Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Meridiane:
Meridiane de ---

Canonul Renaşterii

Acum cinci secole, pictorul şi arhitectul Giorgio Vasari a publicat, într-o masivă ediţie, biografiile celor mai importanţi artişti din Renaşterea italiană. Fiu al unui negustor de mărunţişuri din Arezzo, Vasari s-a născut în 1511 şi a murit în 1571. Deşi a cochetat toată viaţa cu arta picturii, posteritatea i-a reţinut numele graţie operei de istoric, antologia de vieţi romanţate pe care a scris-o avînd darul de a fixa ierahia valorică a artiştilor renascentişti. Prima ediţie a numărat 133 de biografii şi a fost publicată în 1550, din varianta princeps păstrându- se astăzi 40 de exemplare. Peste 18 ani, Vasari a publicat a doua ediţie adăugită, cu 166 de biografii, toate scrise în limba vernaculară a epocii. Schimbînd ce-i de schimbat, ce a făcut Luther cu Biblia pentru nemţi a făcut Vasari cu Istoria Renaşterii pentru italieni. De altminteri, cei doi au fost contemporani, dar nu s-au întîlnit niciodată, şi chiar dacă ar fi făcut-o, Vasari, catolic convins, l-ar fi privit cu ostilitate pe călugărul reformat.
Ideea scrierii unei istorii dedicate artiştilor i-a venit lui Vasari la Roma, în Palatul cardinalului Alessandro Farnese, într-o seară din anul 1547, cînd, stînd la o agapă în compania cîtorva figuri importante din protipendada oraşului (medicul Paolo Giovio, secretarul papal Annibale Caro, poetul Francesco Molza şi juristul Claudio Tolomei), cineva din anturaj şi-a mărturisit îngrijorarea că uitarea se va aşterne peste vieţile atîtor artizani ce au înfrumuseţat oraşele italiene. Vasari, cărora prietenii îi recunoşteau mai curînd uşurinţa de a scrie decît virtuozitatea de a picta, s-a simţit vizat de mărturisire, luînd-o în consecinţă ca pe o provocare. Au urmat ani de strîngere sîrguincioasă a detaliilor biografice, la capătul că- rora canonul artistic al Renaşterii, dominat de treimea Leonardo, Raffael şi Michelangelo, a intrat în memoria Europei.
De curînd, editura germană Wagenbach din Berlin a publicat opera lui Vasari în 45 de volume. Proiectul traducerii a durat 11 ani, editura respectîndu-şi rangul, căci istoria lui Vasari împacă două laturi aflate adesea în conflict: calitatea editării cu publicul ţintă. Mai exact, opera lui Vasari apare în ediţie critică, dar în format de buzunar, potrivit preceptului că autentica cultură trebuie să li se adreseze tuturor. Încă nu ştim cine va citi 45 de volume cu biografii de acum cinci secole, important e că mai există editori dispuşi să scoată opere de nişă în ediţii pretenţioase.


O nouă biografie a lui Hitler

Peter Longerich, reputatul specialist în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial şi biograf al lui Himmler, va publica în curând o nouă biografie a lui Adolf Hitler.
Intitulată, simplu, Hitler, cartea – care numără nu mai puţin de 1295 de pagini – îşi propune să restabilească balanţa, în privinţa responsabilităţii istorice pentru declanşarea războiului şi pentru Holocaust. Aceasta, după ce mai multe cercetări recente au încercat să „disipeze” culpabilitatea personală a dictatorului, punând rasismul şi antisemitismul pe seama spiritului epocii şi a unor curente politico-ideologice mai vechi, germane şi europene deopotrivă.
După cum declară Longerich, citat de cotidianul israelian „Yedioth Aharonot”, Hitler nu a fost acel magician care a hipnotizat masele germane, spunându-le, cu ajutorul propagandei lui Goebbels, ceea ce acestea doreau să audă. Chiar dacă a făcut greşeli uriaşe, Hitler a fost un politician oportunist, care a ştiut să speculeze fisurile democraţiei germane şi să urce, pas cu pas, treptele puterii.
Autorul, profesor la London University, mai spune că „Ar fi ilogic să acceptăm că o ţară profund divizată, cum era Germania, s-a unit deodată în spatele unui singur om şi nu a mai împărtăşit, peste noapte, decât o singură viziune politică.”
În alţi termeni, este vorba tot despre banalitatea răului. Şi despre fragilitatea democraţiei, pe care un politician oportunist şi lipsit de scrupule o poate periclita grav, până la anulare.
Cartea lui Longerich reface, de fapt, dinamica acestei subminări a democra- ţiei, în care culpa istorică a lui Hitler şi a acoliţilor săi nu poate fi nicidecum escamotată, în spatele antisemitismului rezidual european.


A murit André Glucksmann

Secţiunea Cultură din Le Nouvel Observateur este în doliu, după moartea lui André Glucksmann, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie. Născut acum 78 de ani, într-o familie cu origini poloneze şi evreieşti, filosoful a fost asistentul lui Raymond Aron, la Sorbona, participant la evenimentele din mai 1968 şi adept al curentului maoist din anii ’70. În 1975, după ce a citit Arhipelagul Gulag al lui Soljeniţîn, se dezice de marxism. După această ruptură, îşi publică una din cele mai importante cărţi, Bucătăreasa şi mâncătorul de oameni, preluând metafora lui Mandelstam despre Stalin (cartea a apărut în româneşte, în traducerea Marianei Ciolan, în 1992, la Humanitas).
La sfârşitul anilor ’70, devenit, deja, o figură publică, susţine, în faţa preşedintelui Valérie Giscard d’Estaing, cauza refugiaţilor vietnamezi, aşanumiţ ii boat people. În anii ’90, susţine, ca şi Bernard-Henri Lévy, intervenţia NATO în Serbia, trecând, de altfel, drept atlantist convins. Va susţine, apoi, şi intervenţiile europene şi americane în războiul din Siria.
Filosof din noul val, făcea legătura, spune Le Monde, între generaţia lui Sartre, Aron şi Foucault şi generaţia de intelectuali care s-au rupt de marxism în anii ’70. Cu prilejul tristului eveniment, Nouvel Obs republică articolul lui Pascal Bruckner, apărut acum un an, despre ultima carte a lui Glucksmann, Voltaire contraatacă.


Istoria „obiectivă“

Sfîrşitul de an se anunţă macabru pentru cultura germană: după Günther Grass a venit rîndul lui Hans Mommsen, cel mai influent istoric din Germania postbelică. De numele său se leagă cercetări fundamentale despre Republica de la Weimar şi despre istoria naţionalsocialismului. Sub unghiul premiselor filosofice pe care i s-au sprijinit cercetările, Mommsen a fost considerat un exponent al taberei funcţionaliştilor, aflată în litigiu teoretic cu şcoala intenţionaliştilor. Potrivit celor din urmă, actele unui om trebuie judecate după intenţiile pe care le-a avut în clipa săvîrşirii lor, pe cînd funcţionaliştii cred că rezultatele actelor umane nu pot fi explicate prin scopul celor care le-au făcut. Pentru unii (intenţionaliştii), fapta atîrnă de intenţie, pentru ceilalţi (funcţionaliştii), actul e în funcţie de variabilele contextului. În consecinţă, în loc să pună accentul pe factori subiectivi în explicarea istoriei, Mommsen căuta invariabil tipare sociale, aşadar „condiţii obiective”. E un alt fel de a spune că istoria nu e făcută de persoane, ci de împrejurări. Adversarii i-au reproşat că scoate din istorie factorul personal, transformînd-o într-un banal joc de conjucturi sociale. Mai mult, i s-a imputat că se pliază prea mult pe preferinţele celor care au cîştigat cel de-Al Doilea Război Mondial, formă politicoasă de a-l invinui de oportunism, căci dacă istoria o scriu învingătorii, Mommsen nu a făcut decît să le susţină opiniile. Dar au fost cazuri cînd Mommsen i-a supărat pe toţi, cum s-a întîmplat în anii ‘60, cînd a apărat punctul de vedere al lui Fritz Tobias, potrivit căruia incendierea Reichstag-ului în 27 februarie 1933 nu a fost opera naziştilor, ci a duşmanilor lor, comuniştii alogeni. Dezbaterea a durat mult şi a iscat pasiuni puternice, dar prestigiul istoricului nu a avut de suferit. În vîrstă de 85 de ani, Mommsen a murit pe 5 noiembrie în oraşul bavarez Starnberg.

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara