Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

La microscop:
Nuntă cu amintiri de la Michi de Cristian Teodorescu


Urît s-au dat în stambă autorităţile române după scandalul provocat de nunta fiicei minore a regelui Cioabă. Nici n-a apucat să protesteze bine baroneasa Nicholson, că secretarul general al guvernului, imprevizibilul Şerban Mihăilescu, s-a repezit cu gura la Florin Cioabă şi a asmuţit poliţia asupra lui. Mirele Mihai Biriţă n-a scăpat nici el. Acuzaţie de viol împotriva lui, Cioabă ameninţat că i se vor lua drepturile de părinte, ba nu ştiu ce Autoritate s-a gîndit să-i facă un bine miresei şi s-o interneze în raiul pe pămînt al unui orfelinat.

Anchete, declaraţii, puncte de vedere pro şi contra, împăratul Iulian le intrzice supuşilor săi să-şi mai căsătorească odraslele de la vîrste fragede, regele ortodox al romilor de pretutindeni, adică bulibaşa Stănescu de la Costeşti, îl condamnă într-un aspru comunicat pe omologul său de la Sibiu, penticostalul Cioabă. Mădălin Voicu e de părere că nunta ascunde împerecherea a două averi şi declară că tradiţia pe care o invocă încolţitul Cioabă nici măcar nu e o tradiţie ţigănească get-beget, ci o rămăşiţă feudală preluată de ţigani, la care ar trebui să se renunţe. Vasile Ionescu, unul dintre liderii de opinie ai romilor, îl contrazice. Pe vremea cînd ţiganii erau robi, adică pînă pe vremea lui Cuza, aceştia îşi căsătoreau copiii la vîrste mici, fetele de îndată ce deveneau nubile, pentru ca stăpînii să nu profite de fecioria lor. Spre sfîrşitul săptămînii, Emma Nicholson se mai îmblînzeşte, autorităţile române aşijderea şi se ajunge la compromisul ca mirii să fie separaţi pentru a nu mai întreţine relaţii sexuale, Cioabă îşi păstrează drepturile de părinte, iar despre anchetarea mirelui sub acuzaţia de viol nu se mai suflă nci un cuvînt.

Probabil că baroana Emma Nicholson habar n-avea de această cutumă a romilor căldărari cînd şi-a formulat protestul. Oricum, Florin Cioabă, socrul mic, i-a adresat o foarte demnă scrisoare deschisă, care cu siguranţă n-a fost redactată de el, dar care mi s-a părut impecabilă. Cioabă i-a reproşat baroanei că s-a luat după informaţii neverificate – căsătoria cu forţa şi violul! –, a precizat că el a respectat o tradiţie a comunităţii pe care o conduce şi că reclamaţia pe care ea a adresat-o autorităţilor române provoacă daune familie sale. Toate astea pe un ton cumpănit şi nuanţat, într-o limbă română de o eleganţă remarcabilă. Persoana care i-a scris regelui Cioabă scrisoarea pentru Emma Nicholson merită să i se dea de urmă. Iar dacă Cioabă are în jurul său oameni de o asemenea calitate intelectuală, jos pălăria.

Emma Nicholson poate că n-a ştiut de cutuma invocată de Cioabă. Dar autorităţile române ştiau de ea. Fiindcă până săptămîna trecută nimeni nu s-a sinchisit de nenumăratele nunţi de acelaşi fel din etnia romilor. E adevărat că mirii nu trec pe la biserică, de cele mai multe ori. Iar aceste căsătorii între minori se întîmplau şi pe vremea lui Ceauşescu. Autorităţile închideau şi atunci ochii. Am fost profesor într-o comună din judeţul Dîmboviţa, Ciocăneşti. Mai exact în satul Vizureşti, unde români şi ţigani locuiesc împreună. Periodic îmi venea la şcoală cîte un tată, sau dacă tatăl era în puşcărie, mama, să-mi spună că fata lor din clasa a V-a sau a VI-a s-a măritat. Nu se împerecheau averi cu ocazia asta. Sărăcia lui Diamantu se combina cu sărăcia Minodorei, iar nunta avea loc cu batista pusă pe ţambal. Dar asemenea nunţi, m-a asigurat dna Speranţa Rădulescu, au loc şi printre români, în Oaş cu siguranţă, dar şi în alte regiuni. Obiceiul are vechime, nu a fost inventat în tranziţia noastră de azi.

Nu sînt suporterul unor asemenea căsătorii. Iar tradiţiile care le impun nu mi se par de perpetuat. Dar nici să te repezi asupra unor oameni care erau convinşi că n-au făcut nimic rău şi să-i iei la interogatorii ca pe infractori! Crede cineva că fata lui Cioabă şi soţul ei, tot un minor, sînt mai fericiţi acum, după ce li s-a terfelit în fel şi chip intimitatea? Nu ştiu cît de violată a fost biata fată de băiatul cu care a fost măritată. Dar autorităţile şi presa i-au violat, cu certitudine, pe amîndoi.