Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

La microscop:
Iubirea "şi totuşi iubirea" de Cristian Teodorescu


Acum că a dat Păunescu de greu, colegii lui de partid au început să povestească diverse lucruri compromiţătoare despre el. Că le cerea porci, bani etc. Că face tot ce pofteşte în judeţul unde a fost ales senator. Că tremură oficialităţile locale de frica lui. Toate astea au fost spuse pentru a ajunge la urechile ziariştilor. Eu le-am citit în presă. E bine că lucrurile astea au fost spuse. Dar de ce atât de târziu? Şi de ce acum?

Soţia lui Adrian Păunescu a făcut un accident groaznic. Aşa ceva e de neiertat. Trebuie urmărit cum îşi face Justiţia datoria în acest caz revoltător, de crasă nesăbuinţă la volan. Carmen Păunescu a mai făcut accidente de automobil, aşa că nu i se pot găsi circumstanţe atenuante de nici un fel. N-a făcut o greşeală de conducere, ci a intrat pe contrasens într-o depăşire sancţionată de Codul rutier. A sfidat legea. Nu le-a lăsat nici o şansă celor din automobilul care venea din sens contrar. Nici ei şi nici fetei sale nu şi-a lăsat prea multe şanse. Dar cine are tendinţe suicidare să şi le rezolve acasă, nu pe drumurile publice. Carmen Păunescu a omorît trei oameni în acest accident. Ar fi mai groaznic decît accidentul însuşi dacă Justiţia nu ar pedepsi-o cu toată severitatea cerută de lege. Dar nu pentru că e soţia lui Adrian Păunescu. Asta e altă problemă.

Păunescu e detestat de mulţi ziarişti. Nici eu nu-l simpatizez, dar după o asemenea tragedie, nu tragi în el din toate poziţiile.

Cum e să afli, Doamne, fereşte, că soţia ta a omorît trei oameni cu maşina şi că a ajuns în spital cu copilul tău cu tot după ce s-a răsturnat cu maşina pe cîmp? Poţi avea un şoc aflînd o asemenea veste. Nu încerc acum să mă pun în pielea lui Adrian Păunescu. Mă gîndesc ce efect îngrozitor ar avea asupra mea să aflu că soţia mea ar fi făcut un asemenea accident, cu unul dintre copiii mei în maşină.

Aşa ceva te poate bloca psihic. Dar cu tot blocajul, eu, unul, m-aş fi dus şi dacă eram pe targă să văd ce s-a întîmplat cu ai mei. Păunescu n-a făcut-o. Poate că şi din calcul politic personal, dar mai degrabă dintr-o socoteală de familie. Dacă ar fi apărut la spital în Craiova senatorul Păunescu nu i-ar fi făcut nici un fel de bine soţiei sale. Dimpotrivă - ar fi putut alimenta zvonurile că vrea să se folosească de trecerea lui ca să-şi scoată nevasta basma curată. Păunescu mai curînd şi-a călcat pe inimă stînd la distanţă de ai lui, calculînd că le-ar putea face un rău dacă s-ar fi dus să-i vadă la spital.

Dacă în acest caz Păunescu ar fi pus mai presus imaginea lui politică, aşa cum cred unii, s-ar fi dus imediat la Craiova şi ar fi făcut declaraţii.

Ca să-şi protejeze familia, Păunescu a stat acasă, ca să nu fie bănuit că s-a dus la Craiova pentru a face aranjamente pentru nevasta lui. A preferat s-o încaseze din partea presei că nu-i pasă de ai lui.

Nerăbdătorul Păunescu, omul care nu scapă nici un prilej pentru a ieşi în faţă, a preferat s-o încaseze, zile de-a rîndul, în presă, ca un soţ şi un tată lipsit de sentimente elementare de familie.

Numai că în loc să explice simplu acest probabil calcul de cap de familie, pentru care - dacă l-a avut - îl felicit, Adrian Păuenscu a ţinut o conferinţă de presă în care a amestecat lamentabil politica, versurile de circumstanţă şi explicaţiile elementare ale faptului că nu s-a dus să-şi viziteze nevasta şi fata la spital. Marea lui grijă în această conferinţă de presă a fost că duşmanii lui politici se folosesc de acest prilej pentru a-i da la cap. Acesta e primul lucru pe care vrei să-l spui presei după o asemenea tragedie? Apoi îţi citeşti versurile ca să dovedeşti că îţi pasă de accidentul provocat de soţia ta? Adică ai luciditatea să compui poezii, dar ai fost prea suferind ca să-ţi vizitezi familia?

Nu mi se pare deloc cinstit că Păuenscu e pus la zid pentru ceea ce n-a făcut. Dar felul în care el încearcă să se disculpe mă face să regret că îmi închipui că ar putea fi şi altfel decît se străduieşte să fie.

Parteneri Romania literara
                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara