Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Un nou muzeu la Washington D.C.

În toamna aceasta, la Washington D.C. s-a inaugurat un muzeu care redă istoria Statelor Unite, privită din punctul de vedere afro-american.
Prezentat într-o clădire proiectată de arhitectul britanic David Adjaye, Muzeul Naţional al Istoriei şi Culturii Afro-Americane oferă vizitatorilor săi o bogată călătorie educaţională printr-o perioadă a istoriei americane, pe cât de înspăimântătoare, pe atât de fascinantă, trecând de la epoca sclaviei, prin mişcarea pentru drepturi civile, şi până în zilele noastre.
În imagine: Noul muzeu din capitala americană.


Expoziţii Parks şi Abbot la Berlin

Până la 4 decembrie, la Galeria c/o din Berlin este expusă o selecţie dintre creaţiile marelui artist-fotograf american Gordon Parks (1912-2006) care, pe de o parte, a realizat cele mai grăitoare reportaje despre mişcarea pentru drepturi civile, iar pe de altă parte, cele mai elegante imagini ale modei pentru revista „Vogue”.
Totodată, la Martin Gropius Bau sunt expuse lucrări ale fotografei americane Berenice Abbott (1898-1991), una dintre cele mai influente femei-fotograf din secolul al XX-lea, cunoscută pentru fotografiile în alb-negru ale arhitecturii din New York şi ale designului urban al anilor treizeci.
În imagine: O fotografie de Gordon Parks.


Expoziţie la Düsseldorf

Cu aproape o jumătate de secol în urmă, Konrad Fischer – împreună cu soţia sa Dorothée – au deschis o galerie de artă la Düsseldorf, care a devenit foarte repede un punct de reper internaţional al artei contemporane.
În toamna aceasta s-a deschis expoziţia „Wolke & Kristal” (Nor şi cristal), care poate fi vizitată până la 8 ianuarie 2017.
Expoziţia este deschisă la Kunstsammlung Nord rhein-Westfalen şi conţine Artă Conceptuală şi Minimalsim care reprezintă un complement decisiv la colecţia de pictură de după război din SUA, deţinută deja de Kunstsammlung. Ea prezintă capodopere ale conceptului despre artă al Colecţiei Fischer, incluzând lucrtări de Sol LeWitt, Jackson Pollack, Robert Rauschenberg, Andy Warhol şi ale altor artişti.


Feluri de exil

Vineri, 19 noiembrie, la Casa Literaturii din Berlin, în faţa unui public numeros, Herta Müller a dat expresie unei idei ce multor germani le merge la inimă: înfiinţarea unui muzeu al exilului nemţesc. Laureata Premiului Nobel şi-a întărit opinia amintind că de curînd statul german a cumpărat casa din Los Angeles în care Thomas Mann a locuit în anii în care a stat departe de ţară. Şi cum cazul lui e doar o picătură dintr-un ocean, un muzeu ar reuşi să adune, bucată cu bucată, istoriile particulare ale nemţilor siliţi să trăiască printre străini. Ideea a fost aplaudată de mulţi, divergenţele apărînd în clipa în care participanţii au încercat să precizeze la care interval istoric se referă: doar la exilul celor plecaţi din Germania în timpul nazismului? Cum rămîne atunci cu refugiaţii ajunşi în RFG din fosta RDG, ca să nu mai pomenim de milioanele de germani care, imediat după Al Doilea Război Mondial, au fost alungaţi din Polonia, Cehia sau Slovacia, în cursul unora dintre cele mai masive epurări etnice din secolul al XX-lea. În final, majoritatea a pledat pentru un sens mai larg al noţiunii de exil, pentru a nu da naştere unor frustrări inutile tocmai în cazul unui muzeu care, în ultimă instanţă, slujeşte memoria colectivă.


Juriu jignit

Bob Dylan pune răbdarea suedezilor la încercare. După ce timp de 12 zile nu a dat nici un semn de viaţă după decernarea Premiului Nobel pentru Literatură, cîntăreţul pop s-a declarat onorat de distincţia primită, ca apoi să anunţe că nu poate participa la festivitatea de decernare, care, potrivit tradiţei are loc pe 10 decembrie în fiecare an. Dylan şi-a motivat absenţa invocînd treburi mai importante, reacţia juriului nelăsîndu-se aşteptată: membrii lui s-au declarat profund jiginiţi de reacţia laureatului, dar, dînd dovadă de multă diplomaţie, au amînat festivitatea pentru luna ianuarie, cu speranţa ca măcar atunci, cîntăreţul, rupîndu-se de la îndeletnicirile presante, să-şi găsească puţin timp pentru a lua parte la un fleac de ceremonie precum atribuirea Nobelului. Vom trăi şi vom vedea.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara