Cu sprijinul Ministerului Culturii

Acasa|Actualitatea|Literatura|Interviurile RL|Eveniment|Arte |Meridiane|Ochiul magic
 

Însemnări cu morala la urmă:
Istoria atrocităţilor de Interim

Nu ştiu să se fi scris o „Istorie a atrocităţilor”. Ar oferi, probabil, o lectură dificilă. Şi nu sunt sigur că, aşezându- le într-o perspectivă milenară, o astfel de „Istorie” ar face neapărat suportabile atrocităţi comise sub ochii noştri de către contemporani ai noştri.

Mă gândesc, de exemplu, la decapitările filmate şi puse pe internet din aşa-zisul Stat Islamic. Luate nu demult ca model de un angajat la o întreprindere de transport din Franţa, supărat pe patronul său. Execuţii cu sânge rece, prin urmare: asta ar putea fi o caracteristică a atrocităţilor din secolul XXI. Şi în care sunt antrenaţi şi copii. În rest, nu văd cine ştie ce deosebire în ordinul inumanităţii. Fie că vorbim despre crimele naziste, fie despre cele comuniste. Atrocităţi care iau drept ţintă nu numai oameni, dar şi valori de patrimoniu. Ieri, romanii au distrus statui greceşti, ca şi renascentiştii, peste secole, care le-au folosit ca ghiulele de tun. Revoluţionarii de la 1789 au distrus monumente religioase. Conchistadorii au lichidat patrimonii vechi de sute de ani din America. Astăzi, talibanii au demolat imensele monumente budiste din Afganistan. Islamiştii din Egipt ar fi făcut acelaşi lucru cu piramidele, dacă n-ar fi fost împiedicaţi la timp. Tot ce putem spune, nu pentru justificarea atrocităţilor comise în Irak, în Mali, în Siria, de către terorişti de toate speţele, căci atrocităţile nu pot fi în nici un fel justificate, este că rămâne un grad de relativitate istorică în atrocitate, pe care modernele reglementări internaţionale privind drepturile omului şi protecţia bunurilor culturale nu par a-l fi redus câtuşi de puţin. Iată mai jos două exemple uluitoare din epoci şi din ţări diferite.

În august 1789, vicontele de Belzunce care păzea convoaiele de alimente destinate Regelui Franţei, este omorât de mulţime. I se taie capul şi un picior; i se smulge inima din piept, pe care un băiat de 19 ani o loveşte ca pe o minge; o ureche retezată e dată în grija unui farmacist ca s-o conserve în formol; un bărbat, al cărui nume s-a păstrat, un anume Hébert, decupează carnea de pe oasele nefericitului viconte şi o pune pe grătar; o bravă revoluţionară face acelaşi lucru cu inima; în cele din urmă, mulţimea înfometată se înfruptă din carne de om. În anii care urmează, sinistrul Marat, devenit şeful iacobinilor, ordonă ghilotinări în masă (indică şi o cifră: 270.000!), mai mult, cere fabricarea unor cuţite „foarte puternice, cu lamă scurtă şi dublu tăiş bine ascuţit”, care să fie puse la dispoziţia „fiecărui cetăţean cunoscut ca prieten al patriei”. Vă închipuiţi în ce scop.

În China „Revoluţiei culturale”, au existat atrocităţi comparabile cu acele din Statul Islamic actual. E relatat, între altele, cazul unor bătrâni din Canton, maltrataţi de un grup de elevi care aparţineau Gărzilor roşii, obligaţi să stea în genunchi, ucişi şi evisceraţi, şi apoi atârnaţi de lampadarele de pe un mare bulevard. Nişte puştani asemănători au bătut-o cumplit pe directoarea şcolii lor, au desfigurat-o, i-au zdrobit degetele (era profesoară de muzică şi pianistă) şi au sfârşit prin a o ucide.

Cum pot avea loc astfel de atrocităţi, comise nu de criminali, ci de oameni obişnuiţi, mulţi, abia adolescenţi? Ce fel de „antrenament” i-a putut împinge la fapte de o asemenea inumanitate? De ce spălare a creierului a fost nevoie pentru asta? Iată întrebări mereu puse. E vorba de pervertire, politică, ideologică, religioasă? Să ţină oare atrocitatea de un sâmbure bine ascuns în chiar natura umană? Sau de lipsa unei educaţii corecte? Cum au ajuns nişte inşi formaţi la Sorbona să-şi ucidă compatrioţii din Campucia democrată numai pentru că purtau ochelari, semn, chipurile, al unei origini burgheze, care era, în fond, aceeaşi ca a asasinilor sorbonarzi? Cum şi de ce au început să se urască, să se ucidă, violându-şi reciproc nevestele şi fiicele, simpli cetăţeni iugoslavi care trăiseră până în ajun în acelaşi oraş, pe aceeaşi stradă, în acelaşi bloc comunist şi ai căror copii se jucaseră împreună în seara precedentă? Să răspundă cine poate!

Parteneri Romania literara




                 

                                   

           

 
Toate drepturile rezervate Fundatia Romania literara