Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Căsnicie între romantici

La Editura berlineză Suhrkamp/ Insel, Hildegard Baumgard a publicat de curînd Bettine und Achim von Arnim – Die Geschichte einer ungewöhnlichen Ehe (Bettine şi Achim von Arnim – istoria unei căsnicii neobişnuite) o voluminoasă biografie dedicată unei perechi înconjurate de un nimb legendar, căci cei doi scriitori sînt legaţi indisolubil de romantismul german. Căsătoriţi în 1811, Bettina şi Arnim au format un duet în contrast: ea, născută Brentano, extrovertită şi iubitoare de agitaţie citadină, de confesiune catolică şi provenind dintr-o avută familie de negustori de lîngă Frankfurt am Main. El, introvertit, tipicar şi protestant, posedînd o întinsă proprietate la Wiepersdorf, un idilic sat (landul Brandenburg) în apropierea căruia se află castelul cu acelaşi nume. De altfel, mormîntul celor doi se află chiar în parcul castelului Wiepersdorf, lîngă biserica evanghelică din incinta edificiului. Din căsătoria celor doi au ieşit şapte copii, al căror nume trădează revolta părinţilor faţă de expansiunea lui Napoleon şi deopotrivă veneraţia lor faţă de Wagner. Cei patru băieţi se numeau: Freimund, Siegmund, Freidmund, Kühnemund, şi cele trei fete: Maximiliane, Armgart şi Gisel.
Hildegard Baumgard s-a adîncit în opera celor doi, mai cu seamă în bogata corespondenţă pe care au purtat-o cu contemporanii. Dacă trecem peste consideraţiile privind viaţa lor intimă, tribut al afurisitei obişnuinţe de a specula fără temei detalii infime presărate în scrisori, biografia cu tentă romanescă semnată de Hildegard Baumgard merită atenţia istoricilor literari. Autoarea surprinde conflictul dintre generaţii ce l-a opus pe Goethe tinerilor romantici germani (fraţii Schlegel, Novalis, Tieck), mai ales că, în cazul Bettinei, la mijloc a fost un litigiu amoros. În 1807, Bettine l-a vizitat pe Goethe la reşedinţa din Weimar, unde o idilă a izbucnit între cei doi sub ochii soţiei poetului. Goethe avea 57 de ani, Bettine 22 ani. Idila a continuat cu un intens schimb epistolar, pînă cînd soţia lui Goethe a iscat un scandal la căpătul căruia ruptura dintre cei doi a fost definitivă. Cu sau fără aceste indiscreţii pe care autoarea pune un accent nefiresc, Istoria unei căsnicii neobişnuite e în sfîrşit o apariţie serioasă într-un ocean editorial de fleacuri estivale.


De la walkirii la trubaduri

Anul acesta se împlinesc 240 de ani de la prima punere în scenă a Inelului Niebelungului la Festivalul de la Bayreuth. Tetralogia lui Wagner a cunoscut de-a lungul timpului nenumărate reprezentaţii, unele în spiritul viziunii autorului, altele trase de păr pînă la caricatură. Ultima dramă pe care Wagner avea s-o înfăţişeze publicului german pe aceeşi scenă avea să fie Parsifal, la 26 iulie 1882. Tema i-a fost inspirată de poemul omonim compus de Wolfram von Eschenbach, unul din Minnesänger-ii (trubadurii) de legendă ai Evului Mediu.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara