Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Măturoilul cozii negre de Dumitru Hurubă


N-are rost să ne facem iluzii sau să ne prefacem că nu pricepem un adevăr indubitabil: dacă place lui Dumnezeu ceva, acolo vom descoperi, mai devreme sau mai târziu, şi măturoiul unei cozi negre, stufoase şi mirosind a smoală clocotindă. Aşa a fost şi la "europenele" din Portugalia... Deoarece, încă de pe la "sferturi", echipa selecţionerului Lucifer, sosită devreme şi cu tot staful în cantonament, începuse să acţioneze cu "bătăi pe umăr" şi cu păroase obstrucţionări pe la ţurloaiele celor plăcuţi Domnului. Şi, de parcă nu ar fi fost de-ajuns: pe la "semifinale", de undeva, din labirinturile "vieţii de după moarte", se auzeau în noapte, în toată macabritatea lor, castaniete lovite furios de un matador pocnit zdravăn la capătul de jos al coloanei vertebrale de cornul taurului, acompaniate aiurea de o canţonetă bocită sfâşietor de un gondolier reumatic, totul dominat de răgetele rockerist-milităroase ale unui caporal interbelic ameninţat cu încarcerarea. Ca să nu mai spun că, în timpul recitalului, fără să se sinchisească de nimeni şi de nimic, un grec impasibil, în ritmul unui dans/râs homeric (sau homerian ?), înfuleca un cocoş galic cu fulgi cu tot privind amuzat la televizor cum fantoma unui navigator englez, cu apucături de corsar, bântuia prin Strâmtoarea Gibraltar doar-doar l-o putea înşfăca pe descoperitorul Americii pentru a-l lăsa fără documente care să-i ateste cetăţenia portugheză... Şi, ca lucrurile să fie şi mai clare, pentru prima dată simpaticul craniu a răspuns cutrmurând întreaga ţară-mamă a prinţului danez pocnit pe loc de apoplexie:

-Sunt Jan Hus, ereticul, şi mai slăbeşte-mă cu întrebarea aia de moderator tv idiot!...

Pleonastic vorbind, extraordinar de năucitor calvar, atestând că "O stafie mişună din nou prin Europa"...

Sigur că, în mod firesc, noi, românii, aveam datoria, frumoasă şi despovărătoare de griji, să privim la televizor cu detaşarea vizionării emisiunilor lui Dan Negru şi Andrei Gheorghe, ambii scăpaţi dintr-un institut secret de cercetarea comportamentului uman în condiţii de televiziune şi angajaţi la generoasa Antenă 1 de către un inspector de personal cu suflet pur, şi cu un frate dogar autoexpulzat pe post de ascet într-o peşteră din Apuseni... Şi-am fi putut-o face, fiindcă în marea bătălie din Portugalia aveam şi noi generalul nostru " singurul soldat român care, beneficiind de zicerea napoleoniană, şi scotocind într-o raniţă ferfeniţită donată de FRF, a confundat pesmetul cu brânza şi ceapa cu cârnatul, drept care a fost chemat la Cotroceni unde i s-a explicat că, de fapt, era vorba despre bastonul de general.

În astfel de situaţii, la Haralampy recidivează un atac de suporterism nocturn, adică umblă buimac în jurul blocului şi, ori recită teatral versuri postmoderniste făcând să se tânguie solidare toate javrele din cartier, ori cade în onirism profund invocând cu mare evlavie spiritul lui Jung pentru a-l îndemna să lupte cu măturoiul luciferic. De această dată, criza i s-a declanşat la sfârşitul meciului greco-francez din seara de 25 iunie când, preluând o zicere de la strămoşul său Cezar, a urlat:

-Şi tu, Zidane ?

Noroc că imaginile de la meciul transmis în direct de TVR 1 erau sub forma unor superbe culori curcubeice verticale, altfel finala crizei haralampyene s-ar fi jucat la spitalul de psihiatrie... În orice caz, pentru prima dată l-am înţeles şi l-am aprobat ascultând comentariile nevăzuţilor Radu Naum şi Ionuţ Lupescu...

Până una-alta, prietenul meu a luat televizorul în braţe şi, scuzând-se că iese să ia puţin aer, a confundat uşa de la balcon cu cea de la şifonier şi n-a mai vrut să iasă până a doua zi dimineaţa când nevastă-sa, după ce a bătut discret în uşa şifonierului, i-a zis:

-Hai, brié, ieşi, că o murit capra vecinului şi ne dă şi nouă de-o tochitură cu mămăliguţă...

-Ei, aşa da!, s-a auzit vocea lui Haralampy.

Şi, viaţa a reintrat în normal, adică se anunţa la un jurnal tv majorarea preţului la energie electrică începând cu 1 iulie pe motiv că, din cauza caniculei, toate se dilată...

-Ca fluturii de lampă sub efectul razelor gama ? întreabă nevastă-mea Coryntina.

Yes!

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara