vină soacră-mea să stea cu copiii, că şi aşa i-a recomandat doctorul mişcare. Nu mă gândeam decât la gura lui Cati cum ţine linguriţa şi o linge. Iar mi s-a sculat. A venit Ema, secretara, ca să-mi dea nişte hârtii şi m-am dat repede după birou ca să nu-mi vadă pula umflată prin pantaloni.”

Romanul este în întregime la acest nivel – o revărsare de vorbărie murdară, lipsită de orice haz. Ei bine, la sfârşitul lui, o mulţime de comentatori o laudă extatic pe autoare. Despre cărţile ei, Cristina Nemerovschi spune că „sunt deja mai mult decât simple cărţi, sunt un fenomen”, Doru Căstăian o compară pe Corina Ozon cu Milan Kundera, Alexandru Voicescu este de părere că autoarea „învârte măiastru cuvintele pe pagină”, Magdalena Manea devine involuntar licenţioasă afirmând că, în timp ce citeşti cartea, „n-ai timp să respiri (...), că te-mpinge acţiunea de la spate”, Florin Giurgiu declară patetic: „sfârşitul cărţii m-a făcut să mă dau cu capu’ de pereţi că nu am în mână volumul doi”, Cristian Niculescu merge şi mai departe cu entuziamul hilar: „femeile îşi reglează ciclul, iar bărbaţii erecţia în funcţie de lectura romanului”, Candice Dragotă crede că, „prin puternica tuşă (probabil a vrut să spună „tuşeu”..., n.n.) a creionării caracterelor”, Corina Ozon „e un fel de Hortensia Papadat- Bengescu a zilelor noastre”, Ribanna Tocan proclamă succesul internaţional al autoarei: „Cartea ta a ajuns şi în Teheran. Am mers în parc şi am citit-o. Râdeam ca nebuna de se uitau toţi la mine.”

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara