Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Prepeleac:
Note cu femei din '58 de Constantin Ţoiu

Citesc într-un caiet vechi, îngălbenit, la data de 16 martie 1958 următoarele...
întâlnire pe Victoriei cu Vali, Tory şi o prietenă de-a lor, pe care n-o cunoşteam. Cumpărasem o pijama şi pachetul îl ţineam sub braţ. Când un bărbat singur cumpără câte ceva, femeile din jur tabără pe el musai să ştie ce-a cumpărat. Aflând ce cumpărasem, - o pijama, - ce culoare, - albastră! - se fac glume pe chestia asta - albastru, este albastră, tu!... Vali, mai ales, care mi-e prietenă.
Ele veneau de la un film cu Betsy Blair, care făcea în epocă furori. (Ah! am uitat că pe când le pupăm mâinile, eram cu ochii pe Tory, care avea unghiile frumos lăcuite şi le privisem atent ridicându-i niţel palma în sus, iar Tory se roşise, era una din cochetele fără profesie, care se scoală târziu dimineaţa şi stau vreo două-trei ceasuri în baie parfumându-se după aceea violent.)
Vali, care era deşteaptă, o privea pe Tory, care roşise, - dar de ce roşise Tory? - mă gândeam, şi îmi amintisem pe loc ziua când îi fusesem prezentat prima dată, - spusesem aplecându-mă şi depunându-i pe mână sărutul convenţional,... "o, dar aveţi cele mai frumos tăiate şi mai roşii unghii din Europa!"...
Totul, aşa dar, de aici pornise!...
25 martie 1958, G., măritată cu un important scriitor român de pe timpuri, este genul de femeie pe care autorul, înconjurat numai de "femmes de lettre" fine, citite, atent cu eroinele sale, o luase de nevastă, - cam vulgărică, nu se potrivea.
După ce el murise, G. îşi dăduse drumul.
Auzind că semănam cu felul cum vorbeau ea cu bărbatu-său -, printr-o prietenă comună mă invitase într-o zi să văd un manuscris la care scriitorul tocmai lucra, când decedase.
La intrare, mă aşteptase un câine lup mare, negru.
Trebuia de la început să-mi fi dat seama... A doua zi umpluse oraşul că sărisem s-o violez.
"Dragă, le povestea ea prietenilor, noroc cu Rex (câinele) că a sărit pe el să-l sfâşie, şi am intervenit eu...
Nu ştiam că G. era o mitomană şi o dezechilibrată mintal...
Dar cum de o suportase bărbatu-său atâta vreme, ce specie de eroină era...?
*
O drăguţă totuşi, în ciuda firii, G. era bună prietenă cu Deborah, urâtă foc, - hiper - inteligentă şi cu simţ artistic... Excesiv de deşteaptă.
Şi Deborah, află...
Peste o săptămână mă invită la ea.
Locuia într-un bloc central cu restaurant la parter. Vezi bucătăria blocului umplând apartamentele cu duhorile ei.
Ştiu că era un chin să ajungi la Deborah.
în lift, îmi astupam nasul sau îmi ţineam respiraţia, - miroase a carne putredă, vara, a maţe de abator până ce ajungeam sus şi sunam şi mi se deschidea uşa, când apărea ea în mijlocul olfacţiei mele alarmate, ea rezumând totul, materializând oroarea, luând chipul acelui miros fetid... încât de la un moment dat mi se părea că intram în iad, un iad în care toată lumea, ispăşindu-şi păcatele, oricare ar fi fost ele, cu imperfecţiunile hărăzite... - atunci, în acea zi, auzindu-i glasul amabil de amfitrioană, mă trezisem la cuvintele rostite tare în pragul uşii deschise:
- Vasăzică,... ai violat-o! şi a trebuit să asmuţe pe tine pe Rex (câinele lup) brava, frumos... Râdea...
Deborah o cunoştea bine pe G. După ce spuse ce spusese, mă luase la dans din pragul uşii deschise, şi făcând cu mine câţiva paşi legănaţi, - adăogase: pe G., dacă n-o... pe loc, dar ştii, pe loc, pe loc!, te... ea pe tine, cunosc - şi mă învârti aşa încă două minute bune, simţindu-i răsuflarea precipitată, fierbinte. Don Juane - zicea - ce-ai făcut!...ce făcuşi?...
Nimenea nu crede, o păţiră mulţi... şi, luându-mă din nou la braţ, mă introduse în casa ei plină de lume şi de muzică...
Apoi, povesti în dreapta şi stânga, isprăvi, în care scriitorul vedea ruguri de idei aprinse...

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara