Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

„Mein Kampf“, reeditată?

La 90 de ani de la publicarea cărţii lui Hitler, scrisă în închisoarea Landsberg din Bavaria, cu ajutorul lui Rudolf Hess, chestiunea reeditării ei dă naştere unor polemici aprinse în Franţa. Intrată în domeniul public, „Mein Kampf” poate fi retipărită de oricine. Editura franceză Fayard manifestându-şi intenţia, reacţiile au fost prompte şi foarte dure. În miezul lor, nu e, la drept vorbind, problema conţinutului cărţii, părerile politologilor şi istoricilor fiind împărţite în privinţa rolului efectiv jucat de carte în nazism, ci oportunitatea reeditării ei actuale, în condiţiile sporirii ideologice şi politice a extremei drepte în Europa. Altminteri, „Mein Kampf” poate fi citită de ani buni pe internet. În România, ea a fost republicată imediat după 1989, când au apărut formaţii legionare şi partide extremiste, iar efectul a fost minim. Nici de vreo dezbatere serioasă n-a fost vorba. Cu atât mai puţin azi, când România se numără printre puţinele ţări europene în care nu mai există nici un pericol al extremei drepte. Asta nu înseamnă că suntem de părere că reeditarea cărţii lui Hitler e binevenită sau necesară. Nu e nici una, nici alta. Cele 700 de pagini ale ediţiei princeps din 1925 ţin de cea mai scabroasă pornografie politică.


Cei şase James Bond

O succintă caracterizare a celor şase superspioni englezi deveniţi celebri sub indicativul agentul 007, în douăzeci şi patru de filme din 1965 încoace, ne oferă un hebdomadar francez. Cel dintâi este scoţianul (deşi Ian Fleming, creatorul personajului, voia un englez) Sean Connery, socotit până azi James Bond paradigmatic. Îi urmează un australian, George Lazenby, tip de sportiv, macho, arogant, care nu deţine rolul decât într-un singur film şi e practic uitat după aceea. Al treilea este, în fine, un englez get-beget, Roger Moore, refuzat cu ocazia primului film din serie, ca prea tânăr, tipul „ginerelui ideal”, elegant şi prezentabil, care s-a impus printr-o notă de ironie absentă la predecesorii săi. Vine rândul galezului Timothy Dalton, care introduce o notă de gravitate, cu o picătură de tragic în rol. Irlandezul Pierce Brosnan nu jucase nici un rol mai acătării înainte, dar e rapid asumat de public ca agentul 007. Cel din urmă, al şaselea şi al doilea englez, este Daniel Craig, tip de bodigard şi de bătăuş, în stil american (de remarcat că nici un actor american n-a jucat rolul!), cel mai costisitor dintre toţi, dată fiind înclinarea regizorilor de azi către filmele de acţiune şi violenţă fizică, zece la număr, în care agentul 007 distruge tot ce-i iese în cale. Succes de public, garantat, deşi filmele cu Craig protagonist sunt mediocre.


Homo sapiens

Best-seller mondial, „Sapiens”, cartea lui Yuval Noah Harari, rescrie istoria umanităţii dintr-un unghi inedit şi într-o manieră palpitantă. Iată un fragment edificator din interviul acordat de autor, 39 de ani, diplomat de la Oxford, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, revistei franceze „L’Obs” la începutul lui noiembrie, ca răspuns la întrebarea cum a reuşit Homo sapiens, care nu era la origine decât un animal ca oricare altul din Africa, să domine toate celelalte specii şi să cucerească lumea: „Graţie zvonurilor! Imensul avantaj pe care Homo sapiens l-a avut asupra concurenţilor săi, robustul Neandertal, Homo erectus şi ceilalţi, este efectiv practica vorbăriei şi, mai ales, capacitatea lui de a crea ficţiuni, care se află la baza oricărei societăţi. Cincizeci de persoane pot coopera, cunoscându-se, ca membrii unei familii sau ca prieteni. Dar când e vorba de mii, cooperarea se face cu ajutorul ficţiunilor, a miturilor comune, precum credinţa într-un Dumnezeu, în existenţa raiului, în bani, în ideea de naţiune sau în aceea de drepturi ale omului. Specific lui Homo sapiens este de a fi singurul care vorbeşte, şi nu numai pentru a descrie realitatea, ci şi pentru a crea una în întregime nouă. Nu ştim cu adevărat de ce. Conform teoriei celei mai răspândite, mutaţii genetice accidentale au schimbat cablajul intern al creierului şi au dat naştere apariţiei unor forme noi de a vorbi şi de a comunica.” Harari vede, ca şi alţii, în Homo sapiens specia cea mai inovatoare şi totodată cea mai distrugătoare – ucigaşă, spune el – de pe pământ. Cât priveşte mult discutata ei dispariţie, istoricul israelian e de părere că Homo sapiens nu va dispărea, ci se va metamorfoza într-un secol sau două într-o fiinţă bionică, mai deosebită de omul actual decât este acesta de cimpanzeu. Originală este şi ideea lui Harari despre cea mai potrivită formă de organizare socială, care ar fi imperiul. Globalizarea din vremea noastră este o refacere a imperiilor de altădată la o scară mai mare, iar popoarele cele mai importante de astăzi, Franţa, Germania, Anglia, China, Spania şi restul au vorbit în trecut limbi imperiale.


De ce a devenit de dreapta intelectualitatea franceză

Moartea lui André Glucksmann survine într-un moment critic pentru intelectualitatea franceză. Aidoma lui, numeroşi intelectuali marcanţi, proveniţi din mişcările studenţeşti din 1968, au virat de la stânga la dreapta politică în ultimii ani. Presa franceză de stânga se întreabă din ce în ce mai des căror cauze trebuie atribuit acest viraj. Totodată e vorba de faptul că prestigiul dreptei intelectuale este, pentru prima oară în istoria Franţei, cu excepţia epocii de imediat după al doilea război mondial, superior celui al stângii. Lucru cu atât mai de neînţeles, cu cât ultimele alegeri prezidenţiale şi parlamentare i-au readus la putere pe socialişti, după seceta care i-a pârjolit după dublul mandat al lui Mitterrand. Politicul şi politica nu merg neapărat mână în mână, altfel spus, teoria nu susţine şi nu urmează în toate cazurile practica politică. Supremaţia dreptei intelectuale în deceniile din urmă are mai multe cauze, principala constând în declinul ideii de stânga politică într-o Europă democratică ale cărei graniţe s-au lărgit dincolo de cortina de fier, cuprinzând majoritatea fostelor ţări comuniste. O îmbrăţişare care s-a dovedit mortală pentru comuniştii şi socialiştii francezi. Chiar dacă socialiştii s-au ţinut departe de o platformă comună cu comuniştii, precum aceea sub lozincile căreia a fost inaugurată preşedinţia lui Mitterrand, iar în prezent nu vor să aibă nimic de-a face cu radicalii de stânga care i-au măcinat din interior pe comunişti. Aşa se explică disperarea cu care presa socialistă caută figuri majore de intelectuali de stânga, altădată majoritari, spre a-i opune unui vălmăşag ideologic de dreapta, pe care presa însăşi l-a creat. Artificiu fără rezultat. Mai ales când între figurile pretins majore ale stângii actuale îi numeri pe Alain Badiou şi pe alţi comici expiraţi ai ideologiei maoiste. Poate doar când vor învăţa din sinistra (etimologic: stânga!) experienţă a ţărilor est şi central-europene aflate vreme de aproape jumătate de secol sub dominaţie comunistă, socialiştii francezi vor înţelege de ce şi i-au înstrăinat pe cei mai mulţi intelectuali. Nu e destul să încerci să diferenţiezi socialismul à la française de azi de aşa-zisul socialism de stat, cum a fost rebotezat comunismul din trecutul părţii noastre de lume, ca şi cum ar fi (ar putea fi!) două socialisme şi comunisme diferite. E vorba de la même Jeannette autrement coifée. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. Altceva cu adevărat ar fi socialdemocraţ ia germană sau suedeză, de care însă socialiştii francezi nu vor să audă.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara