Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Monumentul de la Babi Yar, vandalizat pentru a şasea oară în ultimul an de ---

Războiul din estul Ucrainei nu a adus numai o apropiere a acestei ţări de Occident, ci şi, din păcate, o recrudescenţă a mişcărilor de extremă dreapta.

Astfel, cotidianul israelian de limbă engleză „The Jerusalem Post”, în ediţia sa din 16 septembrie, atrăgea atenţia că monumentul care comemorează masacrul de la Babi Yar (în care Einsatzgruppen SS au ucis, în septembrie 1941, 33.000 de evrei din Kiev în numai două zile) a fost vandalizat de şase ori în ultimul an.

Ultima dată s-a întâmplat în noaptea de duminică, 13 septembrie (prima noapte de Roş Haşana, Anul Nou evreiesc), când persoane necunoscute au pus cauciucuri de jur-împrejurul menorei care marchează locul asasinării celor 33.000 de evrei, au turnat benzină şi au dat foc monumentului.

Nu este singurul incident de acest fel. Potrivit Grupului de Protecţie a Drepturilor Omului din Harkov, în august, un monument al Holocaustului din oraşul Melitopol a fost distrus în acelaşi mod. Anterior, în cinci incidente separate, în ianuarie, aprilie, iunie şi septembrie, monumentul de la Babi Yar fusese inscripţionat cu zvastici şi mânjit cu un lichid urât mirositor. Două dintre profanări au coincis cu ziua de naştere a lui Adolf Hitler şi, respectiv, cu comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. În 2014, monumentul fusese vandalizat, de asemenea, de trei ori.

Sunt semne îngrijorătoare că antisemitismul se răspândeşte şi în locuri în care, ca urmare a Holocaustului, mai trăiesc foarte puţini evrei. Nu-i de mirare că, anul trecut, evreii din Ucraina au ocupat locul al doilea într-un clasament al emigrărilor în Israel, după cei din Franţa, ţară în care, de asemenea, antisemitismul a atins cote inimaginabile în urmă cu numai câţiva ani.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara