Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Munca de jos de Cristian Teodorescu


Cîţiva primari noi, foşti parlamentari, dau semne că s-au supărat pe ex-colegii lor din Legislativ. Vor să-i pună la muncă. Spun ei cu năduf că în Parlamentul României e boierie curată. Se duce alesul neamului cînd vrea la datoria pentru care a fost votat. Iar de plecat, cînd se plictiseşte sau îl cheamă vreo treabă personală.

Parlamentarul ajuns primar se plînge că a dat de greu. Programul începe la 7 dimineaţa şi se termină atunci cînd e cazul. Uneori şi la 2 noaptea, a cronometrat noul primar al Clujului, Emil Boc.

Poate că aşa e la sita nouă, fiindcă altfel primarul român nu se speteşte muncind. Dacă-l cauţi la primărie, e pe teren şi dacă vrei să-i dai de urmă pe teren, nu-l găseşti. Eu n-am auzit de vreun primar internat în spital cu diagnosticul "epuizare psihică". Că pe unii dintre ei puterea locală îi face să dea semne de paranoia, asta e altceva.

Să nu fi fost acest an electoral, cu particularităţile sale, printre care trimiterea în competiţia localelor a artileriei grele a Opoziţiei pentru a-i înfrînge în oraşele mari pe primarii în funcţie, alt regim de lucru şi-ar fi ales aleşii locali. Ei trag din greu pentru partid, să se vadă ceva nou pînă la alegerile generale. Nu-i plîng, fiindcă ştiau la ce se înhamă.

Mai voalat, mai direct, primarii care se spetesc muncind le transmit semnale foştilor lor colegi din Parlament să nu aştepte totul de la ei. Să nu mai chiulească, să nu mai propună legi pentru strictul lor folos şi să nu mai voteze cu amîndouă mîinile propuneri legislative care nu-i avantajează decît pe ei.

Primarul ex-parlamentar a descoperit că omul de rînd nu se regăseşte pe ordinea de zi a dezbaterilor din cele două Camere. Că imaginea parlamentarilor e catastrofală printre alegătorii de rînd şi că aleşii patriei refuză să accepte că aşa stau lucrurile.

Îmi amintesc că anul trecut discutam la telefon off the record cu unul dintre parlamentarii care au ajuns primari. Eu încercam să-l conving că lumea aşteaptă altceva de la el şi de la colegii lui, iar el îmi explica "mecanismele procesului legislativ, care nu sînt aşa de simple cum se văd din afară." Că Legea, că Dreptul, că mecanismele democraţiei! Omul îmi recita poezia lui, de parcă eu n-aş fi ştiut de ce se întîmplă în Parlament. Chiuluri, moţăială, mi-se-rupism pe faţă, bla-bla-uri procedurale, şmecherii de şedinţă şi cîte altele.

Astea sînt exagerări ale presei care vînează ştiri pe culoare, noi muncim în Parlament!

Cînd un prost vrea să mă păcălească, asta nu mă irită. Dacă un om inteligent face acelaşi lucru, mă simt insultat. I-am cerut interlocutorului meu să mă scutească, răcind brusc relaţia cu el.

Ajuns la munca de jos, la primărie, acelaşi om care încerca să mă convingă cît de grea şi de nerecunoscută ca atare e munca parlamentarului român, mărturiseşte unui ziar central că de fapt în Parlament se arde gazul, se chiuleşte şi nu sînt aduse în discuţie adevăratele probleme ale alegătorilor. Alt primar nou, care a renunţat la fotoliul de parlamentar, recunoaşte cu gura lui că pe vremea cînd era în Parlament a avut, fără să ştie, un fel de concediu de patru ani plătit de la buget.

Să fi spus un ziarist ceea ce ştie toată lumea despre activitatea Parlamentului, ar fi fost acuzat că subminează democraţia României. Dacă însă parlamentarii metamorfozaţi în primari descoperă acest secret al lui Polichinelle e cu totul altceva. Aproape că îţi vine să le plîngi de milă citind cu cîtă inocenţă declară că n-au ştiut că una face Parlamentul şi alta aşteaptă alegătorii.

Totuşi ceva e pe cale să se întîmple, dacă nu sînt eu prea optimist. Primarii care s-au exilat din Parlament şi care muncesc din greu au început să-şi monitorizeze foştii colegi, somîndu-i să-şi schimbe de urgenţă agenda pentru a se apropia de aşteptările alegătorilor.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara