Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

 
Meridiane de ---

Celebrarea Zilei europene a limbilor la Varşovia

Institutul Cultural Român de la Varşovia participă al doilea an consecutiv la celebrarea Zilei Europene a Limbilor, eveniment anual organizat de EUNIC-Varşovia în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Polonia, Departamentul de Educaţie al Primăriei Varşoviei, Universitatea din Varşovia şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Sistemului de Educaţie.
Ediţia de anul acesta s-a desfăşurat în perioada 24–29 septembrie 2011 şi a cuprins mai multe activităţi: un joc urban în centrul Varşoviei, un picnic tematic, o serie de proiecţii ale unor filme europene la Centrul Cultural Rus, ateliere de teatru la Teatrul Ochota, lecţii demonstrative de limbi străine şi lecţii de limba polonă ca limbă străină la Universitatea din Varşovia, Biblioteca publică din cartierul Praga şi Biblioteca publică din cartierul Ochota, precum şi conferinţa „Competenţe lingvistice pentru succesul profesional şi personal în Europa”.
În cadrul Zilei Europene a Limbilor, ICR-Varşovia a organizat cursuri demonstrative de limba română pentru începători. De asemenea, în cadrul seriei de proiecţii de filme europene, care a avut loc în intervalul 26–29 septembrie la Centrul Cultural Rus, s-a proiectat filmul O scurtă poveste, în regia lui Radu Igazság, proiecţie realizată cu sprijinul Fundaţiei Arte Vizuale din Bucureşti.
Sâmbătă, 24 septembrie, la Teatrul Korez din Katowice a avut loc premiera piesei Crize de Mihai Ignat, în montarea regizorului şi actorului Hubert Bronicki. Inclusă în programul „Noaptea Teatrelor” din Katowice, premiera s-a bucurat de o afluenţă mare de public, sala Teatrului Korez devenind neîncăpătoare pentru toţi cei interesaţi de teatru. La premieră a participat şi dramaturgul Mihai Ignat, prezent la Katowice cu sprijinul ICRVarşovia. Piesa Crize a fost inclusă în antologia „Şase minute de teatru românesc” (unde piesele au fost selectate şi prefaţate de criticul Iulia Popovici, iar traducerea îi aparţine Joannei Kornaś-Warwas), apărută în anul 2009 la Editura Panga Pank din Cracovia, prin programul „Publishing Romania” al Centrului Naţional al Cărţii.


România – Ţară invitată de onoare la Tîrgul de Carte LIBER 2011

Pentru prima dată, România este invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011, care se va desfăşura la Madrid, fiind cel mai amplu eveniment al pieţei editoriale din Spania. Cu această ocazie, între 26 septembrie şi 9 octombrie, Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente cu scopul de a promova literatura română în Spania. Dintre acestea, amintim:
Pe 26 septembrie, la ora 17.30, la Casa Sefarad din Madrid a avut loc primul eveniment din seria celor dedicate prezenţei României ca ţară invitată de onoare la Tîrgul de Carte LIBER de anul acesta. S-a vorbit despre prezenţa şi importanţa scriitorilor evrei în cultura română, cu o atenţie specială acordată scriitorilor traduşi deja în Spania: scriitorul interbelic Mihail Sebastian, autorul celui mai interesant şi citit jurnal din epocă, un jurnal ce arată, cu multă pătrundere şi fineţe psihologică, micile şi marile schimbări pe care le suferă umanitatea în perioade de criză, extremism, antisemitism, război; Max Blecher, unul dintre cei mai speciali scriitori români, un acut observator al stării de boală şi un stilist dintre cei mai rafinaţi, comparabil cu marile nume ale literaturii universale, după cum declară cronicarii spanioli; Paul Celan, scriitor de limbă germană, de tradiţie evreiască, dar şi autor de poezie românească. Despre aceştia şi despre alţii a vorbit Eugenia Popeangă Chelaru, profesoară la Universitatea Complutense. În aceeaşi seară a vorbit despre Paul Celan unul dintre specialiştii spanioli în opera acestuia, totodată traducător, Arnau Pons. Seara s-a încheiat cu vizionarea filmului Duo pentru Paoloncel şi Petronom, un documentar premiat despre prietenia dintre Petre Solomon şi Paul Celan, film realizat şi prezentat luni seara la Madrid de către Alexandru Solomon.
A doua zi, marţi, pe 27 septembrie, la ora 19.00, s-a deschis la sediul ICR Madrid expoziţia Poveste în poveşti cu ilustraţii de poveşti clasice şi contemporane româneşti realizate de tineri artişti români. Artiştii propun o călătorie în universul colorat al ilustraţiei poveştilor româneşti, o modalitate de a-i cunoaşte atât pe aceştia, ca artişti, ca persoane, cât şi poveştile cu care au crescut, pe care încă le citesc sau care, pur şi simplu, izvorăsc din gândurile sau întâmplările cotidiene. Despre toate acestea a vorbit Patricia Suliman, una dintre autoarele ilustraţiilor şi membră a Clubului Ilustratorilor care a realizat acest amplu proiect.
Tot atunci a fost prezentată expoziţia „Istoria benzii desenate româneşti”, în prezenţa curatorului Alexandru Ciubotariu (ce va putea fi vizionată pe zidul exterior al Bibliotecii Naţionale a Spaniei, în perioada 26 septembrie – 9 octombrie). Prezentările au fost urmate de un workshop de desen.
Miercuri, pe 28 septembrie, şi joi, 29 septembrie, s-a discutat despre scriitorii români de expresie germană, în prezenţa scriitorului Eginald Schlattner, tradus recent în spaniolă cu titlul Mănuşi roşii (Guantes rojos), a criticului literar Cecilia Dreymüller şi a directoarei CENNAC România, Catrinel Pleşu. La finalul serii de joi s-a vizionat filmul Mănuşi roşii, regizat de Radu Gabrea, în prezenţa regizorului.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara