Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Arte:
Jazz la Castelul Bran de Virgil Mihaiu

Pentru al treilea an consecutiv, emblematicul Castel Bran a adăpostit un festival cu totul special: pe scena amenajată în curtea edificiului medieval au evoluat reprezentanţ i de elită ai jazzului european (concept susţinut cu tenacitate de case de discuri precum ECM sau ACT), spre deliciul unui public conştient că trăieşte moment privilegiate.

Meritul selecţiei revine Fundaţiei Jazz Festivals &Events, sub conducerea domnului Sergiu Doru, avându-l ca maestru de ceremonii pe imparabilul Paul Tutungiu. Recitalul inaugural a aparţinut tânărului Trio Acustico, alcătuit din Luca Aquino la flugelhorn &trompetă, Carmine Ioanna/acordeon şi Marco Bardoscia/contrabas. Cei trei realizează o muzică atractivă, nutrită din exaltările şi febleţile caracterului mediteranean, chiar dacă anumite teme sunt preluate de aiurea – de exemplu, fredonarea liniei melodice din Nature Boy (compoziţia lui eden abhez, care îi adusese celebritatea lui Nat King Cole la finele anilor 1940), distanţarea ironică conferită de un citat din Carmen de Bizet, sau unisoane acordeon/voce amintind de sanfoniştii din nord-estul Braziliei... Interferenţele dintre elementul popular şi cel funambulesc decurg aici, la fel ca în mare parte din jazzul italian, din asimilarea spiritului rotarian (adjectivul se referă la muzica lui Nino Rota, nu la clubul caritabil).

Jörg Brinkmann Trio revigorează formula-standard de „piano trio”, pe baza abordării originale a fiecărui element component: basul convenţional e înlocuit prin violoncel, mânuit de către liderul grupului cu o flexibilitate ieşită din comun. Însăşi cadenţa introductivă – deşi nefiltrată electronic – avea elasticitatea unui solo de Jaco Pastorius. Violoncelul îşi multiplică funcţiunile, acţionând atât în plan melodic şi ritmic, cât şi armonic (Brinkmann nu se sfieşte să recurgă la tehnici specifice ghitarei). La rândul său, Oliver Maas cântă simultan cu o mâna pe pianul clasic, iar cu cealaltă pe cel electric, în timp ce bateristul Dirk-Peter Kölsch îşi pigmentează comentariile ritmice cu intervenţii de coloratură pe glockenspiel sau diverse obiecte percutabile. Din interacţiunea – ludică, dar şi premeditată – a acestor interpreţi/co-autori se naşte un univers sonor sesizant. Demnă de elogiat e diversitatea expresiei: nu lipsesc detaliile neoclasice, pe muchia de cuţit a persiflajului, nici invenţia melodică, înclinaţia spre lirism, alternanţele ritmice, sau inserturile groteşti. O creaţie colectivă, cu efecte tonifiante asupra ascultătorilor.

Tradiţia concertului oferit dimineaţa la biserica din Râşnov i-a avut ca protagonişti, la această ediţie, pe trompetistul danez Palle Mikkelborg şi pe organistul norvegian Stale Storlokken. Ceea ce au cântat ei s-ar putea defini drept muzică sacră improvizată, în consonanţă cu cea promovată la festivalul bucureştean Jazz in Church, coordonat de Cristian Moraru. Ajuns la etatea de aproape 75 de ani, legendarul trompetist/ flugelhornist/ compozitor/aranjor îşi menţine aura de discipol (fie şi vrăjitor) al lui Miles Davis. În atmosfera toridspiritualizată a finalului de vară, Mikkelborg şi-a început demersul printr-o parafrază după binecunoscuta mişcare a doua (Adagio) din Concierto de Aranjuez de Joaquin Rodrigo. Flugelhornul i-a conferit acesteia o sonoritate inedită – pufoasă, şoptită, cu ecouri controlate electronic – în contrast cu ghitara clasică din partitura originală, dar nu mai puţin emoţionantă. Storlokken a enunţat apoi şiruri de motive ascendente, repetitive, îmbogăţite ulterior cu efecte percusive, asortate sunetului de trompetă cu surdină. Paleta timbrală fu întregită de trompeta naturală, care părea să-şi reia rolul de trâmbiţă biblică, atunci când instrumentistul îşi proiecta invenţiile sonore fie spre bolta bisericii, fie spre auditorii aflaţi în nava acesteia. Simultan, orga contura decoruri de fundal din melisme, triluri, arabescuri, sau prin utilizarea pedalelor în registrul grav sugerând monodii bizantine. Pasajele solistice de orgă corespundeau pe deplin caracterul meditativ, impregnat de nostalgii scandinave, adecvat unei asemenea ambianţe, dar – spre deosebire de litania monocordă propusă anul trecut de tandemul Seim/Utnem – de data asta nu au absentat accentele mai telurice. Cu alte cuvinte, duo-ul Mikkelborg/Storlokken a ştiut să dea recitalului un caracter imnic, fără să-l absolutizeze. Palle Mikkelborg a rostit chiar un fel de rugăciune sugrumată în muştiucul flugelhornului, iar maniera sa ezitantă de a emite note conferea umanitate atmosferei de serenă reculegere, în acord cu sinele nostru perisabil.

În aceeaşi seară, cei doi muzicieni au evoluat şi ca membri ai cvartetului Legacy, al faimosului ghitarist norvegian Terje Rypdal. Acesta şi-a etalat muzicalitatea mai curând ca partener de interplay decât ca solist. Din păcate, în ipostaza de protagonist, Rypdal îşi adumbreşte propriul renume prin manierisme scăpat de sub control. Momentele de substanţă ale lungilor piese (preponderent improvizate!) au survenit în dialogurile dintre bateristul Paolo Vinaccia şi organistul Stale Storlokken, dar mai ales în intervenţiile suverane ale lui Palle Mikkelborg. Atitudinea sa pacifist-interiorizată reuşea să redea coerenţă ansamblului, uneori parcă rătăcit pe traseele ca de sirenă de alarmă ale ghitarei ultraamplificate. Pe alocuri, pendulările lui Mikkelborg între notele prelungi, spaţiate, şi savuroase frazări jazzistice par a transpune muzicalmente dilemele filosofice ale compatriotului său Søren Kierkegaard. Momente de calm şi tensiune reţinută, mult mai elocvente decât cine ştie ce defulări asurzitoare.

Punctul culminant al ediţiei 2015 l-a reprezentat recitalul lui Stefano Bollani (n. 1972, la Milano). A-l aduce în România pe unul dintre cei mai străluciţi jazzmeni ai începutului de secol 21 este o performanţă în sine. Dintre nenumăratele faţete ale pianistului/compozitorului/showmanului italian, devenit (chiar dacă pare de necrezut în condiţiile actuale) vedetă a mediilor audiovizuale din patria sa, organizatorii de la Bran au optat pentru aşa-numitul Trio Danez. În cadrul acestuia, excelentul tandem ritmic Jesper Bodilsen/contrabas – Morten Lund/baterie dispune de competenţa şi empatia necesare spre a pune în valoare expansivitatea caracteristică a protagonistului. Într-o branşă artistică polimorfă, Stefano Bollani este un campion al versatilităţii. E capabil să abordeze, cu uluitoare dexteritate, toate stilurile pianistice, reunindu-le în buchete ameţitor colorate. Există la el o permanentă densitate ideatică, dar pe care ştie să o livreze limpede, cu un tuşeu mângâietor, păstrând în rezervă stocuri de energie ce abia aşteaptă să explodeze. Într-o epocă a virtuozităţii asumate, Bollani o etalează pe a sa proprie nu ca scop în sine, ci ca modalitate de a investiga infinitatea emoţiilor umane. Nu sunt de neglijat nici componenta histrionică, definitorie pentru artisticitatea bollaniană, reacţiile mimicii sale, adevăratul teatru instrumental pe care îl joacă pe parcursul interpretării... Cât priveşte reluarea din unghi inedit a unor teme, felul în care a interpretat Retrato em Branco e Preto (Portret în alb şi negru) de Antonio Carlos Jobim e de neuitat. Bollani are capacitatea de a aborda/remodela, din miriade de perspective armonice, arhicunoscute teme muzicale. Uneori trama armonică e abia schiţată, alteori explorată în plenitudinea ei. Spectatorul e fascinat de această permanentă metamorfozare a conţinuturilor muzicale, sub semnul deplinei spontaneităţi şi al libertăţii creatoare. Pe bună dreptate, una dintre compoziţiile sale aplaudate entuziast la Bran se intitula Gioia nonostante tutto (cum ar veni, „Bucurie în pofida a toate”). În fond, muzica lui Stefano Bollani semnifică recuperarea chintesenţei jazzului ca expresie a fericirii.

Ultima gală s-a deschis cu recitalul duo-ului Kjetil Bjornstad/pian – Svante Henryson/violoncel. Născut în 1952 la Oslo, Bjornstad are la activ o vastă carieră, nu doar ca muzician, ci şi ca scriitor (20 de volume de poeme, romane, eseuri, traduse în numeroase ţări). Muzica sa învederează un pronunţat caracter cameral, concretizat în arhitecturi sonore echilibrate. E vorba de o estetică funciarmente apolinică, în contrast cu dionisiaca prezenţă scenică a lui Stefano Bollani. Elementul de spontaneitate e quasi-absent, în timp ce partiturii îi revine un rol major – tendinţă iniţial respinsă de fundamentaliştii „jazzului autentic”, însă tot mai prezentă pe scena mondială, odată cu recunoaşterea impactului exercitat de şcolile europene ale genului. La urma urmelor, Bjornstad poate fi apreciat drept un „Bollani întors pe dos”. Predomină tempo-urile moderate, o dinamică bine temperată, recuperarea noţiunii de muzică pură şi purificatoare. Imperturbabila atmosferă de tip zen învăluie conlucrarea celor două instrumente, în piese care încep bucolic, se dezvoltă pe orizontală, dar pot stârni şi învolburări. A existat chiar un moment de tumultoasă improvizaţie de pian solo, sau o dramatică rupere de ritm, de felul celor practicate de regretatul Esbjorn Svensson. Iar sensibilul companion Henryson şi-a demonstrat abilităţile solistice şi compoziţionale în piesa proprie, intitulată Green – poem instrumental interpretat pe un violoncel, cu design insolit pentru epoca sa, conceput în 1818 de Francois Chanot, ex-inginer naval al flotei lui Napoleon. Recitalul Bjornstad/Henryson, axat pe reevaluarea – prin filtrele sensibilităţii postmoderne – a curentelor clasicizate, s-a încheiat semnificativ printr-o piesă dedicată lui Schubert.

Finalul a aparţinut proiectului Nomad, format din contrabasistul Arild Andersen (Norvegia), ghitaristul Ferenc Snetberger (născut în Ungaria, stabilit în Germania) şi bateristul/percuţionistul Paolo Vinaccia (născut în Italia, stabilit în Norvegia). Alcătuind un triunghi echidistant, cei trei muzicieni îşi asumă responsabilităţi egale în procesul de creaţie colectivă. A rezultat, astfel, un program matur, atractiv şi echilibrat, cu înclinaţie pentru tonalităţile baladeşti. De pe strunele ghitarei acusticamplificate a lui Snetberger răzbăteau reminiscenţe din stilistica lui Gabor Szabo (unul dintre primii ghitarişti est-europeni care reuşiseră să-şi facă un nume peste Ocean, prin anii 1960). La rândul său, Vinaccia îşi desfăşura acţiunea specifică de revelare a discursurilor partenerilor săi. Întregul se desăvârşea graţie mătăsoaselor sonuri obţinute din alambicul contrabasului de către magistralul Arild Andersen. La Castelul Bran, frumuseţea muzicii se contopeşte în mod mirific cu aceea a ambientului...

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara