Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Se pot citi texte care au fost șterse
Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern din SUA au descoperit metoda de a citi textele șterse din palimpseste. Se știe că odinioară erau numite palimpseste acele bucăți de pergament sau de papirus pe care textul era scris peste un text anterior. Cercetătorii americani au reușit să descifreze textul scris deasupra poemului Munci și zile de Hesiod. Astfel, s-a putut afla că odinioară, pe acel pergament, era scris un fragment din Instituțiile lui Iustinian.

S-a redeschis Weltmuseum din Viena
Weltmuseum, cunoscutul Muzeu al Lumii, găzduit de palatul Hofburg din Viena, s-a redeschis pentru public pe 25 octombrie, în ajunul Zilei naționale a Austriei.
Având o nouă prezentare, muzeul încearcă să examineze relațiile Austriei cu lumea, de-a lungul secolelor, înainte de a plasa acestea într-un context contemporan.

MoMA la Paris
Fundația Louis Vuitton din capitala Franței este gazda, până la 5 martie 2018, unei expoziții care se intitulează „A fi modern: MoMA la Paris“. În timpul cât clădirea Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York se află în renovare, o mare parte din legendara lui colecție este expusă la Paris. Expoziția reprezintă o trecere în revistă a tuturor mișcărilor artistice principale din secolul al XX-lea.

Viennala
Sub managementul regretatului director Hans Hurch (1952-2017), Viennala a evoluat nu numai într-unul dintre cele mai urmărite festivaluri internaționale de film, dar și într-unul dintre cele mai de succes evenimente culturale desfășurate în capitala austriacă. El a creat programe cu atitudine, în care se refuză compromisul – o strategie care a fost răsplătită.
Desfășurată între 19 octombrie și 2 noiembrie, cea de-a 55-a ediție a festivalului a inclus, printre cele 300 de producții cinematografice, un amestec de vechi și de nou. Retrospectiva, organizată de Muzeul Filmului din Vienna, a prezentat filme sovietice, realizate între anii 1920-1970, având ca temă Revoluția din Octombrie.

Sharjah – capitala mondială a cărții în 2019
UNESCO a declarat orașul Sharjah din Emiratele Arabe Unite drept Capitală Mondială a Cărții în 2019.
Comitetul de selecție a avut în vedere caracterul excepțional de inovator al programului propus de Sharjah, manifestările destinate publicului, atragerea celor veniți din afară. Sloganul de bază este „Citiți, vă aflați la Sharjah!“. Scopul programului este dezvoltarea educației și a literaturii în Emirate și în lumea arabă.
Titlul de „Capitală Mondială a Cărții“este marcată începând din 2001. Anul acesta este Conakry, capitala Guineii, în 2018, va fi Atena. Transmiterea acestei titulaturi are loc anual, în ziua de 23 aprilie. 

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara