Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Operă şi gastronomie la Festivalul de la Akko

Festivalul de Operă de la Akko (Israel) are demult renumele de a fi singurul festival muzical din lume care găzduieşte reprezentaţii în trei situri de patrimoniu mondial: Masada, Baia Sultanului din Ierusalim şi Sala Cavalerilor din Palatul din Acra.

Anul acesta, festivalul va adăuga o nouă dimensiune „cocteilului” de muzică şi patrimoniu cultural: gastronomia. Împreună cu Ozrot Hagalil (organizaţie nonprofit, care promovează frumuseţile naturale şi tezaurul cultural din regiunea Galileei de Vest), festivalul propune spectatorilor, pe lângă seri de operă în spaţii cu încărcătură culturală şi istorică, itinerarii turistico-gastronomice în regiune. Acestea includ vizite la fermele şi pensiunile agro-turistice din Galileea – renumite atât pentru produsele din carne, cât şi pentru lactate –, demonstraţii gastronomice ale unor bucătari renumiţi şi degustări de vinuri la producătorii din regiune. Feluri locale (pita druză umplută cu carne tocată de miel, humus cu chimichurri ş.a.), deserturi internaţionale, brânzeturi ecologice din lapte de capră, fructe şi, bineînţeles, vinuri locale facilitează cunoaşterea oamenilor şi a destinaţiilor turistice.

Cât priveşte festivalul muzical propriuzis, el va propune, între altele, două spectacole inovatoare: o montare deosebită a Nunţii lui Figaro, de Mozart, semnată de tânărul regizor Itay Tiran, şi o versiune musical a basmului Cenuşăreasa.

Iată că nu este nevoie de frunzuliţe freudiene şi de sume colosale pentru a promova turismul. Cultura şi imaginaţia unor oameni dedicaţi pot crea pachete foarte atrăgătoare, care să combine relaxarea, descoperirea de noi destinaţii şi evenimentul cultural. O lecţie şi pentru autorităţile noastre, care nu înţeleg, adesea, ce avantaje economice poate aduce cultura, dacă este susţinută şi protejată.


Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, la cea de-a 60-a ediţie

Între 25 octombrie şi 1 noiembrie are loc la Belgrad cea de-a 60-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte.

Înfiinţat în 1956, în plin proces de deschidere internaţională a fostei Iugoslavii, Târgul de Carte de la Belgrad a fost timp de trei decenii cel mai mare târg de profil din estul Europei. Perioada de vârf a fost cea dintre 1970 şi 1990, când a găzduit mari edituri occidentale, scriitori laureaţi ai Premiului Nobel şi dezbateri incitante despre literatură şi politică, în spiritul liberal care a caracterizat viaţa publică din fosta Iugoslavie.

După 1990, din cauza războaielor civile şi a embargourilor care au lovit Serbia, Târgul a intrat într-un lent declin, accentuat şi de prăbuşirea nivelului cultural general, similară celei din ţara noastră. Chiar dacă a rămas un târg foarte mare, cu prezenţă internaţională permanentă şi de bună calitate, în primii ani de după răsturnarea lui Slobodan Miloševic, manifestarea îşi pierduse strălucirea şi apăruseră chiar dubii cu privire la viitorul ei.

Din fericire, Târgul Internaţional de Carte, în organizarea unei echipe întinerite, şi-a regăsit în ultimii ani cadenţa, s-a deschis din nou către editurile din Europa şi din lume şi îşi construieşte, încetul cu încetul, o identitate comercială şi culturală nouă. Ediţia de anul acesta – la care România revine după cinci ani de absenţă – se anunţă a fi cea mai reuşită din ultimul deceniu şi jumătate, atât ca număr de expozanţi, cât şi ca evenimente.

La această ediţie jubiliară, invitatul de onoare este Rusia. De asemenea, în cadrul Târgului vor fi găzduite alte câteva evenimente conexe, cum ar fi o primă Conferinţă Internaţională a Ziariştilor, un Târg Internaţional de Carte şi Materiale Didactice şi un Târg al Educaţiei. Împreună, acestea vor da o nouă dimensiune acestei manifestări tradiţionale, pusă, la ediţia jubiliară, sub semnul unei întrebări incomode, care circumscrie condiţia culturii în lumea de azi: „Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?”.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara