Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Cronica TV:
Jocuri noi pe o temă veche de Dumitru Hurubă


Schiuz my – vorba românului emancipat – am o întrebare: fuga de la locul faptei înseamnă concomitent laşitate şi lipsă de responsabilitate ? (Voi reveni).

Fiindcă nu-mi dau seama, iar prietenul Haralampy vorbeşte singur în spatele blocului după ce-a aflat de la Jurnalele Tv că, în sfârşit!, UDMR şi PSD, re-înfrăţindu-se, au încins un ceardaş “Conciliant” în municipiul Arad, exact pe locul unde va fi amplasată statuia celor 13 generali maghiari. Ceardaşul a fost urmat de câte o “Învârtită de pe Someş” cu final de “Periniţă” în holul fiecărei nou-înfiinţate facultăţi cu limbă de predare maghiară. Cele două dansuri – prelucrări contemporane de folclor pe o temă mai veche, re-orchestrate – au fost starostite de dl Marko Bela, căruia îi aparţine şi coregrafia. În continuare a fost interpretat “Corul vânătorilor” (de voturi) din opera Freischutz, într-un aranjament muzical în transcripţie modernă, adaptat actualei stagiuni politico-electorale. Compozitor şi dirijorul corului fiind dl Adrian Năstase, care semnează şi regia în colaborare cu dl Ion Iliescu.

Din nefericire, deşi s-au făcut eforturi mari, televizarea în direct a spectacolului nu s-a putut efectua din cauza unui satelit de comunicaţii cu releele umezite de emoţie, plus că imaginile prezentau imperfecţiuni şi voalări care distorsionau atât de slut figurile protagoniştilor (ardeleneşte vorbind), încât, până la urmă, a fost televizată doar o sinteză aproape nesemnificativă... A intervenit chiar şi Televiziunea budapestană Duna Tv, dar nu apărea decât o singură imagine mai clară reprezentându-l pe Mateiaş Gâscarul făcându-i complice cu ochiul lui Gheorghe Funar. Păcat! Despre ştirea-sinteză pusă la dispoziţia televiziunilor, prietenul Haralampy a comentat a doua zi exclamativ (dar despre ce nu comentează el ?):

-Măi, frate! Parcă-ar fi o reproducere cubisto-suprarealistă, executată de un plastician în stare de beţie, după Maja nudă de Goya, corcită cu Girafa în flăcări de Dali, pregătindu-se să înfulece oarece din Farfuria verde şi sticla neagră de Picasso... Oribilă arătare! De-o visezi, mori în somn...

Mi-am dat seama imediat de efectele “ambroziei de... Bistriţa” asupra psiho-logicii lui Haralampy, ştiind că tocmai se întorsese din zonă, aşa că i-am zis:

-Du-te repede acasă! Vezi că te caută o doamnă în negru cu coasa pe umăr...

*

* *Comentariu-răspuns la întrebarea de la începutul acestui text:

Aflată în cantonament în sala de şedinţe a Parlamentului cu ocazia investirii noului “Cabinet Năstase”, Alianţa PNL-PD, antrenată sârguincios pe arena “Moţiunea”, la începutul votării a părăsit şedinţa sub forma unui cros televizat în direct de canalul Realitatea Tv (diletant, cu intreruperi sonore şi cu imaginile lui Emil Boc şi Paul Păcuraru mişcând mărunt din buze). Referitor la această fugă, forul internaţional olimpic s-a sesizat din oficiu şi, transmit vreo câţiva corespondenţi de presă, studiază introducerea unei noi discipline sportive la o ediţie viitoare a Jocurilor Olimpice: fuga de răspundere.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara