Numărul curent: 52

Numerele 37, 38, 39 si 40 din 2014 ale revistei Romania literara, apar cu sprijinul AFCN.

Ecouri:
Ne sluciaino! de Cristian Tudor Popescu
Acum vreun an, la Târgul de Carte de la Teatrul National, un băiat buflei, netezindu-si căruntetea cu cărare pe mijloc, mi-a cerut timid un autograf pe volumul "Copiii fiarei". L-am privit lung, încercând să-i deslusesc pe figură răutatea cenusie cu care mă insulta în scris. Nici urmă. Omul părea conciliant, chiar prietenos. Apoi, într-un moment greu pentru mine, procesul cu Dejeu, m-a sustinut, mergând cu exageratiunea constientă până la a mă considera drept un posibil bun ministru de Interne. Toate acestea în "Contrafortul" său din "România literară". Cu vreo 2-3 luni în urmă însă, iată că dl Mihăies, altfel un eseist remarcabil, propune aceleiasi reviste un atac desfăsurat cu mijloace tip "România Mare" la persoana subsemnatului, pe tema asa-zisului meu "nationalism". Directorul si directorul-adjunct al "României literare", domnii Nicolae Manolescu si Gabriel Dimisianu, refuză cu delicatete textul. Drept care, dl Mihăies, posedând un program bine însurubat în occiput, trece la ceva mult mai grav, si anume denigrarea ziarului "Adevărul".

Eram convins că am devenit, după atâta vreme, insensibil la orice ticălosie tipărită. Eram convins, pe de altă parte, că mizeria umană în toate mucilagiile ei verzui si tremurătoare, asa cum se întinde pe foile "Atacului la persoană" sau ale "Academiei Catavencu", nu îsi va găsi vreodată locul în paginile unei publicatii de înaltă tinută culturală cum este "România literară". Este meritul d-lui Mircea Mihăies de a-mi fi clătinat aceste convingeri.

Cu metode specifice presei staliniste, având la bază principiul "Dacă partidul o cere, demonstrăm orice pornind de la orice", dl Mihăies fabrică din câteva trăsături de condei un proces de intentie înmărmuritor. Pentru că "Adevărul" publică, pur si simplu, pe prima pagină stirea că ministrul de externe maghiar Mártonyi Ianos a pledat la Paris în favoarea suprimării obligativitătii vizelor pentru români si bulgari, ziarul se face vinovat, potrivit d-lui Mihăies, de faptul că nu a si multumit, printr-o notă de redactie, ministrului maghiar pentru magnanimitate. Ba, mai mult, a si titrat un alt text, pe aceeasi pagină, cu litere "mult mai mari": "Hajdu Gabor îi amenintă cu puscăria pe profesorii care încep scoala la 1 septembrie!" "Iată, domnilor, cine ne sunt ungurii; pe de o parte, ne duc cu vorba la Paris, iar aici, la noi în tară, ne bagă în puscării!", vorbeste singur dl Mihăies în numele ziarului "Adevărul" aidoma anchetatorilor bolsevici, care răcneau întrebările si dictau si răspunsurile anchetatului lesinat. Mai lipseste doar "Ne sluciaino!", acel teribil, "Nu întâmplător!", rostit cu voce joasă de Stalin, ca tabloul să fie complet.

Încerc, fără mare nădejde, să trimit spre neuronii singuratici ai d-lui Mihăies câteva propozitii rationale. Dl Hajdu Gabor nu e "ungur", e cetătean român si ministrul Sănătătii. Fraza reprodusă între ghilimele îi apartine sută la sută. Ea nu se referă la români sau la unguri, ci la profesori! Faptul că ministrul Sănătătii dintr-o tară, "în prag de integrare europeană", cum zice dl Mihăies, vrea să-i bage în puscărie pe profesorii care vor să-si facă meseria, întrucît nu sunt de părere că sansele de a se îmbolnăvi ale copiilor ar fi mai mici acasă decât la scoală, e o problemă sociopsihologică, nicidecum etnică! De altfel, în acestă chestiune ziarul "Adevărul" a exprimat în comentarii o opinie solidară cu cea a ministrului Educatiei Nationale, Andrei Marga, care a sustinut consecvent începerea scolilor la 1 septembrie. Consecinta logică a textului d-lui Mihăies este că trebuia să nu publicăm zicerea d-lui Gabor sau s-o dăm cu litere "mai mici", ca "să nu se interpreteze"! Asa gazetărie să facă dl Mihăies la "Zorile rosii", sau pe unde s-o fi instruit.

Oricum, orice demers rational este trimis în derizoriu de cogitatia ultimă a d-lui Mihăies: "Dacă mai tinem seama de faptul că relatarea despre demersurile ministrului ungur era paginată deasupra unei informatii cu titlul ă Un infractor căutat din 1991 a fost extrădat ieri din Germaniaă, spectacolul manipulării e complet". Curat spectacol! si atât de complet, că ne-a făcut pe noi, cei care construim zi de zi un ziar, să ne crăcănăm de râs.

Ne-a pierit însă orice urmă de umor la lectura frazei aceluiasi domn Mihăies: "Important e ca jurnalistii de la "Adevărul" să îndeplinească încă un segment din misiunea lor nenorocită de izolare, cu orice mijloace, a tării de adevărata Europă...". Aici figura de enfant atins de progerie a d-lui Mihăies se estompează, căci nu ne rămâne decât să ne întrebăm: oare dl profesor Nicolae Manolescu, directorul "României literare", a publicat, chiar în ziua aparitiei numărului cu textul d-lui Mihăies, excelentul si binevenitul său articol intitulat "Declinul culturii" într-un ziar plin de articole "provocatoare până la isterie la adresa occidentalilor", un ziar care are ca "misiune" izolarea României de Europa ă am numit ziarul "Adevărul" în viziunea d-lui Mihăies? Căci n-am văzut la sfârsitul articolului d-lui Mihăies nici o notă de delimitare a redactiei "României literare", asa cum apare, în acelasi număr, la articolul doamnei Ileana Mălăncioiu...